Primarul Vasile Delicoti din comuna Poarta Albă a fost demis de prefectul Constanţei
0
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a invocat raportul Agenţiei de Integritate Naţională din iulie 2012, unde primarul Vasile Delicoti era declarat incompatibil. Primarul a deţinut simultan în perioada 31.12.2008 – 13.12.2011, atât funcţia de primar al comunei Poarta Albă, cât şi calitatea de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în Adunările Generale ale Acţionarilor (AGA) în cadrul S.C. RAJA S.A. Constanţa.
Prefectul Eugen Bola a emis vineri, 31 mai, Ordinul Prefectului nr. 242 privind constatarea încetării de drept a mandatului de primar al comunei Poarta Albă pentru Vasile Delicoti.
Motivele: „adresa Agenţiei Naţionale de Integritate nr. 22807/G/II/27.05.2013, înregistrată la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Constanţa cu nr.7574/29.05.2013, şi informarea Curţii de Apel Constanţa nr. 3692/38/28.05.2013, înregistrată la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Constanţa cu nr. 7495/31.05.2013, prin care s-a adus la cunoştinţă renunţarea la judecată a reclamantului Vasile Delicoti, primarul comunei Poarta Albă, judeţul Constanţa, în contradictoriu cu Agenţia Naţională de Integritate, cauza având ca obiect contestarea raportului de evaluare nr. 32898/G/II/03.07.2012 emis de ANI prin care s-a constatat starea de incompatibilitate a primarului“.
Vasile Delicoti a adresat o scrisoare deschisă prefectului judeţului Constanţa.
„Stimate domnule Prefect,
În momentul în care mi-am asumat responsabilitatea de a candida la funcţia de primar al comunei Poarta Albă, mi-am imaginat că Legea este aceeaşi pentru toţi. Am fost atât de naiv încât am îmbrăţişat ideea că Prefectul (apolitic) este garantul aplicării legii fără să ţină cont de culoarea politică a aleşilor locali. M-am înşelat! Instituţia Prefectului Constanţa nu numai că ignoră prevederile legale, dar le şi încalcă!
Sunt convins că dumneavoastră, domnule prefect, aveaţi toatw datele în momentul în care aţi semnat documentul prin care m-aţi demis din funcţie. Mă simt DATOR să ridic pânza care v-a acoperit ochii în momentul în care aţi semnat...
Raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (pe care-l invocaţi) a rămas definitiv în iulie anul trecut. Conform Legii (pe care o invocaţi în documentele emise dar pe care n-o cunoaşteţi) în termen de 6 (şase) luni exista posibilitatea să fiu demis. După aproape un an (fapt ce contravine aceleiaşi LEGI) aţi semnat ordinul prin care mă eliberaţi din funcţia în care am fost ales de cetăţenii comunei.
Din respect pentru LEGE voi sesiza toate autorităţile COMPETENTE ale statului, inclusiv Corpul de Control al Prim ministrului României.
P.S. În baza Legii 544 privind liberul acces la informaţie, vă rog să-mi transmiteţi numărul dosarului precum şi certificatul de grefă, dovada că preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a atacat raportul ANI privind incompatibilitatea.“
La 3 iulie 2012, Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către şase primari din judeţul Constanţa: Gheorghe Moldovan, primar al comunei Albeşti (2008 – 2012), Mugurel Viorel Mitrana, primar al comunei 23 August (2008 – 2012), Florin Mitroi, primar al xomunei Valu lui Traian (2008 – 2012), Traian Cristea, primar al comunei Costineşti (2008 – 2012), Nicolae Anghel, primar al comunei Castelu (2008 – 2012) şi Vasile Delicoti, primar al comunei Poarta Albă (2008 – 2012).
Iată ce a stabilit Agenţia Naţională de Integritate: „La data de 18.06.2008, DELICOTI Vasile a fost validat în funcţia de Primar al Comunei Poarta Albă (Judeţul Constanţa) pentru mandatul 2008 - 2012. În perioada 31.10.2008 – 13.12.2011, DELICOTI Vasile a deţinut calitatea de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în Adunările Generale ale Acţionarilor (AGA) în cadrul S.C. RAJA S.A. Constanţa.
S.C. RAJA S.A. Constanţa este operator regional în domeniul alimentării populaţiei cu apă potabilă şi al epurării apelor uzate care are un acţionariat format din Consiliul Judeţean Constanţa şi 33 de Consilii Locale.
Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor, deoarece, potrivit prevederilor art. 87, alin. 1), lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, «funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu: (...) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional»“.
Legea spune că persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani.
În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicţia de 3 ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unei stări de incompatibilitate.
Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilităţii, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ.
Vă mai recomandăm
Nicuşor Constantinescu, declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate
Un consilier local al municipiului Constanţa, găsit incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate