Nava-şcoală Mircea va pleca într-o nouă aventură pe mare. Bricul va face escale în cinci porturi europene
0Nava-şcoală Mircea va pleca în această săptămână într-un marş de instrucţie şi va face escale cinci porturi europene, urmând să revină la Constanţa la 17 mai.
Potrivit unui comunicat al Forţelor Navale, nava-şcoală „Mircea” va pleca joi, 24 martie 2022, la ora 10.00, din portul militar Constanţa, în primul marş de instrucţie din anul acesta.
“La bordul velierului, se vor instrui 94 de elevi din anul I de la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale <<Amiral Ioan Murgescu>>. Pe timpul marşului, sunt planificate escale în porturile Souda din Grecia, Sète din Franţa, Castellón din Spania, Napoli din Italia şi Istanbul din Turcia, urmând să revină la Constanţa la data de 17 mai, chiar în ziua în care nava marchează 83 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române”, se arată în comunicatul Forţelor Navale.
De asemenea, în perioada 12-18 aprilie, velierul va participa la Festivalul Maritim Internaţional „Escala de la Sète”, onorând astfel invitaţia adresată Forţelor Navale Române de către şeful Statului Major al Marinei Franceze, Amiralul Pierre Vandier, iar în perioada 21-25 aprilie, nava românească va lua parte la Festivalul Maritim Internaţional „Escala a Castelló”, organizat de municipalitatea oraşului Castellón din Spania. În aceeaşi perioadă, echipajul navei-şcoală „Mircea” va sărbători Sfintele Paşti alături de cea mai numeroasă comunitate de români din Spania, cea din Castellón.
Aventura bricului Mircea
Nava a fost supusă, în ultimii ani, unui amplu proces de modernizare în vederea executării, cu succes şi în deplină siguranţă, a voiajelor de practică ale studenţilor Academiei Navale “Mircea cel Bătrân” şi elevilor Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale “Amiral Ion Murgescu”.
Nava - şcoală Mircea este un velier clasa A tip bark, cu trei arbori, având o înălţime de 44 de metri, cu 23 de vele ce însumează o suprafaţă totală de 1.750 metri pătraţi. Această a fost construită în perioada 1938-1939 la Şantierul Naval "Blohm & Voss" din Hamburg, Germania. Din seria să mai fac parte navele "Eagle" - SUA, "Gorch Fock I" - Germania, "Gorch Fock ÎI" - Germania şi "Sagres" - Portugalia.
Certificatul de naştere al noii nave-şcoală a fost semnat la 26 ianuarie 1938, iar la 22 septembrie, acelaşi an, a fost lansată la apă şi botezată cu numele MIRCEA, alegere justificată de bogată tradiţie şi renumele predecesorului sau.
La 27 aprilie 1939, a avut loc ceremonia ridicării pavilionului naţional, iar pe data de 1 mai 1939, Mircea, o nava cu caracteristici superioare, ce asigura condiţii de navigaţie şi viaţă la bord mult îmbunătăţite, a intrat în serviciul Marinei Militare.
Primul bric Mircea pe care studenţii şi-au făcut practica a fost o corabie de tip goeletă, construită în 1882 la şantierul Thames Ironworks and Shipbuilding Company din Londra. Corabia, construită aproape în întregime din lemn, avea o lungime de 7,6 metri, două catarge şi 14 vele. La bordul ei şi-au făcut ucenicia numeroase generaţii de marinari. Predarea ştafetei către nava-şcoală Mircea s-a făcut în anul 1939.
Nava-şcoală „Mircea“ a fost confiscată de sovietici la începutul lunii septembrie 1944, alături de alte nave româneşti care au fost încadrate în flota proprie din Marea Neagră. În urma repetatelor intervenţii ale autorităţilor române, guvernul URSS a decis ca bricul să fie retrocedat ţării noastre. La 27 mai 1946, s-a desfăşurat, în portul Constanţa, festivitatea de preluare a navei-şcoală „Mircea“, la care au fost prezenţi Regele Mihai, Petru Groza, Gheorghe Tătărescu şi Gheorghe Gheorghiu-Dej. Din păcate, nava era o ruină.
În cele opt decenii de existenţă, nava-şcoală Mircea a fost în peste 45 de marşuri de practică în Marea Neagră, Marea Mediterană şi Oceanul Atlantic. Cele trei traversade, din anii 1976, 2004 şi 2009, au reprezentat cele mai lungi şi complexe misiuni din cariera sa. Datorită bunei pregătiri a comandanţilor, dar şi a echipajului, nava Mircea a trecut cu bine de toate obstacolele de pe traseu şi s-a întors întotdeauna cu bine acasă.
Vă mai recomandăm:
Celebrul bric Mircea are patru nave surori. În ce ţări se află superbele veliere