Ce se întâmplă cu delfinii şi leii de mare aduşi din Harkov la Constanţa. „Au stat baricadaţi, iar antrenorii erau cu ei în apă” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delfinariu din Constanţa foto: Călin Gavrilaş
Delfinariu din Constanţa foto: Călin Gavrilaş

Delfinariul din Constanţa este gazda a patru delfini şi trei lei de mare refugiaţi din Harkov. Aceştia au ajuns în România după ce au stat o perioadă şi în Odessa, la numai 150 de metri de o zonă în care se trăgea.

Patru delfini (Veterok, Marucya, Maya şi Kiki) şi trei lei de mare (Mary, Zosya şi Alex) de la Delfinariul din Harkov (Ucraina) au fost aduşi la Delfinariul din Constanţa în urmă cu două săptămâni. Solicitarea ucrainenilor a fost făcută încă de la începerea războiului, dar partea română a trebuit să primească toate avizele pentru ca mamiferele marine să poată ajunge la Constanţa. 

Delfinariul din Harkov este deţinut de o societate comercială care are patru delfinarii în toată lumea, iar activitatea principală este cea de realizare de spectacole cu delfini, lei de mare şi pinguini. Imediat după izbucnirea războiului, mamiferele marine de la Harkov, un oraş vizat de bombardamentele ruseşti, au fost aduse mai aproape de Constanţa, la Odessa. 

„S-a tras la 150 de metri de ei, în Odessa. Au stat în delfinariul închis, baricadaţi cu saci de nisip la intrare şi geamuri, iar antrenorii erau în permanenţă alături de delfini, în apă. Ţin foarte mult la ei”, spune Iulian Călin, managerul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa (din cadrul căruia face parte şi Delfinariul Constanţa). 

Au putut ajunge în România numai după ce reprezentanţii Delfinariului din harkov au încheiat o înţelegere cu militarii ruşi care le-au creat un culoar pentru evacuarea mamiferelor marine. În acest moment, ele sunt în carantină până pe 9 iunie. O carantină strictă, impusă de legislaţia europeană, în nimeni nu are voie să intre la ele în afară de antrenorii lor şi medici.

Delfinii şi leii de mare sosiţi din Ucraina Sursa video: FB/Mihai Lupu 

„Fac acum un tratament de stres. Au făcut un drum greu, condiţiile, până au plecat din Ucraina, au fost dificile, s-a tras aproape de ei. Fiind mamifere marine extraordinar de inteligente şi cu simţurile mult mai dezvoltate, au perceput orice sunet, orice agitaţie. Antrenorii lor stăteau, de multe ori în apă cu ei pentru a-i linişti”, spune Iulian Călin.

Ucrainenii au ales să aducă cei patru delfini, cu vârste de 8-9 ani, la Constanţa deoarece delfinii Ni-Ni (17 ani) şi Chan-Chan (19 ani) ai Delfinariului de aici sunt din aceeaşi specie (afalin) ca cei din Harkov, un lucru deosebit de important pentru acceptare în cazul în care autorităţile vor decide să stea împreună după expirarea perioadei de carantină.  

delfini din ucraina adusi la constanta captura video

Leii de mare aduşi din Ucraina - captură video

Iulian Călin spune că, aşa cum se prezintă regulamentele Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa, delfinii şi leii de mare refugiaţi din Ucraina nu vor putea face spectacole în faţa publicului român. „Noi, la delfinariu, facem demonstraţie, ştiinţă şi educaţie, ei fac spectacole. Nu aş putea să vă spun acum ce se va întâmpla după 9 iunie. Până atunci discutăm numai de salvarea lor şi avem grijă să-şi revină la adevăratul potenţial”, adaugă managerul Delfinariului.

Complexul Muzeal din Constanţa este doar gazda delfinilor şi leilor de mare refugiaţi din Harkov. Ei vor putea sta aici atât cât vor dori, timp în care românii ar putea învăţa câte ceva de la specialiştii ucraineni care sunt foarte experimentaţi în acest domeniu. „Tot ceea ce înseamnă plata medicilor, antrenorilor sau achiziţionarea hranei este suportat de către ucraineni”, mai spune Iulian Călin.  

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Patru delfini şi trei lei de mare de la un delfinariu din Ucraina vor ajunge la Constanţa VIDEO

Noaptea Muzeelor. Ce puteţi vizita la Constanţa: spectacole cu delfini sau concerte de muzică clasică

Constanţa va avea un nou Acvariu. Investiţia costă peste 530.000 de lei

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri