Emoţiile te pot costa un examen. Sfaturile medicilor şcolari pentru cea mai grea perioadă a anului: pastilele şi energizantele fac mai mult rău decât bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Examenele, cea mai grea perioadă din an Foto Arhivă Adevărul
Examenele, cea mai grea perioadă din an Foto Arhivă Adevărul

Elevii intră în cea mai grea perioadă a anului şcolar, cu teze trimestriale şi examene naţionale, de la evaluări până la bacalaureat, sesiune şi admitere la facultate. Stresul emoţional este la cotele cele mai înalte pentru copii, dar şi pentru părinţi, astfel că un medic şcolar, dr. Elena Ionescu, ne sfătuieşte ce să facem ca să depăşim etapa cu „pierderi“ cât mai puţine.

Dincolo de învăţatul materiei care să ne asigure reuşita, sunt o serie de trucuri pe care trebuie să le aplicăm dacă vrem să trecem cu bine de examene. Şi acestea ţin tocmai de neapelarea la metodele tradiţionale ale studioşilor: învăţatul până în ultima clipă, nopţile pierdute „învăţând“ (de fapt, memorând cu un mare efort ceea ce ni se va şterge complet din minte), energizantele băute în cantităţi mari şi periculoase, luatul de pastile contra anxietăţii sau pentru creşterea capacităţii de memorare.

„Toate aceste metode au efect invers şi dacă apelăm la ele, fără să consultăm un medic, vom obţine un rezultat nedorit. Anxioliticele dau somnolenţă, energizantele sau cafeaua intensifică ritmul cardiac şi accelerează tensiunea arterială, nesomnul privează creierul de oxigen, iar nemâncatul înainte de examen privează creierul exact de ce are nevoie mai mare – de glucoză, substanţa care îl ajută la concentrare“, explică medicul şcolar Elena Ionescu.

Reacţiile declanşate de stres

Manifestările stresului de examen sunt variate - de la simple palpitaţii, transpiraţie şi senzaţia de gol în stomac (provocate de descărcarea de adrenalină), până la leşin, tahicardie, hemoragie nazală, lipsa aerului, atacuri de panică (care pot fi, de fapt, hipoglicemie sau hipocalcemie - din cauza greşelilor enumerate mai sus).

„Perioada mai-iulie este una extrem de solicitantă pentru elevii şi studenţii din clasele nodale. Participarea la un examen sau concurs implică un stres emoţional destul de intens, pe care - în funcţie de fiecare individ în parte - îl trecem mai greu sau mai uşor. Acest stres emoţional se poate limita doar la uşoare palpitaţii, senzaţia de gol în stomac, uşoară cefalee, mâini tremurânde şi transpirate. Este o reacţie firească determinată de descărcarea de adrenalină.

La alţi copii, mai emotivi, mai anxioşi, emoţiile din preajma examenelor se pot somatiza în reacţii ale organismului şi astfel pot apărea fenomene digestive: vărsături, diaree, colici abdominale; fenomene neurologice: cefalee intensă, leşin, tremor; fenomene cardio-vasculare: hipo sau hipertensiune arterială, palpitaţii, tahicardie, epistaxis; fenomene respiratorii: dispnee (greutate în respiraţie), tahipnee (accelerare a ritmului de respiraţie).

De regulă, odată îndepărtat factorul declanşator al acestor simptome, adică examenul, simptomatologia dispare. Din păcate, apariţia acestor fenomene poate duce la o scădere a capacităţii de concentrare în condiţii de examen, ducând la greşeli, pe care în condiţii normale, în afara stresului, copilul nu le face. Acestea determină un rezultat slab în final, de aceea auzim atât de des remarca: «Săracul copil este deştept, dar a avut emoţii…»“, explică dr. Ionescu.

Cât de rău ne facem singuri

Medicul şcolar detaliază pe înţelesul tuturor cât de nociv este stilul „în salturi“ practicat de generaţii de elevi şi studenţi. După lungi perioade în care învaţă mai mult sau mai puţin, intră într-o perioadă în care suprasolicită organismul la cote riscante. 

image

„Învăţatul pe ultima sută de metri, respectiv în noaptea dinainte de examen, nu ajută la nimic. Dimineaţa vor fi mai obosiţi. iar oboseala duce la o şi mai mare lipsă de concentrare. Cafeaua sau băuturile energizante băute înainte de examen pot face mai mult rău decât bine, pentru că intensifică bătăile cardiace, cresc tensiunea arterială. Un mic dejun uşor dimineaţă înainte de examen este recomandat, deoarece hipoglicemia determinată de lipsa alimentaţiei nu ne este un prieten. Creierul nostru se hrăneşte cu oxigen şi glucoză. Dacă noi îl privăm de o cantitate optimă de glucoză, exact în momentul în care el trebuie să funcţioneze la capacitate maximă, nu facem altceva decât să încetinim concentrarea. O bombonică sau o bucăţică de ciocolată  în buzunar ne-ar ajuta! 

Apoi este recomandată o hidratare adecvată înainte şi în timpul examenului. De asemenea, este necesar un drum la toaletă înainte de debutul examenului, altfel, chiar dacă ne este permis acest lucru şi în timpul concursului, nu este de preferat, căci pierdem timp preţios din scris“, sfătuieşte dr. Elena Ionescu. 

Am intrat în sala de examen, unde se dă bătălia hotărâtoare. Şi aici, când cota de emoţie este maximă, pot interveni alte simptome ce pot decide soarta unui examen. „Pentru unii dintre elevi, emoţiile se estompează sau chiar dispar odată ce primesc subiectele de examen - este cazul celor pregătiţi. În cazul altora, cei care nu ştiu răspunsurile, fie intervine indiferenţa («Oricum nu ştiu, nu iau examenul, de ce să mă agit?»), fie apare atacul de panică (tahipnee, agitaţie, palpitaţii, ameţeli etc). De cele mai multe ori, atacul de panică este confundat cu hipocalcemia. Cele două pot însă coexista“, atrage atenţia medicul şcolar.

Ca să nu agravăm starea organismului solicitat, stresat, slăbit, vulnerabil, nu trebuie să îl „ajutăm“ cu medicamente. În astfel de situaţii, medicaţia face chiar rău. „Să nu recurgem la medicaţie care să ne calmeze înainte de examen! Anxioliticele, de regulă, reduc capacitatea de concentrare şi au ca reacţie adversă somnolenţă. Remediile homeopate sunt o soluţie în această situaţie. Pentru cei care se simt mai confortabil cu un preparat farmaceutic, putem recomanda Sedatif PC, un remediu homeopat fără efecte secundare, pentru stări de agitaţie.

Dar cel mai bine este să preparaţi un ceai de tei, relaxant şi reconfortant, care duce la un somn odihnitor în noaptea dinaintea examenului. Succes tuturor copiiilor care au de susţinut examene în această vară!“, transmite dr. Elena Ionescu, medic şcolar (foto). 

image

Dr. Elena Ionescu, medic de familie şi medic şcolar 

Vă mai recomandăm

Boala care fuge de diagnostic. Trei simptome pentru aceeaşi afecţiune, a cărei durere se opreşte într-o zonă alarmantă a abdomenului

Cum le poate păcăli pe femei o boală ginecologică: afecţiunile care pot deveni fatale. Miturile despre simptome false, demontate de medici

Semnele înşelătoare ale bolilor cardiovasculare. Durerea care te păcăleşte şi bolile tăcute pe care nu le simţi decât atunci când este prea târziu

Cele mai mari greşeli în privinţa sănătăţii: luăm pastile cu pumnul şi ne diagnosticăm pe internet. „Suntem un popor fascinat de medicamente“

Semnele care indică instalarea diabetului în organism. Când trebuie să ne alarmăm şi să mergem de urgenţă la doctor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite