„Schimbă PET-ul cu biletul”. Oraşul în care călătoreşti gratuit dacă reciclezi
0„Schimba PET-ul cu Biletul” este un proiect pilot. În schimbul a trei PET-uri, orice persoană va primi un bilet de călătorie.
Cu ocazia „Zilei Constanţei”, vineri, 21 mai, se va desfăşura un eveniment pilot „Schimba PET-ul cu Biletul”.
„În acest sens vor exista 5 puncte de colectare deşeuri reciclabile. În aceste puncte un voluntar va primi 3 deşeuri, iar în schimbul acestora va oferi un bilet de autobuz pentru transportul public în comun în acea zi. Prin asta, Constanţa va deveni primul oraş din România care introduce plata transportului public cu deşeuri reciclabile”, spun organizatorii.
Acţiunea pilot de vineri, 21 mai, se va desfăşura în următoarele staţii CTBUS: Far; Gară CFR; Poarta 2 Port - Tribunal; Cap de linie Tomis Nord; City Park Mall .
Campania “Schimbă PET-ul cu biletul”, este lansată de Primăria Municipiului Constanţa şi Asociaţia Act for Tomorrow cu sprijinul FONT Constanţa, Kaufland România şi Green Ambalaje în contextul ediţiei din acest an a Zilelor Municipiului Constanţa şi a programului naţional “Vinerea Verde”.
În funcţie de rezultatele acţiunii pilot derulate vineri, 21 mai, Primăria Constanţa şi partenerii acţiunii iau în calcul extinderea acesteia în fiecare vineri, pe întreaga perioadă a sezonului estival.
Campanii similare au fost desfăşurate şi în alte mari oraşe din lume şi au avut rezultate extrem de bune: Roma (Italia), Istanbul (Turcia), Beijing (China), Surabaya (Indonezia). De exemplu, în Istanbul, în primul an al campaniei au fost colectate 4,1 milioane de PET-uri, echivalentul a 75.000 kg de plastic.
Primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac: „Ne bucurăm că suntem primul oraş din România care demarează o astfel de iniţiativă care aduce beneficii reale atât la nivelul mediului, dar şi pentru locuitorii oraşului. Promovarea sustenabilităţii la nivel municipal reprezintă o direcţie strategică a administraţiei publice locale din Constanţa. Frumuseţea şi curăţenia oraşului nostru nu se poate menţine fără ca fiecare dintre noi să contribuie activ. Tocmai de aceea, această iniţiativă reprezintă un model de implicare, care va uni forţele constănţenilor cu cele ale autorităţilor, a societăţii civile şi a mediului privat, pentru a demonstra că împreună putem da o nouă viaţă deşeurilor, evitând în acelaşi timp aglomerările din trafic şi contribuind la promovarea transportului alternativ“.
Citeşte şi:
Operaţiunea de căutare a marinarilor dispăruţi cu pescadorul Sea Shark 1 a fost suspendată