Românul care l-a creat pe DracFried, un Harry Potter pe motocicletă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Cornel Stan, reputat specialist în automobile din Germania, a scris un roman de succes despre aventurile unui „urmaş“ al lui Vlad Ţepeş. Cartea, care a avut succes în Germania, va fi lansată în România în această primăvară.

Cum s-ar chema un personaj fantastic cu puteri uluitoare, un justiţiar care ar fi o combinaţie între Dracula şi Siegfried? Desigur, „DracFried“ - aşa cum este titlul romanului de ficţiune scris de un reputat profesor român, Cornel Stan, specialist în automobile stabilit în Germania din anii ‘70.

Originar din Constanţa, profesorul Stan (65 ani) predă la Universitatea Saxonia de Vest din Zwickau şi face parte din conducerea Societăţii Mondiale a Inginerilor Automobilişti, care îşi are sediul la Detroit - SUA. Autor de cărţi şi pasionat de muzica simfonică (pe care visează şi acum că dirijează), Cornel Stan a scris în 20 ani 28 cărţi despre automobilele şi despre propulsia viitorului, în germană şi în engleză. Cărţile de specialitate au fost publicate în Germania şi în USA de edituri renumite. Una dintre ele, tradusă în chineză, va apărea în curând la Peking, iar alta va fi publicată anul acesta de o editură de mare prestigiu din România.

Acum doi ani, profesorul a terminat şi primul său roman intitulat „Creatori de automobile“. Volumul descrie drumurile câtorva celebri creatori de automobile din concerne de mare renume, drumuri ce duc din Berlin, prin Paris şi Detroit, până la Sydney, San Francisco şi Braşov. Intriga are ca miză automobilul viitorului, concept pe care două concerne şi-l dispută într-o cursă revoluţionară. 

Cornel Stan vorbind la o conferinţă de specialitate Foto Arhivă personală

image

„Automobilul viitorului? Bineînţeles că va fi electric! Sau poate, totuşi, nu, pentru că se vorbeşte mai nou de hidrogen si de pile combustibile? Romanul meu este un rezultat din povestirile pe care le voiau mulţi participanţi la congrese, după partea oficială a întrunirilor. A ieşit un bestseller al editurii Format, care m-a somat să-l scriu într-un timp record pe următorul“, relatează Cornel Stan.

În loc de mătură, un turbo-zmeu pe două roţi

Astfel s-a născut DracFried, protagonistul care îmbină trăsăturile lui Dracula cu ale viteazului Siegfried din opera „Inelul Nibelungilor“ a lui Richard Wagner. În traducere liberă, DracFried ar însemna „împieliţat“, iar scriitorul descrie romanul ca fiind un „Harry Potter“ high-tech. „Cartea cea mai asemănătoare este probabil «Harry Potter» de J.K. Rowling, cu deosebirea că lumea lui Dracfried este foarte actuală şi de înaltă tehnologie. El nu se deplasează pe cozi de mătură, ci pe o motocicletă cu proprietăţi nemaîntâlnite. Face şi minuni, dar pe bază de radiaţii psihocinetice“, explică profesorul de automobile.

Eroul este Siegfried, un adolescent german de 17 ani din Braşov, care seamănă leit cu Vlad Ţepeş. Aici tatăl său adoptiv conduce o fabrică de automobile electrice, care aparţine marelui concern german Teutornia (descris în romanul „Creatori de automobile“). Acţiunea se petrece între Germania, Braşov, Hong Kong şi Cooktown – Australia, pe fundalul unui scandal internaţional imens, provocat de manipularea motoarelor Diesel produse de Teutornia. „Dracfried este implicat într-o luptă subtilă şi perfidă între concerne şi acţionari care se bat pentru producţia de automobile electrice de mare performanţă din Braşov, dar şi pe producţia motocicletei lui Dracfried“, dezvăluie autorul.

As în fizică, Siegried este instruit de tatăl adoptiv în tehnica automobilistică. Ei dezvoltă cu ajutorul unui profesor din Berlin o motocicletă cu proprietăţi senzaţionale, cu care Siegfried devine Dracfried şi cutreieră Carpaţii. Băiatul pleacă la facultate în Berlin, împreună cu prietena lui, Ioana, care studiază istoria medievală.

Legătura dintre Dracula şi Leonardo da Vinci

Povestea se complică atunci când Wilhelm von Klausenburg, preşedintele Teutorniei (un personaj despre care autorul spune că este un caracter deloc ficţional, construit pe structura unei celebrităţi) se îndrăgosteşte de Ioana. Iubita îl părăseşte pe Dracfried pentru mult mai vârstnicul von Klausenburg, care între timp pleacă de la conducerea Teutorniei. 

Romanul meu este un rezultat din povestirile pe care le voiau mulţi participanţi la congrese, după partea oficială a întrunirilor. A ieşit un bestseller al editurii Format, care m-a somat să-l scriu într-un timp record pe următorul. Dacă totul va merge bine cu Dracfried, în următorul roman acţiunea va avea loc la Constanţa, unde DracFried, propulsat pe ape, pe uscat şi prin văzduh de un nou tip de vehicul, va pedepsi câteva canalii aşa cum se cuvine. Cornel Stan, profesor universitar la Zwickau, Germania

Între Wilhelm şi Dracfried se descoperă, însă, o legătură de sânge, la originea căreia este însuşi Vlad Ţepeş. Cei doi, Wilhelm şi Ioana, merg până în Italia pentru a descoperi conexiunea uluitoare dintre Dracula şi Leonardo da Vinci. Arhivele conţin secrete păstrate cu străşnicie. „Îmi face mare plăcere să promovez istoria lui Vlad Ţepeş cititorilor din ţările de limbă germană. Eu am rămas conectat la România şi sunt la curent cu tot ce se întâmplă în ţară. Actualul curs al societăţii mi se pare îngrijorător, ceea ce mă îndeamnă să exclam şi eu: «Unde eşti tu, Ţepeş Doamne?»“, mărturiseşte Cornel Stan.

Prietenie prin timp şi spaţiu cu Dumitru Prunariu

Romanul „DracFried“ se bucură de mult succes în Germania, iar cosmonautul Dumitru Prunariu, prieten şi coleg de facultate cu profesorul Cornel Stan, a fost foarte încântat de super-vehiculul lui Dracfried, dar şi de celelalte prototipuri prezentate în cele două romane. Prunariu l-a încurajat pe autor să le publice şi la noi. Ambele cărţi sunt acum în faza de traducere la Editura Coresi din Bucureşti, care vrea să-i facă şi un site autorului. Romanele vor apărea în librăriile din România în luna mai.

„Dacă totul va merge bine cu Dracfried, în următorul roman acţiunea va avea loc la Constanţa, unde DracFried, propulsat pe ape, pe uscat şi prin văzduh de un nou tip de vehicul, va pedepsi câteva canalii aşa cum se cuvine. Cred că oamenii noştri dragi au nevoie de asta, deocamdată măcar în forma fictivă“, afirmă profesorul Cornel Stan.

Cornel Stan, două doctorate

Cornel Stan este născut la 28 aprilie 1951, la Constanţa. Este absolvent al primei promoţii a Facultăţii de Aeronave din Bucureşti (1976). Căsătorit, tatăl a două fiice - Claudia şi Carola. În ţară a lucrat la Turbomecanica, pânâ când a plecat din ţară în 1978 stabilindu-se în oraşul soţiei sale, la Zwickau - Germania. Deţine titlurile de doctor în sisteme de propulsie (1984) şi doctor în ştiinţe tehnice (1989) la Universitatea Saxonia de Vest din Zwickau, unde predă termodinamică şi sisteme de propulsie din 1992. Este preşedintele Centrului de Cercetări al Universităţii din Zwickau, din 1994. De asemenea, este profesor onorific la universităţile din Pisa, Perugia, Paris, Berkeley şi Braşov. Din 2005 este Doctor Honoris Causa al Universităţii Transilvania din Braşov. În ţară este redactor-şef al revistei „Ingineria automobilului“, editată de Societatea Inginerilor de Automobile din România. 

Cornel Stan Foto Arhivă personală

image

Pe aceeaşi temă: 

Românul care dă direcţia în lumea automobiliştilor. Profesorul Cornel Stan, dirijorul de motoare

Maşinile viitorului, pe bandă rulantă la Constanţa. Prototipuri create de absolvenţii de la Autovehicule Rutiere

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite