Craiova: Află secretul unui elev care a reuşit să ajungă pe urmele lui Ion Creangă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rareş Cojocaru, elev în clasa a IX-a la Colegiul Elena Cuza, publică în revista şcolii eseuri despre aventurile pe care le-a petrecut pe maidanele din Boureni, satul bunicilor săi. Din peisaj nu lipseşte jordeaua, cu care era cât pe ce să fie altoit. Profesorii spun că stilul său se apropie de cel al povestitorului Ion Creangă.

Colegii vorbesc despre Rareş ca despre un talent incontestabil: joacă în piese de teatru, prezintă spectacole, scrie povestiri, a practicat ani în şir handbal şi karate, cântă la vioară, orgă, chitară, acordeon şi se numărără printre elevii de elită ai clasei a XI-a de la Colegiul "Elena Cuza". Adolescentul dezvăluie cum este posibil ca, la vârsta când tentaţia anturajelor este mai mare ca oricând, să se afirme altfel. „Părinţii m-au dus de mic la cursuri de vioară, apoi am studiat celelalte instrumente. Arta te face mai sensibil”, spune băiatul. Când muzica nu mai avea taine pentru Rareş şi când şi-a dat seama că timpul trebuie fructificat la maximum, s-a pus serios pe treabă.


Karatist înfocat


A ales să se inscrie la karate şi să facă parte din echipa de baschet de la Clubul Sportiv. Ca să le îmbine armonios, craioveanul este la fel de împlicat la şcoală. Citeşte pe bandă rulantă romane şi nu trece zi fără să rezolve suplimentar exerciţii la chimie. Sunt câteva dintre motivele pentru care a fost ales şeful clasei. „La trei zile termin câte o carte. Chimia mă pasionează, pentru că mă pregătesc pentru o carieră de medic“, mărturiseşte băiatul, care a fost premiat la concursuri la această materie. Învăţătura nu-l ţine departe de acţiunile extraşcolare. Rareş nu lipseşte de la evenimentele organizate în oraş. Spectatorii l-au putut aplauda în luna ianuarie, cu ocazia Zilei Principatelor Unite, dar şi de Ziua Mărţişorului, când a fost prezentator, dar şi actor, în scenetele pentru care s-a pregătit îndelung.

"Boata" nu i-a venit de hac

Cea mai recentă pasiune pe care a descoperit-o este pentru scriitură. Rareş a publicat în revista şcolii eseuri despre aventurile trăite la Boureni, satul bunicilor săi, într-un stil plin de umor care, spun profesorii, este asemănător cu al lui Ion Creangă. Într-una din creaţii, liceanul povesteşte despre o dimineaţă când a a plecat pe furiş la scăldat şi cum bunica lui a alertat tot satul, până la primar, că i-a dispărut nepotul. Într-un final, pe când îşi făcea baie cu prietenii în gârlă, Rareş o vede pe mamaie, cu o joardă în mână. „Ţinea o boată ce o luase pentru câinii lu’ Ceapchi. Eu credeam că nu pentru mine, pentru că nu mă altoise vreodată”, scrie Rareş. A scăpat de bătaie, nu şi de o dojană serioasă. Rareş spune că nu s-a învăţat minte şi că au mai existat escapade, în copilărie. Însă jordeaua nu l-a atins niciodată.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce roluri ai interpretat în spectacole?
R.C.: Am jucat rolul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la începutul anului. Marţi voi încerca să intru în pielea lui Iisus, într-o scenetă  biblică, ce înfăţişează momentul în care Maria Magdalena descoperă la mormântul sfânt că Iisus a înviat. Cine doreşte să ne vadă, poate veni în biblioteca liceului, de la 13.30. Nu costă niciun leu.
Ce carieră doreşti să urmezi?
R.C.:
Aş vrea să lucrez la SRI dar, cel mai probabil, voi fi medic stomatolog. Mama mea are această profesie şi m-a făcut să mă atragă această meserie. Oricum, mi-am propus ca studiile universitate să le fac în Anglia.


Ce îi place:
R.C.: Îl admir pe actorul George Clooney, pentru carismă, pe Al Pacino pentru rolul din „The Godfather“. Din România, îi apreciez foarte mult pe Claudiu Bleonţ şi Marius Bodochi.
Ce nu îi place:
R.C.: Mă deranjează fumul de ţigară, de aceea prefer să ies mai rar prin localuri unde se fumează. Nu sunt de acord să ne irosim viaţa prin cluburi şi discoteci.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite