Oameni care mor pe capete în Urgenţă. Spitalul Judeţean Constanţa se confruntă cu un nou scandal. Agonia fatală a unui pacient în stare gravă, certat de medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Ochiuleţ cu fiul său Mihai Ochiuleţ Sursa Facebook M.O.
Ştefan Ochiuleţ cu fiul său Mihai Ochiuleţ Sursa Facebook M.O.

Cazurile pacienţilor morţi ca urmare a haosului din Urgenţa Spitalului Judeţean Constanţa ies la iveală. După femeia care a murit în braţele fiului său, după 16 ore de stat în Urgenţă, alţi constănţeni relatează cum şi-au pierdut părinţii în aceleaşi împrejurări.

Ştefan Ochiuleţ, un bărbat de 70 ani, a murit în luna septembrie, după o agonie petrecută sub ochii medicilor de la Urgenţa Spitalului Clinic Judeţean Constanţa. 

Venit cu dificultăţi mari în respiraţie, pacientul, adus cu Ambulanţa, a fost lăsat să aştepte mai bine de 3 ore, pe targă, până să fie consultat. Motivul: echipa de la recepţia Urgenţei, care face triajul, îl încadrase la Cod Verde, însemnând „Urgenţă“. Bărbatul ar fi avut prioritate dacă era încadrat la un cod mai mare de gravitate - Cod Galben (risc de agravare rapidă), care prevede cel mai grav cod - Cod Roşu (resuscitare). 

După 3 ore şi un sfert, bătrânul îşi cheamă fiul spunându-i că nu îl bagă nimeni în seamă, deşi el se simte tot mai rău. Tot ce primea, ca sfat, din partea celor de la Urgenţă era recomandarea de a aştepta să-i vină rândul. 

Feciorul vine la spital şi se revoltă reproşându-le celor din UPU nepăsarea şi încălcarea protocoalelor medicale. Primeşte un răspuns halucinant: că în Urgenţă se face „schimb de tură“, de aceea mai durează preluarea bolnavilor care vin cu probleme de viaţă şi de moarte - deci pacienţii trebuie să aştepte medicii, nu invers. După „schimbul de tură“ a fost aruncat şi argumentul lipsei de personal, pe care trebuie s-o îndure, desigur, tot bolnavii. 

Abia după venirea fiului şi a scandalului făcut de el, Ştefan Ochiuleţ este băgat în secţie. „Nu are nimic, trebuia să meargă la medicul de familie“, îi spune medicul de la Urgenţă, deşi omul se simţea vizibil tot mai rău. Văzând că n-are şanse cu specialiştii, bărbatul cere să fie dus acasă, ca măcar să se odihnească. 

Starea, însă, nu i s-a îmbunătăţit. După alte ore, Ştefan Ochiuleţ îşi sună din nou fiul, spunându-i că se simte foarte rău. De data asta, Mihai Ochiuleţ îşi duce tatăl la Spitalul Militar, care o unitate de Urgenţă, către care chiar medicii din Judeţean îşi îndrumă pacienţii ca să mai degreveze din aglomeraţie. Medicii militari constată că îi depăşeşte situaţia şi trimit pacientul tot la Judeţean pentru că e de competenţa lor. 

Competenţa, însă, se lasă aşteptată. 

Medicii de la Urgenţă sunt de părere că bărbatul este chiar bine - deşi acestuia îi ieşiseră pe corp nişte eczeme îngrijorătoare, semn clar că organismul suferă şi strigă după ajutor. 

Analizele „îi ieşiseră bine“, după cum au dat ei asigurări. Dar, ca să dea de lucru şi familiei, fiul este trimis să cumpere nişte fiole de ACC, că nu aveau în secţia de Urgenţă. Mihai a alergat într-un suflet la farmacie, mai ales că tatăl îl implora să-i dea ceva, un medicament, că nu mai putea de durere. 

Deşi eczemele i se întinseseră între timp pe tot corpul, bolnavul era tratat în continuare cu lejeritate. „A fost introdus pe medicaţie, o să fie bine“, au spus doctorii copiilor lui Ştefan Ochiuleţ, repetând la nesfârşit placa menită să dea legitimitate acţiunilor lor. 

Când şi-au văzut tatăl data următoare, era deja mort. 

Autopsia a stabilit că moartea lui Ştefan Ochiuleţ a fost cauzată de pneumonie, care netratată corespunzător, a dus la insuficienţă cardiorespiratorie. 

Mihai Ochiuleţ a făcut plângere la Direcţia de Sănătate Publică şi la Colegiul Medicilor din Constanţa. Prima instituţie a confirmat încălcarea timpilor de aşteptare în Urgenţă - de maximum 60 minute în cazul Codului Verde. Cea de-a doua instituţie nu a dat încă niciun răspuns, deşi au trecut aproape 5 luni de la moartea bătrânului. 

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a comunicat că personalul medical şi-a făcut datoria şi că a procedat ca la carte. Dar din păcate starea pacientului „s-a deteriorat“. 

„Numărul mare de cazuri influenţează direct timpii de aşteptare, astfel că în cazul acestui pacient rezultatele investigaţiilor au fost gata în jurul orei 23.40, iar la ora 23.50 s-a solicitat consultul unui medic specialist“, a arătat SCJU, indicând astfel faptul că pacientul de Cod Verde a fost preluat de un medic abia la 7 ore de la prezentarea în Urgenţă.

„Acum 4 luni, indiferenţa medicilor şi nerespectarea procedurilor medicale au dus la decesul tatălui meu. În Spitalul Judeţean Constanţa doar dacă ai zile trăieşti! 

Am acţionat şi voi acţiona toate căile de atac pentru a se face dreptate.

Voi continua lupta cu acest sistem sanitar canceros până se va îndrepta.

Dacă cunoşteţi cazuri sau aveţi cunoştinţe care au trecut prin aceste drame vă rog să îi informaţi, că atât eu, cât şi Constantin Popa, băiatul femei care a murit în aceleaşi circumstanţe ca ale tatălui meu, dorim să îi consiliem şi să îi ajutăm în vederea tragerii la răspundere a tuturor celor ce se fac vinovaţi de aceste tragedii.

Numai împreună putem schimba acest sistem“, a anunţat Mihai Ochiuleţ pe contul său de Facebook. 

În urma ieşirii sale publice, mai mulţi constănţeni l-au contactat pe Mihai relatându-i că au trecut prin aceeaşi suferinţă pierzându-şi părinţii în aceleaşi condiţii. Ei doresc să facă demersul corect de a-i trage la răspundere pe cei care au tratat cu nepăsare oamenii care puteau fi salvaţi foarte lesne - dacă ar fi primit atenţia cuvenită. 

Pe aceeaşi temă: 

Moartea doamnei Popa. Cum sfârşeşti în România lent sub ochii doctorilor de la Urgenţă: „Mama cădea de pe scaun, o mai susţineam eu de umeri“

Coşmarul de vară de la Urgenţa din Constanţa. Peste 500 oameni vin zilnic la spital să ceară ajutor medical imediat

Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite