Serbări de Ziua Dobrogei. Programul evenimentelor a fost modificat în urma tragediei de la Colectiv
0
Ziua Dobrogei, 14 Noiembrie, este sărbătorită în premieră în România, printr-o serie de manifestări. Programul evenimentelor, care includea o acţiune pentru Cartea Recordurilor, a fost modificat în urma tragediei de la Colectiv.
Ziua Dobrogei, 14 Noiembrie, este sărbătorită în premieră în România, printr-o serie de manifestări. La Constanţa va fi intrare gratuită la muzee (orele 11-16), precum şi la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, care include Acvariul, Delfinariul, Planetariul şi Microrezervaţia. În acelaşi interval orar, Cazinoul va fi deschis pentru expoziţia de fotografie a Ordinului Arhitecţilor din Dobrogea. La Muzeul de Arheologie este expoziţie de pictură şi fotografie cu tema Dobrogea, iar Biblioteca Judeţeană va fi deschisă până la ora 22 şi oferă o expoziţie de carte dobrogeană.
La Teatrul de Stat Constanţa, spectacol, poveşti şi degustări
Teatrul de Stat Constanţa celebrează printr-un spectacol ce începe la ora 19: o reprezentaţie specială a piesei româneşti „Razna prin poveşti“, după Ion Creangă. Scenariul - Laura Maria Schevach, Nicolae Poghirc; regia - Nicolae Poghirc, scenografia - Sanda Mitache, muzica - Liviu Manolache; distribuţia - Mirela Pană, Ionuţ Alexandru, Cosmin Mihale, Ana Maria Ştefan, Alexandru Iacov, Paula Prodan, Florina Stănculeţ, Andor Luca Axente. Publicul va avea parte şi de surprize oferite de către partenerii locali, invitaţi speciali în această zi deosebită: Cămara cu Merinde, Dobrogea, Moara Veche, Darul Bunicii şi Emily’s Bakery, Techir. „Toţi iubitorii de teatru, prezenţi la spectacol, vor fi invitaţi în foyerul teatrului să deguste produse reprezentative, cu care ne mândrim noi, dobrogenii“, ne poftesc gazdele.

Foto

Programul complet al manifestărilor dedicate Zilei Dobrogei
Săptămâna 9 - 13 noiembrie. Semnificaţia datei de 14 Noiembrie – Ziua Dobrogei
Profesorii de istorie ai instituţiilor de învăţământ preuniversitar vor prezenta elevilor in cadrul orelor de istorie însemnătatea Zilei Dobrogei şi vor distribui broşura editată de către Consiliul Judeţean Constanţa.
Joi, 12.11.2015
Ora 11.00 Colegiul Naţional Mihai Eminescu
Simpozion 14 noiembrie – Ziua Dobrogei – Organizat de Societatea de Ştiinţe Istorice din România – Filiala Constanţa, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Colegiul Naţional Mihai Eminescu.
Vineri, 13.11.2015
Ora 11.00 Universitatea Ovidius
Vernisajul expozitiei fotodocumentare – „14 noiembrie – Ziua Dobrogei” organizat de Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice si Serviciul Judetean Constanta al Arhivelor Nationale
Simpozion „14 noiembrie – Ziua Dobrogei” organizat de Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice.
Sâmbătă, 14.11.2015
Ora 11.00 – 16.00 Ziua Portilor deschise la muzeele din Constanţa – Muzeul de Artă Constanţa, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Muzeul de Artă Populară Constanţa, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, Muzeul Marinei Române, Filiala Constaţa a Muzeului Militar Naţional “Regele Ferdinand I”
Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie – Sala Pictata
Ora 11.00 – Expozitie de pictură şi fotografie tema Dobrogea
Cazino Constanta
Ora 11.00 – 16.00 Expozitie de fotografie Cazinoul din Constanţa– prezentată de Ordinul Arhitectilor Filiala Dobrogea.
Biblioteca Judeteana I.N. Roman
Ora 16.00– Expoziţie de carte Dobrogeană
Ora 18.00 – 22.00 Biblioteca deschisa pentru vizitatori
Bucuria din piaţă, înlocuită de un moment de reculegere
Manifestările publice din Piaţa Ovidiu (proiectarea filmului „Independenţa României” - primul film românesc realizat în 1912 şi spectacolul aniversar Ziua Dobrogei) au fost anulate ca urmare a situaţiei de la Colectiv. Totuşi, constănţenii sunt chemaţi la un moment de reculere pentru victimele tragediei care a îndoliat o naţie.
Senatorul Christian Gigi Chiru, iniţiatorul „Horei prieteniei de Ziua Dobrogei“, a decis ca, în memoria victimelor din clubul Colectiv, să renunţe la evenimentul programat pentru ziua de 14 noiembrie. De asemenea, senatorul Chiru a anulat evenimentul din Parlamentul României şi a retras aplicaţia pentru recordul Guinness.
„Zilele acestea, România trece prin unul din cele mai triste momente şi din acest motiv, am decis anularea evenimentului programat pentru 14 noiembrie – Ziua Dobrogei, la care ar fi trebuit să fie prezente peste 5000 de persoane, pentru a forma cea mai mare horă a prieteniei. Chiar dacă anul acesta, după 137 de ani, sărbătorim pentru prima oară Ziua Dobrogei, am retras aplicaţia pe care o făcusem la Cartea Recordurilor, ca un gest de solidaritate faţă de ceea ce s-a întâmplat în Colectiv.
Având în vedere că invitaţiile au fost făcute şi transmise către cetăţeni, îi rog să fie prezenţi în Piaţa Ovidiu, începând cu ora 11.00, pentru a păstra un moment de reculegere în memoria celor care au pierit şi să ne rugăm pentru sănătatea celor care se zbat între viaţă şi moarte. Prietenia se traduce şi prin solidaritate, iar în aceste momente triste este mai important să fim alături de cei care suferă.
Din acelaşi motiv, am anulat şi evenimentul din data de 16 noiembrie, ce urma să aibă loc în Parlamentul României, la care ar fi trebuit să fie prezenţi istorici, dar şi ansambluri folclorice, prin intermediul cărora ar fi urmat să prezentăm istoria Dobrogei, tradiţiile şi obiceiurile culinare din Dobrogea”, a declarat senatorul Christian Gigi Chiru, iniţiatorul proiectului de lege „Ziua Dobrogei”.
Săptămâna 16 -20 noiembrie 2015 – Academia Navala Mircea cel Batrân – manifestări stiinţifice
Spectacol etnic
Cu ocazia sărbătoririi Unirii Dobrogei cu România, din 14 noiembrie 1878, Filiala Constanţa a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, în colaborare cu Colegiul Naţional de Artă ”Regina Maria” a pregătit un spectacol festiv, realizat de tineri păstrători ai tradiţiilor dobrogene. Manifestarea va avea loc în ziua de vineri, 13 noiembrie 2015, în sala de spectacole a colegiului, începând cu ora 17.00.
Programul artistic va fi susţinut de:
- Grupul folcloric ”Ulmetum junior”din Pantelimon- coordonator profesor Ionescu Georgiana, instructor Boeru Siminica
- Grupul vocal folcloric ”Muguraşii” din Ovidiu- coordonator- Cociş Elena
- Ansamblul “Karasu” din Medgidia- instructor- Elis Menagi
- Ansamblul “Goluboe More “– coordonator Artimon Claudia
- Ansamblul “Vanghelismo “din Mihail Kogălniceanu – coordonator Puiu Constanţin
„Vă aşteptăm cu drag să ne desfătăm împreună, cu muzica şi dansurile populare tradiţionale dobrogene!“, invită organizatorii.

Pe aceeaşi temă:
FOTO VIDEO Înapoi spre rădăcinile neamului românesc, la pas pe tărâmul apostolului Andrei
Triunghiul sacru din colţul Dobrogei. Bisericuţele din nuiele de la Izvoarele, Satu Nou şi Strunga