Vacanță de vară prelungită, cerută de patronatele de la mare. „Anul școlar 2023-2024 să înceapă la 18 septembrie“
0Patronatele din turism de pe litoralul Mării Negre critică proiectul Ministerului Educației conform căruia anul școlar 2023-2024 va începe pe 11 septembrie. Investitorii arată că o astfel de decizie aduce deservicii turismului.
Conform proiectului de Ordin de Ministru pus acum în dezbatere publică de către Ministerul Educației, anul şcolar 2023-2024 va începe pe 11 septembrie 2023, urmând să se încheie pe 21 iunie 2024.
Patronatul RESTO Constanța și Patronatele Eforia Turistică, Costinești, Mamaia Nord și Tulcea-Delta Dunării solicită amânarea datei de începere a școlii până la 18 septembrie, considerând că o săptămână de vacanță suplimentară va permite copiilor si părinților, dar și cadrelor didactice, să se bucure mai mult de vremea frumoasă si de tarifele de septembrie din ofertele speciale „Litoralul pentru toți”, sau de zile de vacanță în destinații montane și balneare, sau de city-break-uri în orașe din România.
„Considerăm că este mai importantă prelungirea cu o săptămână a vacanței în luna septembrie, în locul introducerii unei vacanțe de o săptămână în octombrie, care nu își are rostul, conform argumentelor noastre”, spune Corina Martin, președinte de onoare RESTO.
Patronatele constată faptul că, în continuare, în ciuda apelurilor repetate, de peste 15 ani, formulate de Federațiile si Patronatele din industria ospitalității din România, deciziile miniștrilor Educației ignoră interesul pe care administrația centrală ar trebui să îl aloce, cu adevărat, Industriei Ospitalității și atragerii de turisti și de vizitatori în destinația România.
„Cerem susținere fermă din partea primului-ministru în acest sens si așteptăm să vedem că, în sfârșit, și turismul devine o prioritate reală în această țară, așa cum se întâmpla în Grecia, Turcia, Bulgaria, ca să enumerăm doar trei dintre destinațiile concurente și vecine”, concluzionează Corina Martin.
În anul 2019, Federația Patronatelor din Turismul Românesc explica faptul că stabilirea unui calendar bine determinat al anului școlar, care să fie anunțat din timp, este foarte important pentru operatorii din turism.
„În fiecare an, începând cu luna august, deţinătorii de structuri de cazare din România pregătesc următorul sezon turistic. De aceea, un element important care determină cererea de servicii turistice este structura anului şcolar deoarece majoritatea celor care îşi petrec concediile în ţară au copii, dintre care cel puţin un copil este cuprins într-o formă de învăţământ”, susțineau cei din FPTR.