Pesta micilor rumegătoare pune autorităţile din România în alertă. Şase focare au fost confirmate în Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Medicii veterinari şi crescătorii de ovine şi caprine au fost informaţi despre o nouă boală care ameninţă animalele: pesta micilor rumegătoare. Primele focare au fost confirmate în Bulgaria.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa a organizat o întâlnire cu medicii veterinari oficiali, medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi, reprezentanţii principalelor asociaţii de crescători de ovine şi caprine şi cu cei ai operatorilor economici implicaţi în activitatea de comerţ cu rumegătoare din judeţ.

Întâlnirea a avut ca scop informarea medicilor veterinari cu atribuţii specifice, a operatorilor economici şi a tuturor persoanelor implicate în activitatea de comerţ cu rumegătoare din Bulgaria sau cu rumegătoare care tranzitează Bulgaria; intensificarea acţiunilor de supraveghere pasivă pe raza judeţului Constanţa; instruirea medicilor veterinari cu privire la recunoaşterea semnelor clinice de boală în conformitate cu specificaţiile Organizaţiei Mondiale de Sănătate Animală (OIE); întărirea controalelor în punctele de trecere la frontieră în ceea ce priveşte transporturile de rumegătoare din Bulgaria şi Turcia, având în vedere că ultimele animalele la care s-a confirmat boala nu prezentau semne clinice, confirmarea făcându-se în baza investigaţiilor de laborator.

Măsurile de informare şi prevenire vin pe fondul confirmării, până la finalul lunii iulie, a 6 focare de Pesta Micilor Rumegătoare (PPR) în bulgaria, comunele vizate fiind Bolyarovo şi Elhovo din regiunea Yambol, precum şi comunele Sredets, Sozopol, Primorsko, Malko Tarnovo şi Tsarevo din regiunea Burgas. Ambele regiuni se află în apropierea graniţei Bulgariei cu Turcia.

Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, dar care nu afectează omul. Afectează numai rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%. În România nu evoluează această boală, având statut de ţară liberă de pesta micilor rumegătoare. Agentul etiologic este un virus încadrat în familia Paramyxoviridae, subfamilia Paramyxovirinae, genul Morbillivirus.

Transmiterea infecţiei se face direct de la animalul bolnav la cel receptiv şi puţin probabil indirect, având în vedere rezistenţa scăzută a virusului în mediul exterior. Virusul pătrunde în organism la nivelul mucoasei nasofaringiene. Evoluţia bolii este supraacută sau acută, caracterizată clinic prin febră, tulburări digestive şi respiratorii, iar morfopatologic prin necroze, eroziuni şi ulcere la nivelul mucoasei digestive şi a căilor respiratorii.

A.N.S.V.S.A. solicită operatorilor economici din România implicaţi în activitatea de comerţ cu rumegătoare să acorde maximă atenţie instrucţiunilor transmise de A.N.S.V.S.A. prin intermediul D.S.V.S.A. judeţene, pentru a îşi proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp D.S.V.S.A. judeţene.

Măsuri suplimentare de prevenţie:

  • informarea reprezentanţilor principalelor asociaţii de crescători de ovine şi caprine de pe raza judeţului cu date privind simptomele şi evoluţia bolii şi despre obligativitatea de a anunţa medicul veterinar despre animale care prezintă modificări de comportament, îmbolnăviri sau cazurile de mortalităţi;
  • mediatizarea necesităţii şi a obligaţiei proprietarilor de animale de a notifica medicului veterinar oricând observă animale cu modificări de comportament, îmbolnăviri sau orice caz de mortalitate;
  • informări privind obligaţia proprietarilor de animale de a notifica medicului veterinar oricând observă animale cu modificări de comportament, îmbolnăviri sau cazuri de mortalităţi, prin intermediul unor materiale printate (afişe, postere, fluturaşi) care să fie postate la circumscripţiile de liberă practică, primării, biserici etc.;
  • monitorizarea sporită a transporturilor de animale din speciile ovine şi caprine din cadrul comerţului intracomunitar cu Bulgaria;
  • intensificarea controalelor în trafic pentru a identifica eventualele transporturi neautorizate de animale;
  • comunicarea către operatorii economici care achiziţionează ovine şi caprine despre obligativitatea de a prenotifica DSVSA judeţeană oricare achiziţie de animale din speciile mai sus menţionate din Bulgaria.
  • la fiecare transport de ovine şi caprine, medicul veterinar va asista la debarcarea animalelor din mijlocul de transport şi va efectua un examen clinic al tuturor animalelor. Animalele nou introduse vor fi ţinute izolate pentru o perioadă de 21 zile până la introducerea în efectivul indigen.

     
 

Pe aceeaşi temă:

Senator PNL: Înainte să-şi dea demisia sau să fie remaniat, Petre Daea să ia măcar măsuri pentru a opri intrarea pestei ovinelor şi caprinelor în România

Localnicii din Ialomiţa fac provizii pentru Crăciun. Medic veterinar: „Au porcul în lada frigorifică. Oamenii taie în continuare animale în focarele de pestă“


 

Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite