VIDEO Jubileul Festivalului Mamaia, compromis. Mâine trebuia să înceapă a 50-a ediţie a sărbătorii muzicii româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul de la Mamaia, ediţia 2012 - ultima la care au asistat românii FOTO Adevărul
Festivalul de la Mamaia, ediţia 2012 - ultima la care au asistat românii FOTO Adevărul

Scena Teatrului de vară de la Constanţa va rămâne goală mâine seară. Festivalul Naţional de Muzică de la Mamaia trebuia să sărbătorească în aceste zile jumătate de secol de existenţă.

Festivalul de Muzică de la Mamaia trebuia să aibă loc în perioada 29-31 august, dar finanţarea nu a fost obţinută de Consiliul Judeţean Constanţa.

Mădălin Voicu, preşedintele festivalului, a declarat că manifestarea nu va mai avea loc, cel puţin nu în perioada planificată de el.

„Eu mă ocup de partea artistică, noi suntem pregătiţi oricând de spectacol. Dar nu depinde de noi, ci de finanţator. Dacă reuşeşte să facă rost de bani Consiliul Judeţean Constanţa, din punctul nostru de vedere, al artiştilor, festivalul se poate ţine oricând“, a dat asigurări Mădălin Voicu.

Speranţele de primire a bugetului cerut, de 1,5 milioane euro, au fost în van. Austeritatea a impus refuzarea alocării fondurilor de la Guvern pentru manifestarea de tradiţie a muzicii româneşti.

Consiliul Judeţean Constanţa a pus astfel cruce ideii de organizare a celei de-a 50-a ediţii a Festivalului Naţional de Muzică de la Mamaia.

Cât costă, de fapt, Festivalul Mamaia? „Maximum 300.000 euro“, spune un fost organizator

Unul dintre membrii echipei care a organizat, de-a lungul timpului, Festivalul de Muzică de la Mamaia, a contestat puternic suma cerută de Consiliul Judeţean pentru manifestare.

Mihai Petre a făcut parte din staff-ul festivalului la începutul anilor 2000, când era purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Constanţa. Actual lider al tinerilor de la Mişcarea Populară Constanţa, Mihai Petre a arătat cât costa, pe vremea conducerii lui Stelian Duţu, Festivalul de la Mamaia.

„Pregătit din timp, cu simţ de răspundere şi cu respect faţă de banul public, Festivalul de la Mamaia se poate organiza cu maxim 300.000 de euro. La fel şi Festivalul Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc ale cărui costuri sunt mai mici“, declară Petre.

El aduce în discuţie celelalte măsuri de restructurare a instituţiilor de cultură din Constanţa, care au avut efecte catastrofale asupra personalului de specialitate şi implicit asupra activităţii instituţiilor.

„Consiliul Judeţean Constanţa şi Primăria Municipiului Constanţa au îngropat, încet, dar sigur, cultura constănţeană. Prima instituţie prin răzbunare politică (modul de aplicare a OUG 63/2010), cea de-a doua printr-o totală indolenţă şi ambele, la unison, prin înlocuirea calităţii actului de cultură cu un kitsch grotesc.

Un lucru important de menţionat este că în subordinea Consiliului Judeţean Constanţa se află toate instituţiile locale de cultură, mai puţin Muzeul de Artă Populară care este subordonat Consiliului Local Municipal.

Această realitate, pe lângă faptul că este complet anormală, arată cât se poate de clar dispreţul pe care primarul municipiului Constanţa îl rezervă de ani buni actului local de cultură.

Desigur, unui individ care atunci când se maimuţăreşte în toate felurile posibile consideră că, de fapt, el culturalizează «poporul şi naţiunea», nu îi poţi cere să facă diferenţa dintre club şi gagici, pe de o parte, şi sala de spectacole şi artişti, pe de altă parte.

Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu ar face bine să asculte glasul Constanţei însetat după cultură. Pentru acest lucru trebuie doar să participe la câteva dintre spectacolele pe care diverse instituţii de cultură naţionale le oferă constănţenilor pe scena Casei de Cultură, cu sala arhiplină. Constanţa este avidă după cultură, pentru că în Constanţa nu mai există cultură.

Primarul Constanţei a plâns pe umărul colegului său de partid şi de administraţie locală, Nicuşor Constantinescu, spunând că Festivalul de la Mamaia este învechit, îmbătrânit şi că nu sunt fonduri pentru organizarea sa în acest an.

Dar cine a învechit şi a îmbătrânit acest festival şi l-a făcut nedemn de a primi sprijin de la bugetul local, dacă nu chiar prietenul său, Nicuşor Constantinescu? Şi cine i-a umflat costurile cu pompa în condiţiile în care cea mai de succes ediţie a festivalului, cea din anul 2002, a costat maxim 200.000 euro?

Cum, probabil, nu se vor găsi bani din bugetele locale, putem considera că eliminarea celor două festivaluri de pe agenda publică va fi încă un mare succes bifat de administraţia judeţeană în drumul spre înlocuirea culturii locale cu nabucodonosoreala de week-end“, a conchis Mihai Petre.

În lipsa festivalului de tradiţie, scena litoralului va fi umplută de alte manifestări muzicale. La Mamaia a debutat în acest an Gala Mamaia Music Awards, iar primarul Radu Mazăre a promis că la anul va înlocui „învechitul“ festival de la Mamaia cu unul modern, care să aducă public numeros. Noul festival de muzică ar urma să se ţină într-un spaţiu deschis din staţiune, iar accesul ar fi liber, după modelul Carnavalului de la Mamaia.   

Vă mai recomandăm

VIDEO Adevărata „fată bătrână“ a Constanţei. Festivalul Mamaia, scos la pensie de Radu Mazăre

FOTO VIDEO Gala Mamaia Music Awards 2013 - debutul unui nou festival pe litoral

VIDEO Ce s-a ales de Festivalul Mamaia, Sanremo de România?

FOTO VIDEO Corina Chiriac: „Nu a existat niciun interpret pe care Festivalul de la Mamaia să nu-l fi servit“

     

Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite