Dependenţa de zahăr ne afectează creierul. Cum putem scăpa de pofta de dulce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zahărul declanşează secreţia cerebrală a hormonilor fericirii, iar de aici la consumul de alimente dulci în mod regulat nu este decât un pas. Medicii susţin că dependenţa de zahăr poate afecta în mod negativ părţile cerebrale.

Specialiştii susţin că dependenţa de zahăr se manifestă întotdeauna prin prierderea controlului auspra alimentelor dulci consumate, dar mai ales a cantităţii lor. În cazul în care pofta de dulce nu este satisfăcută în mod corespunzător pot apărea anumite simptome: tremur uşor al corpului, transpiraţie sau nervozitate. „Persoanele care sunt dependente de zahăr pot avea tulburări de alimentaţie sau pur şi simplu putem vorbi de un obicei prost. Este bine să învăţăm să renunţăm în fiecare săptămână la un aliment dulce sau la zahărul din cafea, iar încetul cu încetul veţi observa că nu veţi mai simţi nevoia să consumaţi ceva dulce zilnic. Putem recurge şi la curele de detoxifiere, însă în cazul în care schimbările sunt pe termen scurt veţi observa că în maxim 6 luni o să vă reîntoarceţi la obiceiurile nesănătoase“, a spus medicul Andrei Boboc.

Cum putem renunţa mai uşor la zahăr:

- Zahărul şi alimentele procesate sunt la fel de dăunătoare organismului. Aşa că în momentul în care începeţi o cură de detoxifiere este bine să renunţaţi la ambele.

- Cu ajutorul exerciţilor fizice şi a dietei veţi observa că hormomul fericirii va fi destul de ridicat şi dependenţa de zahăr o să dispară.

- Este indicat să beţi 2 litri de apă pe zi. Uneori aveţi impresia că organismul cere zahăr, însă de fapt este deshidratat şi cere apă.

- Alimentele şi băuturile fermentate elimină pofta de zahăr.

- Este indicat să menţineţi zahărul din sânge echilibrat. Trebuie să vă aşezaţi la masă de mai multe ori pe zi, însă trebuie să consumaţi cantităţi mai mici de mâncare pentru a evita scăderea nivelului de zahăr din sânge. 

Medicii au mai precizat că trebuie să învăţăm să alegem dulciurile sănătoase. Fructele de pădure, fructele uscate, laptele degresat sau iaurtul cu un conţinut scăzut de zahăr nu trebuie să lipsească din meniul nostru de zi cu zi.

„Consumul de proteine reduce pofta de dulce, iar astfel de alimentele sunt uşor de digerat şi o să observaţi că menţin senzaţia de saţiete o bună perioadă de timp. Produsele bogate în fibre vă oferă o energie aparte pentru că nu ridică nivelul zahărului din sânge şi nu există nici riscul apariţiei unei senzaţii de foame permanentă“, a mai spus medicul Andrei Boboc.

Femeile nu ar trebuie să consume mai mult de şase linguriţe de zahăr pe zi, iar bărbaţii nu trebuie să depăşească nouă linguriţe. 

Medicii au mai declarat că zahărul în sine nu provoacă diabet, dar consumat în cantităţi mari ne poate îndrepta către această boală.   

  

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite