Ce se întâmplă cu organismul nostru când scade pofta de mâncare şi cum ne ajută unele produse să creştem apetitul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce scade pofta de mâncare Foto: Shutterstock
De ce scade pofta de mâncare Foto: Shutterstock

Medicii nutriţioniştii avertizează că lipsa poftei de mâncare poate să ne afecteze sistemul digestiv. Reducerea apetitului alimentar poate fi uneori un simptom constant şi poate declanşa afecţiuni care ne pot pune viaţa în pericol.

Specialiştii susţin că în cazul în care nu avem poftă de mâncare putem apela cu încredere la remediile naturale, iar astfel vom înlătura riscul de anemie, dar şi carenţele de vitamine şi de minerale cauzate de o alimentaţie deficitară. „Păpădia cu siguranţă ajută la redarea poftei de mâncare. Conţine cele mai multe substanţe active: vitaminele A, B, C şi D, săruri minerale şi flavonoizi. În momentul în care simţiţi că începeţi să pierdeţi în greutate şi nu aveţi poftă de mâncare trebuie să eliminaţi obiceiurile nesănătoase şi factorii stresanţi. Fumatul şi consumul de alcoolul pot declanşa afecţiuni care ne pot pune viaţa în pericol, dar şi scad inevitabil lipsa poftei de mâncare“, a spus medicul nutriţionist Iuliana Marcu.

Alimentele care cresc pofta de mâncare şi ne ajută să avem o viaţă sănătoasă:

- Ţelina conţine vitamina A, B şi C, minerale, magneziu, fier, iod, cupru, sodiu, potasiu, calciu, fosfor, iar toate acestea cresc pofta de mâncare. Este indicat ca timp de 20 de zile să consumaţi suc de ţelină.   

- Tinctura de măr se găseşte în magazinele naturiste şi este folosită pentru anorexie. 10 picături de tinctură de măr se dizolvă într-un  pahar cu apă şi se bea cu o jumătate de oră înainte de masă. Tratamentul nu trebuie să dureze mai mult de 10 zile.

- Portocalele cresc pofta de mâncare pentru că duc la stilmuarea sucurilor digestive, iar astfel creşte apetitul alimentar. 

- Merele sunt alt stimulant care ajută la creşterea poftei de mâncare, deoarece favorizează producerea unei enzime digestive la nivelul stomacului, care grăbeşte digestia.  

- Laptele degresat sau laptele de soia ajută la creşterea apetitul alimentar. Este indicat să consumaţi trei pahare pe zi.

- Este bine să mâncaţi gustări bogate în grăsim, sănătoase: avocado, brânză, pui, ton, curcan, nuci şi unt. Aceste alimente sunt uşor de digerat şi ajută şi la câştigarea kilogramelor în plus. 

- O linguriţă de miere pe zi, dar de preferat dimineaţa, creşte apetitul alimentar.

Medicii au mai precizat că scăderea poftei de mâncare poate fi asociată şi cu depresia. Lipsa apetitului apare şi la persoanele care suferă din cauza stresului. „Persoanele care îşi cresc brusc pofta de mâncare mai mult de două săptămâni trebuie să meargă imediat la un medic. Pot suferi de boli grave, precum cancerul sau afecţiuni digestive, intestinale sau psihice. Până depsitaţi cauza care a dus la reducerea apetitului alimentar, este bine să pregătiţi mâncare apetisantă şi hrănitoare din alimente care vă plac. Este indicat ca în această perioadă să luaţi suplimente de vitamine şi minerale“, a precizat medicul Cristian Lungu. 

Alte cauze comune ale scăderii poftei de mâncare sunt:

- înaintarea în vârsta

- primul trimestru de sarcină

- greaţa cu sau fără vărsături

- emoţii negative (depresie, anxietate, durere sau tristeţe).

     

  

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite