VIDEO Imagini filmate cu drona în ruina care adăpostea odinioară evreii din Constanţa. Sinagoga rămâne unul dintre cele mai frumoase edificii ale Dobrogei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sinagoga din Constanţa, în ruină Foto arhivă
Sinagoga din Constanţa, în ruină Foto arhivă

Filmări realizate din dronă dezvăluie cum arată interiorul sinagogii din Constanţa, unul dintre cele mai frumoase edificii ale Dobrogei, ajunse o ruină fără acoperiş.

Evreii au încheiat marţi, 19 decembrie, Hanuka - Sărbătoarea Luminii, în care timp de 8 zile, credincioşii din cultul mozaic aprind lumânări, unii de la alţii, într-un ritual similar Învierii la Paştele creştin.

Mai trece o sărbătoare de iarnă în care membrii comunităţii iudaice nu au unde să celebreze Hanuka într-un lăcaş de cult la Constanţa. Ei speră ca de la anul să demareze proiectul major de reabilitare a sinagogii situate în zona peninsulară a oraşului, pe strada C.A.Rosetti.

Sinagoga din Constanţa este una dintre cele mai frumoase clădiri din Dobrogea, dar starea de degradare în care se află de mulţi ani a determinat închiderea sa. 

Vizitatorii pot admira încă, din afara perimetrului, strălucirea păstrată de edificiu printre ruine. Un grup de pasionaţi ai locurilor a înălţat o dronă în zona peninsulată a Constanţei pentru a capta imagini cu interiorul sinagogii. Întregul centru vechi al oraşului este, de altfel, o ruină pe care diferite proiecte edilitare încearcă să o cosmetizeze.

Constanţa a avut două sinagogi: aceasta aflată în ruină, ce este de rit aşkenaz, şi alta de rit sefard ce se afla pe strada Mircea cel Bătrân, în apropierea Bisericii greceşti, care a fost dărâmată după cutremurul din 1977. A supravieţuit timpurilor doar sinagoga aşkenază de pe strada C.A.Rosetti. Pentru oficierea slujbelor, evreii merg la Bucureşti sau la Tulcea. 

Sinagoga a fost construită în 1910, la iniţiativa comunităţii conduse de Pincu Şapira. Autorizaţia de construire a fost eliberată pe 9 aprilie 1910, iar proiectul a fost dat spre realizare lui Anghel Păunescu. „Domnule primar, am onoarea a vă ruga să binevoiţi a elibera cuvenita autorizare de a construi un templu israelit pe proprietatea comunităţii evreieşti din Constanţa, strada Rosetti, colţ cu Petru Rareş“, se scrie în cererea care există la Arhivele Naţionale Constanţa. De altfel, aici există toate proiectele originale ale construcţiei, dar şi fotografii cu templul israelit. 

Templul are 13 metri înălţime. „Pereţii vor fi din piatră sau de cărămidă lucraţi cu mortar de var alb, hidraulic. Pereţii hasnalelor vor fi de zid masiv, de 28 cm grosime, lucraţi cu var hidraulic, cu ciment în interior, asemenea şi fundul hasnalei. Ferestrele parterului se vor putea deschide în afară“, sunt doar câteva din condiţiile impuse în autorizaţia de construire eliberată pe un an.

În timpul războiului, aici a fost depozit miltar german de armament. Lipsa unor lucrări de întreţinere şi pază au dus în cele din urmă la degradarea gravă a clădirii. Construcţia a fost folosită până în anul 2004. Expertiza a stabilit că trebuie să se facă o reabilitare a structurii, prin injectări cu mortar a fisurilor existente în pereţi, bolţi şi arce.

De asemenea, este necesară restaurarea elementelor decorative. Acoperişul va fi reconstruit, prin realizarea de coloane noi şi grinzi de beton armat în locul arcelor construcţiei iniţiale. În prezent, acoperişul este aproape prăbuşit, au mai rămas fragmente din grinzile longitudinale şi câteva grinzi transversale din lemn. Investiţia necesară estimată este de 1 milion de euro. 

image

Pe aceeaşi temă: 

Unic în România. Octogonul Confesional, locul unde se roagă credincioşi din mai multe religii

Ceremonie ecumenică la Bazilica Sfântul Anton, cu ortodocşi, catolici şi protestanţi din Baza militară Mihail Kogălniceanu

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite