Stresul, boala care ne omoară cu zile. Ravagiile pe care le face în organism ritmul infernal de viaţă - sfaturile medicilor pentru a ne păstra sănătatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din ce în ce mai mulţi, din ce în ce mai tineri, românii cad victimele unor boli care ajung să-i roadă, fără ca acea cauză care le-a provocat să fie îndepărtată vreodată. Medicii repară efectele afecţiunilor grave, dar cauza nu o putem repara decât noi.

Alimentaţia decurge din ritmul în care trăim, fiind principalul obicei care suferă din cauza ritmului infernal de viaţă. Oboseala, stresul, pastilele pe care le luăm ca să ameliorăm diferite dureri constituie un cocteil nociv pentru sistemul nostru digestiv. Din ce în ce mai mulţi, din ce în ce mai tineri, românii cad victimele unor boli care ajung să-i roadă, fără ca acea cauză care le-a provocat să fie îndepărtată vreodată. Medicii repară efectele afecţiunilor grave, dar cauza nu o putem repara decât noi.

„Au apărut nişte afecţiuni, ne lovim foarte frecvent în ultimul timp: hemoragiile digestive superioare, în special. Pacienţii au sângerări la nivelul stomacului, al duodenului. Nu există gardă la spital, la care să nu se prezinte una-două hemoragii digestive“, arată dr. Tiberiu Tofolean, medic primar de medicină internă şi de gastroenterologie, specializat în ecografie digestivă.

Cauza acestor grave afecţiuni este multiplă. Specialistul indică o bacterie care trăieşte în stomac şi este sămânţa unor boli. „Este foarte răspândită infecţia cu helicobacter pilori, bacteria care dă ulcer. Efectul se agravează dacă este combinat cu consumul foarte răspândit de antiinflamatorii, cum este aspirina. Cum cardiologii prescriu aspirină (Aspenter, Aspirină cardio), dar şi alte agregante, efectul este cumulativ şi ne confruntăm astfel cu o explozie de hemoragii digestive superioare“, menţionează medicul Tofolean.

Recomandările specialistului sunt ca acele persoane care consumă regulat antiinflamatorii pentru boli cardiace sau reumatismale să ia obligatoriu şi medicamente de protecţie gastrică şi neapărat să detecteze dacă sunt purtători de helicobacter pilori. Orice categorie de vârstă este vulnerabilă. Tinerii sunt predispuşi îmbolnăvirii cu helicobacter pilori, iar vârstnicii iau mereu antiinflamatorii.

„Pacienţii se sperie, şi asta e bine, cu ghilimelele de rigoare, pentru că astfel se hotărăsc să vină la medic. Varsă sânge, au scaun negru şi moale, acea melenă care este, de fapt, sânge digerat. Cu aceste simptome trebuie să se prezinte la urgenţă, dar sunt oameni care stau 3-4-5 zile până să vină la doctor. Ajung cu anemie severă, cu hemoglobină 2, când normal este 12-15“, precizează dr. Tiberiu Tofolean.

Marele stres

O mare problemă de sănătate a românilor este stresul. Poate cea mai mare.

„Trăim într-un stres permanent, toată tranziţia - care nu se mai termină - dă populaţiei o stare de stres mai mare decât ar fi normal şi decât l-am trăit pe vremuri. Stresul determină involuntar reacţii ale organismului. Unii realizăm că suntem stresaţi, nu dormim, suntem agasaţi, agitaţi, iritaţi. Alţii nu realizăm, dar în subconştient lucrează idei de tip obsesiv. Stresul este dat de orice agresiune asupra organismului şi duce la modificări de funcţionare a organismului. Sunt afectate inima, creierul,  tubul digestiv.

Toată activitatea digestivă este reglată pe cale hormanală, endocrină, enzimatică, dar şi de sistemul nervos vegetativ, simpatic si parasimpatic. Acestea sunt precum hamurile de la căruţă, simpaticul produce un efect, parasimpaticul - alt efect. Ambele ţin un echilibru în organe - esofag, fiere, intestine. Stresul produce dezechilibru şi ne confruntăm cu tulburări de funcţie a organismului, deşi organele nu au o boală în sine. Ele ajung să nu mai răspundă bine la stimuli şi la cum ar trebui să lucreze. Sunt precum o reţea electrică, se dereglează cipurile şi circuitele nervoase“, spune medicul.

image

Astfel apar tulburări care mimează boli. Tulburările gastrice mimează cancerul sau ulcerul. Tulburările de colon, care s-au înmulţit în ultima vreme, determină diaree, constipaţie sau alternanţă diaree-constipaţie, cu balonări extraordinare.

„Ce face pacientul? Primul lucru: deschide internetul, unde citeşte că diareea şi constipaţia alternante înseamnă cancer de colon. Intră în panică. Şi dacă în trecut femeile erau mai afectate de aceste afecţiuni, fiind mai emotive, acum vin foarte mulţi bărbaţi. Ei trăiesc permanent grija locului de muncă, a salariului, a familiei. Situaţia este delicată, pentru că pacienţii trebuie examinaţi complet, nu poţi să excluzi niciodată nimic. Bolile sunt foarte greu de vindecat, pentru că noi ameliorăm efectul, dar nu reuşim să tratăm cauza. Pentru că stresul, cauza îmbolnăvirii, nu este eliminat“, explică medicul.

Iar pacienţii, cu tot tratamentul prescris pentru efecte, nu se vor simţi bine niciodată, deoarece cauza persistă, ei vor merge la alt medic să se caute şi tot aşa, din medic în medic, vor căuta o rezolvare care nu ţine, de fapt, de medicină.

Mania RMN şi CT

Altă mare problemă este felul în care pacienţii aleg să se trateze singuri. Toţi vrem un RMN cât mai urgent, iar dacă nu facem măcar o dată în viaţă un examen la computer tomograf ne simţim precum studenţii integralişti care n-au experimentat niciodată o restanţă.

„Peste tot în lume este mania CT-ului, a computerului tomograf, a RMN-ului. Pacientul nu trebuie s-o ia cu investigaţiile medicale pe cont propriu. «Domnule, dar am făcut tomograf şi nu a văzut medicul gastrita». Pentru că gastrita nu se vede la tomograf, poţi face 100 de RMN-uri şi CT-uri şi chiar bariu. Gastrita se vede doar cu endoscopie. Sau sunt pacienţii care cer direct endoscopie. Dar de ce vrei endoscopie? «Păi, pentru că mă doare în capul pieptului». Acest simptom poate trăda un infarct de miocard, iar endoscopia i-ar face mai mult rău. Cea mai fidelă metodă de investigaţie este ecografia, apoi tomografia - în anumite condiţii. Pentru tumorile hepatice există un RMN special, pe care îl efectuează doar câţiva specialişti“, lămureşte dr. Tiberiu Tofolean.

Semnele bolilor

Bolile gastrice seamănă foarte mult, spun medicii consultaţi de „Adevărul“. Greaţă, vărsături, dureri au toate. Dar micile amănunte fac diferenţa, iar dacă spunem unui doctor ce ne doare, de fapt, acestea detalii pot fi mai lămuritoare decât examene complicate. De exemplu, ulcerul doare la vin alb, iar fierea doare la alune sau omletă. În schimb, cancerul este o boală insidioasă, care nu doare întotdeauna.

„Cancerul doare doar când este în fază finală, şi tumoarea creşte foarte mult, şi atacă nişte nervi. Sau sunt boli care dor foarte tare, dar nu sunt grave. Mai sunt boli care nu ies la iveală decât în urma unor analize amănunţite, speciale, nu la analizele de rutină. Aşa se întâmplă cu bolile autoimune, care se determină foarte greu, cu analize foarte scumpe, care costă şi zeci de milioane de lei. Sau sunt boli care se stabilesc doar cu biopsie, cu prelevare de ţesut, mai grea sau mai uşoară. «Am analizele bune, nu mă doare nimic. Cum pot să fiu bolnav?», se întreabă uimiţi pacienţii. Avem o vorbă în medicină, ştim totul, în afară de ce se poate şi ce nu se poate face“, afirmă dr. Tiberiu Tofolean, doctor în medicină.

image

Procentual, simptomatologia se suprapune în 75-80% dintre bolile gastrice. Greaţă, vărsături, dureri de burtă, lipsa poftei de mâncare pot fi semne de gastrită, colică biliară, colecistită, ocluzie intestinală sau pancreatită. Diferenţa dintre ele e foarte greu de făcut. Pacientul trebuie să meargă neapărat la medic, iar prima oprire trebuie să fie la medicul de familie. Câteodată, pacienţii au nevoie de cu totul alt fel de terapeut decât cel căruia i se adresează în primă fază. Uneori sunt trimişi la cardiolog, alteori la psihiatru sau la psiholog.

„Stresul este foarte pregnant. De nestăpânit, de nestăvilit. Trebuie un tratament care să cuprindă acest mecanism declanşator. «Dar nu sunt nebun!», spun pacienţii. Le e foarte greu să accepte că au nevoie de puţină psihoterapie, pentru că orice om trece prin momente grele. Cine neagă asta nu este sincer. Unii trec mai uşor, alţii mai greu. Mai cu un Xanax, mai cu un Distonocalm, mai cu un ceai calmant sau acupunctură în talpă. Avem suişuri şi coborâşuri. Nu suntem roboţi“, este ferm medicul Tofolean.

Logica, cheia căreia ne împotrivim

„Lucrurile sunt logice în organism. Organele sunt mai odihnite după somn. Suntem limpezi la cap, inima bate mai rar in somn, se odihneşte, respirăm mai puţin, plămânii sunt relaxaţi, tubul difestiv termină la miezul nopţii ce e de digerat şi se odihneşte. Dimineaţa totul funcţionează mai bine. Seara, nimic nu mai funcţionează foarte bine. Ideal este să mâncăm bine dimineaţa, la prânz satisfăcător, seara mai puţin. Trebuie doar să ţinem cont de logică.

Intervine uzura dată de vârstă, precum kilometrajul unei maşini. Trebuie să ne adaptăm stilul de viaţă la contextul de trai. Cu cât înaintez în vârstă, mănânc mai puţin, pentru că nu pot digera mult odată, căci digerarea devine dificilă şi periculoasă. Nu trebuie să facem excese, le puteam face la 25 ani, la 60 ani recuperezi mai greu. Trebuie împărţită hrănirea pe parcursul zilei, să nu avem variaţii de glicemie, să evităm alimentele despre care ştiu că nu-mi fac bine. Cel mai mare factor agresor este alimentaţia sau obezitatea. Mâncatul nesăbuit, cu calorii şi hipercalorii, alimente de proastă factură, cu mii de E-uri.

Apoi alcoolul. Peste tot în lume se bea mult, nu doar în România. Dar se bea alcool de bună calitate, nu rachiuri cu substanţe toxice şi tot felul de băuturi contrafăcute. În alcoolul de pe piaţă, 25% conţine metanol, extrem de toxic!

Băuturile carbogazoase sunt alt factor folosit în exces, care ajunge obicei de consum. Părinţii sunt principalii responsabili de obiceiurile copiilor, generaţia tânără care mănâncă fast-food şi bea cola, energizante. Merge o perioadă, 2-3 ani, apoi dacă acel copil vede că părinţii săi beau ceaiuri şi sucuri naturale, va împrumuta acel obicei. Lumea a început să realizeze impactul negativ asupra sănătăţii“, declară medicul.

De reţinut este că alimentaţia bio sau naturistă nu scuteşte pe nimeni de boli gastrice. De asemenea, trebuie să ştim că nu există alimente bune la orice.

„Nu există alimente-panaceu. «Mâncaţi ulei de măsline că este foarte bun!» Aşa este, dar doar pentru ateroscleroză. Dacă avem pietre la fiere, uleiul de măsline ne provoacă o colică biliară, greţuri, vărsături, pancreatită. Cei care nu suferă de fiere pot bea ulei de măsline în voie, doar că se vor îngrăşa, pentru că are multe calorii“, ne învaţă dr. Tiberiu Tofolean.

image

Dr Tiberiu Tofolean, specialist în gastroenterologie Foto Sînziana Ionescu

Vă mai recomandăm

Boala care fuge de diagnostic. Trei simptome pentru aceeaşi afecţiune, a cărei durere se opreşte într-o zonă alarmantă a abdomenului

Cum le poate păcăli pe femei o boală ginecologică: afecţiunile care pot deveni fatale. Miturile despre simptome false, demontate de medici

Semnele înşelătoare ale bolilor cardiovasculare. Durerea care te păcăleşte şi bolile tăcute pe care nu le simţi decât atunci când este prea târziu

Cele mai ascunse gânduri ale copilului tău. Ce îi spune medicului şi nu va avea curajul să-ţi destăinuie niciodată - sfaturile doctorilor

Emoţiile te pot costa un examen. Sfaturile medicilor şcolari pentru cea mai grea perioadă a anului: pastilele şi energizantele fac mai mult rău decât bine

Semnele care indică instalarea diabetului în organism. Când trebuie să ne alarmăm şi să mergem de urgenţă la doctor

Cele mai mari greşeli în privinţa sănătăţii: luăm pastile cu pumnul şi ne diagnosticăm pe internet. „Suntem un popor fascinat de medicamente“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite