Pedepse mai aspre pentru consumatorii de droguri. Psiholog: „Nu putem trimite la închisoare un dependent”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înăsprirea pedepselor pentru traficanții și consumatorii de droguri este soluția văzută de politicieni pentru stoparea unui fenomen cu care România se confruntă. Psihologii au însă altă opinie.

Consum de droguri FOTO: Arhiva Adevărul
Consum de droguri FOTO: Arhiva Adevărul

Un proiect de modificare a Legii 143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri majorează pedepsele pentru cei care cultivă, produc, vând droguri la închisoare cuprinsă între 3 şi 10 ani. În acest moment, aceleași fapte sunt pedepsite cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

În cazul în care este vorba de droguri de mare risc, cel condamnat poate risca în viitor o pedeapsă cuprinsă între 7 şi 15 ani de închisoare, faţă de cea actuală cuprinsă între 5 şi 12 ani.

Şi pedepsele în cazul consumatorilor de droguri se vor înăspri dacă propunerea legislativă va trece şi de Camera Deputaților, cameră decizională. Astfel, cei care cumpără sau deţin droguri pentru consum propriu, fără drept, vor fi pedepsiți cu închisoarea de la 1 an la 5 ani. În momentul de faţă, aceleaşi fapte sunt pedepsite cu amendă penală sau cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.

În cazul în care deții spre consum propriu droguri de mare risc, proiectul de lege prevede o pedeapsă majorată la 2-7 ani de închisoare faţă de 3 luni - 3 ani cât este acum.

„Indiferent de cauză, dependentul de droguri este o persoană prinsă emoțional și fizic de droguri, a cărui viață este în jurul obținerii acestor droguri. Dependența îi afectează fizic, emoțional, socio-profesional și spiritual. De aceea, considerăm că înăsprirea legislației în acest domeniu, a pedepselor, mai ales pentru cei care sunt traficanți de droguri este absolut necesară”, spun inițiatorii proiectului.

Pedepsirea consumatorilor, o eroare

Pedepsirea mai aspră a consumatorilor de droguri este criticată însă de către psihologi, care arată că dependența trebuie tratată, nu pedepsită cu închisoarea.

„Pedepsirea cu închisoare pentru situații care privesc consumul propriu este total greșită. În multe țări și de mulți ani s-a renunțat la sancționarea consumatorului (că deținea sau că-și procura o substanță pentru el), consumul de droguri nu este menționat ca infracțiune în țări precum Italia, Olanda, Germania sau Norvegia”, spune psihologul Mihai Copăceanu.

El arată că proiectul cuprinde și o parte pozitivă: creșterea pedepselor pentru traficul de droguri, în orice formă. Un traficant, explică psihologul, are intenția clară de a obține bani mulți, indiferent de riscurile la care își expune consumatorii. Traficanții nu au limite, nu au bariere morale și deci nu au empatie față de consecințele traficului.

În Marea Britanie, poliția poate emite un avertisment sau o amendă la fața locului de 90 de lire sterline dacă ești prins cu canabis. În Slovenia, deținerea unei cantități mai mici de droguri pentru uz personal unic este contravenție, pedepsită cu amendă de la 40 la 200 euro. În Malta, deținerea unei cantități stabilite de canabis este sancționată cu o amendă de 50-100 euro și 75-125 euro pentru alte droguri.

O lege făcută „varză”

Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie arată că persoanele care consumă droguri au fost considerate „infractori”, acest lucru fiind o rămășiță a mentalității regimului comunist, care nu a fost corectată după 1990. Asociația solicită politicienilor să nu mai trateze consumatorii de droguri ca infractori, ci să-i trateze ca pacienți ai sistemului de sănătate din România.

„Parlamentarii români au făcut o varză din lege. Noi avem nevoie de înțelegerea corectă a fenomenului drogului din perspectiva consumatorului, avem nevoie de legi care să diferențieze pedepsele, să le individualizeze în funcție de o serie de factori, de tipul și cantitatea de droguri deținută, de profilul consumatorului (dacă este dependent) și, desigur, avem nevoie de alternative la pedeapsa cu închisoare”, mai spune psihologul Mihai Copăceanu.

El arată că prea multe destine „au fost frânte” în penitenciarele românești doar pentru că cineva a consumat și a deținut pentru consum propriu o cantitate mică de substanțe. „Nu putem trimite la închisoare un dependent de droguri, care își procură substanța datorită simptomelor dependenței.”, spune psihologul.

Descurajarea consumului prin pedepse mai mari

În schimb, George Drăgan, președintele Asociației Tomis Antidrog, crede că o înăsprire a pedepselor va duce la descurajarea multor persoane să încerce consumul sau să devină traficanți. El explică faptul că șoselele din România sunt pline de șoferi drogați la volan, iar aceștia trebuie pedepsiți pentru că sunt un pericol social.

„Legislația trebuie să fie înăsprită pentru acest fenomen și să se facă o diferențiere clară în lege, deoarece gradul de punere în pericol a altor conducători auto sau pietoni este mult mai mare decât în cazul alcoolului”, spune George Drăgan.

Pentru a putea diminua atât efectele, cât și rata de consum, el crede că orice consumator, dar și orice distribuitor, trebuie pedepsiți mai aspru. Orice tentativă de ,,ameliorare’’ a pedepselor sau de încadrare a consumatorilor va avea un singur rezultat: creșterea numărului de consumatori și, cu siguranță, mult mai multe decese.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite