Visul realizat al bibliotecarei dintr-un oraş mic: „Vreau să schimb mentalităţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Osber Ali, câştigătoarea unui proiect din Ţara lui Andrei Foto Arhivă personală
Osber Ali, câştigătoarea unui proiect din Ţara lui Andrei Foto Arhivă personală

La un an de la idee, o bibliotecară a reuşit să aducă liceenilor din oraşul său o şansă pentru viitor. Pentru proiectul său, Osber Ali a fost declarată recent Bibliotecarul anului 2013, pentru proiectele cu finanţare extrabugetară, în oraşul Ovidiu.

Prin proiectul realizat de Osber Ali (46 ani), angajată la Biblioteca Orăşenească din Ovidiu, Liceul Tehnologic Ion Podaru din Ovidiu a câştigat la începutul acestui an suma de 5.000 euro prin care a fost dotat laboratorul de patiserie unde elevii fac practică. Utilajele moderne permit copiilor să înveţe cum să îşi practice meseria, exact ca într-un laborator de patiserie de pe piaţa industriei alimentare.

Ideea proiectului s-a născut în mai 2013. „O elevă de la Liceul Tehnologic, care participa la sesiunile de informare asupra bolilor cu transmitere socială, în cadrul unui proiect derulat prin programul Biblionet, mi-a povestit despre greutăţile pe care le întâmpină ei la şcoală, pentru că nu au mijloacele practice necesare învăţării meseriei pe care se pregătesc.

M-am gândit să împuşc doi iepuri dintr-un foc. Am încheiat un parteneriat cu liceul, cu cei de la specializarea Tehnician industria alimentară. Eu le duceam materii prime (zahăr, ulei, ouă etc), ei pregăteau prăjituri şi plăcinte la orele de practică. Bunătăţile erau apoi servite la bibliotecă, după ce elevii luau parte la sesiunile de informare din proiectul «Sănătatea, cel mai de preţ lucru».

În felul acesta îi cointeresam şi îi făceam să se simtă utili, ca gazde, şi să participe fără reţineri la discuţii“, arată bibliotecara Osber Ali.

În octombrie 2013, bibliotecara a început să scrie proiectul. Concursul ales: „Idei din Ţara lui Andrei“, proiectul de responsabilitate socială derulat de Petrom. Pentru că a participat ca persoana fizică, bibliotecara a trebuit să încheie un parteneriat cu o instituţie publică. A ales Primăria Ovidiu. „Mi-am făcut un cont pe site-ul www.taraluiandrei şi am încărcat proiectul. Procedura este un pic greoaie. Se cere să respecţi numarul de caractere pentru fiecare rubrică. Până şi titlul nu trebuie sa depăşească 20 de caractere.

Apoi am încărcat CV-ul, scrisoarea de motivaţie, diplome de studii, de excelenţă, de merit, poze şi clipuri video. Toate trebuiau să respecte formatul cerut. Procedura de votare, care a contat 40%, este de asemenea destul de greoaie. Nu ştiu ce a contat mai mult pentru juriu: reputaţia mea, dorinţa de a mă implica în viaţa comunităţii sau proiectul bine structurat“, se întreabă bibliotecara.

Cert este că „Laboratorul activ“, proiectul bibliotecarei creative din Ovidiu, a câştigat competiţia. Laboratorul din Liceul Tehnologic Ovidiu a fost dotat cu utilaje profesionale - malaxor cuptor de patiserie, dospitor, mixer planetar, dedurizator, tăvi de patiserie - şi materii prime. Primăria Ovidiu a plusat, oferind montarea de prize trifazice şi a unui hidrofor alimentar necesar pentru funcţionarea optimă a dedurizatorului, cuptorului şi dospitorului.

Laboratorul activ de la Liceul Tehnologic Ion Podaru din Ovidiu - Constanţa

Graţie bibliotecarei Osber Ali, cei 80 elevi care învaţă să devină tehnicieni în industria alimentară au acum şanse reale pentru piaţa muncii. Dar bibliotecara mai are un plan, un scop pe care l-a urmărit în acest proiect. Cu produsele pe care le vor pregăti elevii vor fi făcute pachete pentru nevoiaşii oraşului.

Laboratorul activ de la Liceul Tehnologic Ion Podaru din Ovidiu - Constanţa

„În privinţa spiritului civic mai avem multe de învăţat. Sper să reuşesc să schimb cât mai multe mentalităţi şi să-i învăţ pe copii şi pe tineri să se implice şi să ia atitudine. Omul trebuie să aibă şansa unor modele. Dacă vrem să evoluăm în bine, ar trebui să învăţăm să avem spirit civic şi să înţelegem că tot ce se întâmplă în societate ne priveşte şi pe noi în mod direct. Un ajutor acordat astăzi unor oameni poate crea în sufletele lor disponibilitate ca pe viitor şi ei să sară în ajutor celor aflaţi în necaz“, arată bibliotecara Osber Ali.

Laboratorul activ de la Liceul Tehnologic Ion Podaru din Ovidiu - Constanţa

Iar bulgărele a început să se rostogolească. Laboratorul a început să primească sponsorizări şi în seminţe de plante, alveole şi turbă. Florile şi legumele care vor răsări se vor întoarce în comunitate. Florile vor fi plantate în parcurile din Ovidiu, iar legumele vor fi vândute la Zilele oraşului. Banii se vor întoarce la liceu, care va finanţa astfel alte proiecte pentru localnici.

Vă mai recomandăm

Şcoala de afaceri de la Liceul Ovidius. Elevii învaţă să fie antreprenori

Cel mai modern spital din sud-estul României, „Ovidius Clinical Hospital“, inaugurat la Constanţa

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite