Craiovenii, invitaţi să facă noapte albă în muzeele din Bănie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care vor călca în această seară pragul Casei Băniei sau al Secţiei de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Olteniei vor putea vizita în mod gratuit expoziţiile permanente, în cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor”.

În timp ce la Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei (Casa Băniei) vizitatorii vor putea admira minune ale tradiţiei populare aflate în expoziţia permanentă inaugurată recent de autorităţile judeţene, la Ştiinţele Naturii, muzeografii au pregătit expoziţiile „Ecosisteme” şi „Vânatul şi vânătoarea” dar şi o surpriză pentru craioveni. Aceştia vor putea viziona o videoproiecţie de prezentare a lumii păsărilor, potrivit reprezentanţilor muzeului.
„Noaptea Muzeelor” începe la Muzeul Olteniei la ora 18, iar vizitatorii sunt aşteptaţi să viziteze expoziţiile până în jurul orei 1.

Muzeul de Artă expune la Cluj

În cazul Muzeului de Artă din Bănie, aflat în prezent în renovare, de câştigat vor avea clujenii. Conducerea muzeului a decis să nu priveze amatorii de artă de piesele inestimabile ale Palatului „Jean Mihail” aşa că o parte dintre acestea au fost duse la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. În parteneriat cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Asociaţia „Focus” Oltenia, Fotoclubul „Mircea Faria” şi Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, Muzeul din Artă din Bănie propune publicului clujean expoziţia de fotografie „Henri Cartier-Bresson în Oltenia – fotografii de Victor Boldâr”.  „Henri Cartier-Bresson în Oltenia” este o reformulare a proiectului 7.05.75 iniţiat de către Muzeul de Artă Craiova, Asociaţia „Focus” Oltenia şi Fotoclubul „Mircea Faria” şi prezentat în premieră, în luna mai a anului trecut, la Craiova. Atunci, la 35 de ani de la realizare, fotografiile au fost prezentate pentru prima oară, constituind o reală surpriză atât pentru public cât şi pentru „cunoscători”. Acum, va fi prezentată o selecţie de 50 de fotografii care îl au în prim plan pe celebrul fotograf francez şi pe Martine Franck, în timpul vizitei acestora în 1975, la Craiova şi la mănăstirile din zona Vâlcea. Imaginile reprezintă, la nivel subtil, şi un „documentar” emoţional al acelor ani, captând un „peisaj” ce nu are doar statul de fundal, ci poate evolua surprinzător ca personaj principal.
Victor Boldâr (n.1935) este membru de onoare al AAFR şi a făcut parte din grupul de artişti fotografi care i-au însoţit pe oaspeţii francezi în călătoria lor în Oltenia. El este printre puţinii care deţin, în acest moment imagini, cu celebrul fotograf francez care, după cum se ştie, rar accepta să fie fotografiat.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite