Scafandrii morţi în catastrofa de la Tuzla din 2010, comemoraţi de camarazi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scafandrii au comemorat la 5 iulie colegii pieriţi în groaznicul accident aviatic produs în 2010, pe Aerodromul Tuzla. Opt scafandri şi patru aviatori au murit atunci, captivi într-un avion militar, în timpul unui antrenament. Aparatul de zbor a luat foc, iar militarii au fost arşi de vii.

În fiecare an, Centrul de Scafandri îşi cinsteşte eroii pierduţi la Tuzla, în tragedia de la 5 iulie 2010. Erau 8 scafandri constănţeni şi 4 piloţi buzoieni, care efectuau împreună zboruri de antrenament. Avionul Antonov 2, supraîncărcat, în care se pregăteau de ultimul exerciţiu, s-a înclinat brusc pe partea dreaptă, la altitudinea de 150 metri. A aterizat forţat pe pistă, a luat foc, apoi a explodat, carbonizând militarii prinşi înăuntru ca într-un sicriu ermetic. Doar 2 militari au supravieţuit: 1 scafandru - maistrul militar Marius Nazare şi 1 pilot - căpitanul Daniel Bâlsanu. 

Eroii sunt: căpitan (post-mortem) Liviu Antim, aspirant (post-mortem) Florin Claudiu Cişmaşu, aspirant (post-mortem) Cătălin Rădoi, aspirant (post-mortem) Băduţ Papuc, aspirant (post-mortem) Cosmin Furtună, aspirant (post-mortem) Marius Cătălin Chioveanu, aspirant (post-mortem) Constantin Vlăduţ Sărman şi aspirant (post-mortem) Cozmin Florescu.

Ei au fost comemoraţi astăzi, 5 iulie, la sediul Centrului 39 Scafandri de pe Bulevardul 1 Mai din Constanţa. A fost păstrat un moment de reculegere şi la monumentul ridicat pe locul tragediei de la Tuzla. 

Imagine indisponibilă

Sursa Facebook Centrul de Scafandri

Imagine indisponibilă

Instituţia a organizat o ceremonie militară şi religioasă pentru a cinsti memoria celor doisprezece militari din Forţele Navale Române şi din Forţele Aeriene Române, victime ale tragicului accident produs în anul 2010, pe Aerodromul Tuzla.

„Grupul Naval de Forţe pentru Operaţii Speciale a pierdut, în urmă cu 9 ani, în timpul unei misiuni de zbor pentru executarea antrenamentelor de paraşutare, 8 militari devotaţi şi profesionişti, care au executat în cariera lor numeroase misiuni în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan şi care reprezentau un exemplu pozitiv pentru colegii lor. Reprezentanţii Centrului de Scafandri, alături de rudele şi prietenii eroilor comemoraţi, au depus coroane şi flori la monumentul ridicat în incinta unităţii în memoria scafandrilor militari, după care s-au deplasat la Tuzla, la cele două monumente dedicate cinstirii eroilor militari români. Cinste şi onoare memoriei Eroilor noştri! Dumnezeu să-i odihnească în pace!“, au transmis camarazii. 

Ancheta catastrofei de la Tuzla nu a fost niciodată transparentă. 

„Cum vă explicaţi că pilotul de la Bobocu care a supravieţuit a fost trecut imediat în rezervă, la o lună de la nenorocire? A mărturisit unui prieten de-al nostru cum se distrau ei înainte de decolare, pe seama vechimii avionului. Puneau cârpe ude pe aparatură ca să o ţină la temperatura potrivită. De ce nu erau ambulanţe şi echipaje de pompieri? Cum au putut să-i lase să zboare cu aşa avion, în aşa condiţii? Toţi sunt vinovaţi de moartea copiilor noştri, toţi!“, erau disperaţi părinţii. 

Lista victimelor catastrofei aviatice de la Tuzla

Comandorul Nicolae Jianu (pilot de la Şcoala Bobocu - Buzău) avea 49 de ani, era căsătorit şi avea doi copii.

Locotenent-comandorul Cătălin Vicenţiu Antoche (pilot de la Şcoala Bobocu - Buzău) avea 34 de ani, era căsătorit şi avea un copil.

Locotenentul Lavinia Guiţă (pilot de la Şcoala Bobocu - Buzău) avea 26 de ani şi era necăsătorită.

Maistrul militar clasa I Răzvan Rângheţ (pilot de la Şcoala Bobocu - Buzău) avea 43 de ani, era căsătorit şi avea doi copii.

Locotenentul Liviu Antim avea 27 de ani şi era necăsătorit.

Maistrul militar clasa a II-a Florin Claudiu Cişmaşu avea 34 de ani, era căsătorit şi avea doi copii.

Maistrul militar clasa a II-a Cătălin Rădoi avea 36 de ani, era căsătorit şi avea un copil.

Maistrul militar clasa a III-a Băduţ Papuc avea 29 de ani şi era necăsătorit.

Fruntaşul Constantin Vlăduţ Sărman avea 26 de ani şi era necăsătorit.

Fruntaşul Marius Cătălin Chioveanu avea 22 de ani şi era necăsătorit.

Fruntaşul Cosmin Furtună avea 28 de ani şi era necăsătorit.

Soldatul Cozmin Florescu avea 25 de ani şi era necăsătorit.

Pe aceeaşi temă: 

Defecţiunile anchetei militare din catastrofa de la Tuzla. Care sunt punctele nevralgice ale dosarului?

„Îi aşteptăm în fiecare zi să vină şi plângem în fiecare zi. Dorul de ei este nestins“ Doi ani de la catastrofa aviatică de la Tuzla

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite