VIDEO Dependenţa de jocurile de noroc, boală psihică gravă. Mărturiile-standard ale jucătorilor: „Am pierdut totul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii susţin că dependenţa de jocurile de noroc este o boală psihică, iar jucătorii care cer ajutorul psihiatrilor au nevoie, pentru a se vindeca, să fie trataţi un număr egal de ani cu cei pierduţi în sălile de joc. Medicii susţin că, în momentul în care jucătorii recurg la gesturi extreme ca să facă rost de bani, cu siguranţă au nevoie de ajutor.

Medicii psihiatri şi psihologii specializaţi în tratatarea dependenţei de jocurile de noroc explică cât de gravă poate deveni această afecţiune.

„Este considerată o boală psihică, iar cei care devin depenedeţi au nevoie de tratament şi consiliere. Uneori această boală este mai gravă decât consumul de droguri. Majoritatea persoanelor care devin dependente de jocurile de noroc au o situaţie materială dificilă şi încearcă să îşi găsească alinarea în sălile de joc. Din păcate, unii jucători s-au sinucis, copleşiţi de această manie“, explică psihologul Iulian Mateescu.

Mărturiile dependenţilor

Cristian (29 de ani) recunoaşte că patima jocurilor de noroc i-a intrat în sânge din adolescenţă. Tânărul a ajuns captiv al sălilor de jocuri şi a pierdut sume mari de bani.

„Primii bani i-am câştigat la vârsta de 14 ani, iar de atunci am început să joc aproape în fiecare zi. Timp de 13 ani am fost dependent de jocurile de noroc. Nu pot să spun că m-am vindecat, dar de aproximativ doi ani nu am mai călcat într-o sală de joc. În momentul în care am realizat că sunt bolnav am cerut ajutor, iar în acest moment urmez şedinţe de consiliere la psiholog şi merg la psihiatru. Dependenţa de jocurile de noroc este o boală psihică. Eu am pierdut totul. Mi-am vândut lucrurile de valoare pentru a putea juca la ruletă. Am trăit un coşmar, dar am reuşit să mă trezesc la timp. Am crezut că o să reuşesc să fac bani, iar astfel o să scap de sărăcie“, a povestit craioveanul.

Specialiştii mai explică că nimeni nu iese câştigător dintr-o sală de jocuri de noroc. „Este important să depistăm sursa problemelor de joc. Cauzele care pot duce la dependenţa de jocurile de noroc sunt: pierderea unui părinte înainte de vârsta de 15 ani, modificări neurologice sau inexistenţa disciplinei într-o familie. Jucătorii care au probleme vin să câştige, iar în momentul în care pierd totul au o stare de furie sau nervozitate. Această boală afectează familia, prietenii, colegii de muncă“, a precizat psihiatrul Miruna Tănăsescu.

Poliţist prins la păcănele

Un poliţist din Craiova a fost filmat în anul 2013 într-o sală de jocuri, îmbrăcat în uniforma de serviciu. Ilie Titi le-a spus superiorilor că nu era în timpul serviciului în acel moment. Omul legii care lucrează la Secţia 3 Poliţie s-a ales cu o mustrare scrisă.

VIDEO

Persoanele care devin dependente de jocurile de noroc au la dispoziţie o linie telefonică gratuită: 0800.800.099, la care pot suna pentru a cere ajutor specializat, dar şi site-ul www.jocresponsabil.ro. „În perioada de criză jocurile de noroc au luat amploare. Este o afacere care merge destul de bine în România, iar legea este destul de permisivă. Noi nu avem obligaţia de a verifica dacă persoanele care ne trec pragul au peste 18 ani. Sunt jucători care pierd sume mari de bani. Un om de afaceri a pierdut într-o seară suma de 100.000 de lei. Se întâmplă ca unii să câştige, iar acest lucru dă dependenţă, de fapt“, a povestit patronul unui cazinou din Craiova.

Specialiştii mai spun că primul pas pe care trebuie să îl facă jucătorii este de a accepta situaţia. „Persoanele dependente de jocurile de noroc trebuie să urmeze un proces lung de recuperare şi să nu mai recadă în această patimă. Jucătorii trebuie să îşi dorească să depăşească această problemă cu adevărat“, a mai declarat psihologul Iulian Mateescu.

Mai citeşte şi:

600.000 de români, sclavi ai jocurilor de noroc. Testul care stabileşte dependenţa de păcănele, ruletă sau blackjack

Numărul românilor dependenţi de jocurile de noroc a scăpat de sub control în ultimii ani. Entităţi din industria jocurilor de noroc au elaborat un program naţional care determină dependenţa de păcănele şi mijloace de tratare.

VIDEO Poliţistul din Craiova, suprins în timp ce juca la păcănele îmbrăcat în unifirma de serviciu, mustrat scris de superiori

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite