Cum scăpăm de balonare şi de retenţia de apă din corp: alimente de evitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Balonarea şi retenţia de apă din corp ne poate afecta sănătatea  FOTO 123RF
Balonarea şi retenţia de apă din corp ne poate afecta sănătatea  FOTO 123RF

Balonarea şi retenţia de apă sunt două dintre problemele des întâlnite în rândul femeilor. Medicii susţin că apar din cauza modificărilor hormonale, însă pot ascunde şi alte probleme de sănătate.

În momentul în care reţinem apa în corp sau apare balonarea este indicat să mergem la un specialist pentru o analiză de sânge. Trebuie să stabilim în primul rând dacă hormonii tirodieni sunt în limite normală, iar după trebuie să urmăm un tratamentul prescris de medic.

„Balonarea nu este întotdeauna un simptom apărut în urma alimentelor pe care le consumăm, însă poate fi o consecinţă a anumitor afecţiuni de care nu ştim absolut nimic. Alimentele, stresul şi anxietatea sunt uneori factori de risc, aşa că este indicat să alegem în dieta zilnică suplimente recomandate de medic, dar şi probiotice“, a spus Iulian Vlad, medic gastroenterolog.

Cum putem scăpa de balonare şi de retenţia de apă:

- Este indicat să consumăm terci de ovăz, dar şi alimente care conţin probiotice (iaurt, lapte soia, ciocolată neagră)

- Pentru a scăpa de balonare este indicat să mâncăm încet, să nu sărim niciodată peste micul dejun, iar seara să nu ne supraalimentăm.

- Alimentele care conţin zahăr trebuiesc evitate pentru că accentuează senzaţia de balonare.

- Consumul de alcool trebuie evitat pentru că irită mucoasa intestinală şi duce la apariţia durerilor abdominale.

- Pentru a putea evita problemele cu balonarea este indicat să consumăm doar trei porţii de fructe pe zi pentru că pot irita mucoasa intestinală.

- Este bine să reuşim să micşorăm porţile de mâncare şi să reuşim să ne potolim în momentul în care simţim că stomacul este plin şi ne-am săturat.

Specialiştii au mai precizat că putem scăpa de balonare şi de retenţia de apă cu ajutorul exerciţilor fizice. 30 de minute de mişcare ameliorează tranzitul intestinal şi eliberează endorfine, hormonii fericirii.

„Este bine să încercăm să avem zilnic un jurnal al alimentelor pe care le consumăm. Sunt produse pe care organismul nu le tolerează, iar astfel putem afla exact dacă intoleranţa la lactoză, la gluten sau malabsorbţia fructozei sunt principalii factori de risc în apariţia balonării“, a mai precizat Iulian Vlad, medic gastroenterolog.
  

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite