Cele mai ciudate tradiţii de nuntă din Oltenia: de ce ţine mireasa un cuţit în sân în ziua marelui eveniment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obiceiuri de nuntă
Obiceiuri de nuntă

Mirele şi mireasa din Oltenia sunt sfătuiţi în ziua nunţii să urmeze o serie de tradiţii care mai de care mai ciudate. Toate obiceiurile au multiple semnificaţii, iar în mediul rural sunt păstrate cu sfinţenie.

Oricât de înspăimântătoare ar putea părea unele obiceiuri, ele sunt păstrate cu stricteţe în ziua nunţii. În Oltenia, părinţii spirituali trebuie să fie din rândul naşilor de botez ai mirelui. Cei care nu respectă tradiţia ar putea fi blestemaţi. „În cazul în care naşul îşi blesteamă finul este lucru rău. Tinerii căsătoriţi vor avea  probleme în căsnice sau mai rău pot ajunge să se desparte. Naşii sunt cei care cumpără voalul miresei, floarea mirelui şi lumânările pentru cununia religioasă“, a povestit istoricul Gabriel Stoenescu.

Cu cuţitul în sân

În unele zone din Oltenia, mireasa mergea la biserică în ziua nunţii purtând în sân un cuţit, o bucată de pâine nedospită, zahăr şi o coardă de vioară. „Aceste tradiţii se mai respectă şi în ziua de astăzi, dar mai rar, iar fiecare lucru are o semnificaţie aparte. Zahărul: pentru ca ginerele să fie tandru şi iubitor, cuţitul: pentru ca duşmanii să nu facă rău familiei, iar coarda de vioară ca mireasa să fie pe placul tuturor“, a mai spus istoricul Gabriel Stoenescu.   

În Oltenia în mediul rural obiceiurile de nuntă începe în ziua de vineri, când rudele viitorilor miri merg pe uliţă cu o sticlă de ţuică şi cheamă lumea la marele eveniment. La casa mirelui are loc o petrecere, iar prietenii apropiaţi ajută la împodobirea bradului. Acesta se înconjoară cu aţă roşie, albă şi albastră, iar conform tradiţiei astfel sunt legate necazurile şi spiritele rele. Bradul trebuie purtat cu fală în ziua nunţii de un băiat neînsurat prin tot satul.         

Mireasa merge la udat

Mireasa împreună cu domnişoarele de onoare şi cu băiatul care trebuie să poarte prin tot satul bradul, dar şi toţi prietenii apropiaţi trebuie să meargă la trei fântâni dispre răsărit pentru a scoate apă. Mireasa trebuie să răstoare apa din găleată cu vârful pantofului, iar acest obicei simbolizează recolte bogate.    

Bărbieritul mirelui

În timp ce mireasa merge cu tot alaiul la apă, în casa mirelui are loc un alt obicei aşteptat de toată lumea. Ginerele este aşezat pe un scaun în mijlocul mulţimii, iar cumnatul de mână îl bărbiereşte. În Oltenia se folosesc tot felul de obeicte pentru acest ritual pe care unii îl consideră ciudat: o sabie, o seceră sau un cuţit. „Aceste obiceiuri sunt păstrate cu sfinţenie de sute de ani, iar noi la sate le respectăm şi în ziua de astăzi. Nu în toate zonele sunt astfel de tradiţii, însă din punctul nostru de vedere fac deliciul nunţilor. Ai o bucurie în suflet când vezi cum doi tineri respectă cu sfinţenie aceste ritualuri şi se mândresc cu ele. Pe lângă împodobitul bradului, mai au loc şi gătitul miresei, tura miresei şi furatul miresei. La noi la ţară nunţile ţin şi trei zile. Încep vinerea şi se termină duminica. Până înainte de revoluţie, portul popular era obligatoriu la nuntă, însă acum a devenit o raritate“, a precizat Ioana Iovan, din comuna doljeană Perişor.

Oamenii au mai povestit că în Oltenia mirii trebuie să bea în ziua marelui eveniment din aceeaşi sticlă de vin şi să mănânce împreună din acelaşi castron cu aceeaşi lingură. Trebuie să înveşte să împartă absolut totul.
 
Mireasa trebuie să nu uite cel mai important lucru în ziua nunţii: trebuie să îl calce în biserică pe ginere pe picior, iar astfel ea va fi cea care va porunci în casă şi bărbatului.
 
Ritualuri şi după nuntă

Obiceiurile ciudate în Oltenia continuă şi după nuntă. Soacra mare intră în camera tinerilor şi ia cămaşa pătată de sânge, iar în prezenţa lăutarilor şi a nuntaşilor, joacă hora cu ea. Este un obicei specific localităţii Pieleşti.

Mai citeşte şi

20 de obiceiuri ciudate la români. De ce nu se pomeneşte numele şerpilor în luna martie şi ce reprezintă cana cu apă pusă sub sicriu sau cântatul cucului lângă casă

CHIŞINĂU Obiceiuri ciudate la o nuntă moldovenească 

Tradiţii şi obiceiuri neobişnuite de pe mapamond.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite