Sărbători Pascale în Dobrogea apostolică. Lumină de la discipolii lui Hristos, odihnă pe ţărmul Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lumină din Lumină în Dobrogea Foto arhivă
Lumină din Lumină în Dobrogea Foto arhivă

Momentul Învierii Domnului Iisus Hristos are o însemnătate aparte pe tărâmul creştinizării românilor. Credincioşii pot lua Lumină din locurile unde a vieţuit Întâiul ucenic, Apostolul Andrei, sau primii martiri ai creştinismului de pe teritoriul ţării noastre. Cei care vor să petreacă un sejur pascal găsesc cazare pe litoral.

În Dobrogea, pământul apostolic al României, slujba de Înviere din noaptea de 15 spre 16 aprilie are o însemnătate aparte. Lumina ortodoxiei a fost adusă aici de Întâiul ucenic al lui Iisus Hristos, Apostolul Andrei. Trimis în lume să „pescuiască“ oameni, ucenicul Mântuitorului a trăit câţiva ani în Scythia Minor (denumirea veche a Dobrogei), înainte de a pleca spre locul de martiriu - Patras, Grecia, unde se află moaştele sale.

Locul sfânt numit Bethleemul românesc

La mănăstirea ridicată lângă peştera în care a vieţuit Sfântul Andrei, numită Bethleemnul românesc, credincioşii vin să retrăiască an de an miracolul Învierii Mântuitorului. Complexul monahal din judeţul Constanţa se află în pădurea de la Crângu, în comuna Ion Corvin din sud-vestul Dobrogei.

„La peştera sa, Sfântul Apostol Andrei a propovăduit Evanghelia lui Iisus Hristos, a dragostei şi iubirii de oameni. Aici a botezat creştini, a sfinţit arhierei, preoti si diaconi, rânduindu-i pe aceştia în cetăţi şi localităţi. Tot aici s-au oficiat slujbe atrăgând trăitorii de viaţă creştină“, arată călugării de la Sfântul Andrei.

Mănăstirea Peştera Sfântului Andrei din judeţul Constanţa 

Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei

Dervent - preoţi cu har care fac slujbe şi pregătesc masa pascală

La Mănăstirea Dervent situată în apropiere (între Ostrov şi Lipniţa), noaptea de Înviere este împărtăşită de preoţi cu enoriaşi care vin de la depărtare. După slujbă, toţi iau loc la masa pascală pregătită de un călugăr, Efrem, vestit pentru bucatele sale mănăstireşti.

Închinare la primii martiri ai creştinismului din ţara noastră

Venirea Apostolului Andrei a făcut adepţi ai creştinismului, astfel că la mănăstirile şi cetăţile din nordul Dobrogei, credincioşii vin să se închine la mormintele primilor martiri de pe teritoriul României. Mormintele lor pot fi văzute la Halmyris, lângă Murighiol, unde s-au jertfit mucenicii Epictet şi Astion, iar la Niculiţel sunt îngropaţi mucenicii Zotic, Atal, Camasie şi Filip.

Pentru cei care asistă la toată slujba de Înviere, Mănăstirea Sfânta Elena de la Mare din Schitu-Costineşti oferă răsăritul soarelui pe malul mării. Lăcaşul de cult a cărei piatră de temelie este pusă de Principesa Elena şi de istoricul Nicolae Iorga adăposteşte moaşte ale Sfinţilor Mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel.

Lumina vine de pe mare

O slujbă inedită de Înviere va avea loc la Constanţa, unde Lumina va sosi de pe Marea Neagră, adusă de arhiepiscopul Tomisului. Ceremonialul religios va continua la Catedrala arhiepiscopală Sfinţii Petru şi Pavel din zona Cazino.

Tot în zona peninsulară a Constanţei, la mica distanţă de catedrala arhiepiscopală ortodoxă se află Bazilica catolică Sfântul Anton de Padova. Preoţii oficiază în aceeaşi noapte de 15/16 aprilie slujba de Înviere, pentru că anul acesta, creştinii - catolici şi ortodocşi - sărbătoresc împreună Paştele. 

La Mangalia se va face Învierea în Portul Turistic. Un altar va fi amenajat acolo, iar credincioşii vor lua Lumină de la malul mării. 

Cazare turistică pe tot litoralul

La Hotelul Iaki (4 stele) din Mamaia, un sejur all inclusive de Paşti costă 2.415 lei pentru 3 nopţi de cazare în camera dublă, pentru 2 adulţi. Pachetul include acces gratuit la Spa Center (piscina interioară, saune, jacuzzi, fitness, duş cervical, duş emoţional), lecţii de înot şi gimnastică acvatică; loc de joacă şi distracţie pentru copii; cazare devreme şi ieşire târzie; degustare de vinuri. La achiziţionarea a 3 camere duble, a 4-a este oferită gratuit. Copiii au facilităţi: până la vârsta de 7 ani beneficiaza de gratuitate; între 7 şi 12 ani au 50% reducere. Opţional se poate organiza excursie la Mănăstirea Peştera Sfântului Andrei, la tariful de 80 lei/adult şi 40 lei/copil. 

Plaja litoral nisip Marea Neagră Constanţa - cum arătau plajele înainte Sursa foto DADL

La Boutique Citadel Eforie Nord (5 stele), 2 adulţi au variante de cazare în funcţie de durata sejurului de Paşti: pentru minimum 2 nopţi, apartamentul costă 90 euro/noapte; minimum 3 nopţi - apartament - 87 euro/noapte; minimum 4 nopţi, apartament - 88 euro/noapte; minimum 5 nopţi, apartament - 88 euro/noapte. Copiii până la 14 ani au cazarea gratuită, iar peste 14 ani achită 15 euro/zi.

La Hotelul Corsa (3 stele) din Mangalia, pachetul turistic pentru 2 adulţi are micul dejun inclus: camera dublă vedere la mare - 232 lei/noapte, minimum 2 nopţi; camera dublă cu vedere la oras costă 151 lei/noapte, minimum 2 nopţi; apartament - 348 lei/noapte, minimum 2 nopţi. Camera single este 122 lei/noapte, pentru minimum 2 nopţi.

La Vama Veche şi 2 Mai, cazarea este aproape epuizată pentru 1 Mai. Dar de Paşti se găsesc camere în pensiuni şi hoteluri, cu preţuri între 60 şi 250 lei/noapte.

Vremea în Dobrogea

Administraţia Naţională de Meteorologie estimează că Dobrogea va fi ferită de ploi în preajma Paştelui. Temperaturile sunt în creştere uşoară şi treptată începând din 9 aprilie, temperaturile maxime urmând a ajunge până la valori medii de 14-18 grade Celsius, iar minimele la 6-9 grade Celsius. 

Pe aceeaşi temă: 

Cum a apărut mitul Apostolului Andrei drept ocrotitor al românilor. Cărturarul care a produs dovezile preluate de BOR

Omul care a ridicat mănăstirea de la Peştera Sfântului Andrei. A visat la ea toată viaţa şi a murit lucrând la biserică

Lumina de la mormântul sfânt din Dobrogea. Minunea trăită de un călugăr care s-a rugat la moaştele martirilor creştini

Povestea călugărului Efrem, artistul de la Dervent. Minunăţiile monahului din faimoasa mănăstire a Dobrogei

Drumul către călugărie. La 70 de ani, bunicul Dumitru a devenit părintele Dometie: „E mai importantă rugăciunea pentru nepoţi decât poveştile“

Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite