Mihai Adrian Mînăstireanu - A lăsat marinăria în favoarea prietenilor necuvântători
0Adrian Mînăstireanu este crescător de câini de rasă de la vârsta de 16 ani, iar de un an este directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, sălaşul celor trei delfini aduşi din China.
Adrian Mihai Mânăstireanu şi-a făcut o carieră din prima sa dragoste: cea pentru animale. A reuşit să îmbine utilul cu plăcutul şi se declară mulţumit că poate să-şi practice meseria cu pasiune, îmbinând în acest fel utilul cu plăcutul.
Nagivator pentru patru ani
Iniţial şi-a ales o meserie fără nici o legătură cu lumea animalelor: cea de marinar. „Am navigat în perioada 1998- 2002 pe toate mările şi oceanele acestui pământ. Am rămas cu amintiri foarte frumoase şi cu bucuria de a fi ajuns în locuri unde nu poţi ajunge altfel decât cu mintea sau dacă ai această meserie“, îşi aminteşte el.
După patru ani de navigat a rămas la ţărm şi şi-a ales o altă profesie, mai aproape de pasiunea sa pentru necuvântătoare. A lucrat cu majoritatea organizaţiilor neguvernamentale din domeniul protecţiei animalelor şi în cele din urmă a ocupat funcţia de director al serviciului de ecarisaj. Singurul lucru pe care l-a putut face pentru nefericiţii patrupezi, fără stăpân, a fost să împiedice masacrarea lor. „Am introdus sistemul de a-i castra şi apoi de a-i elibera. Mi se pare mai uman aşa“, ne-a spus el.
Pasiunea pentru animale
În paralel şi-a dedicat timpul liber creşterii câinilor. Primul câine de rasă l-a avut la vârsta de 16 ani. „Primul câine a fost un ciobănesc german superb. A murit de bătrâneţe. Acum am doi. Prima este o femelă de ciobănesc german, nepoată de campion mondial, Ester de Mare Nigrum. Este o căţeluşă de o inteligenţă nativă, pot spune că efectiv comunicăm telepatic. Al doilea este un câine de intimidare, Pero de Presa Canario“, povesteşte Adrian Mînăstireanu.
Patrupedele de rasă sunt bucuria şi mândria lui şi nu ratează să le demonstreze calităţile în cadrul competiţiilor naţionale şi internaţionale.
Lucrează pentru animale
De un an a fost numit directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, locul care îi adăposteşte pe cei trei delfini – vedetă ai Constanţei. Mamiferele îi sunt binecunoscute directorului. „Primul delfin l-am văzut când eram copil, în mare. Ne avântasem să înotăm în larg când exact la o jumătate de metru în faţa noastră a apărut un delfin. Ne-am speriat reciproc“, zâmbeşte directorul.
I-a cunoscut apoi în perioada în care naviga şi când cârduri întregi de delfini însoţeau navele pe care se aflau. „Sunt curioşi; înoată în prova vaporului şi apoi sar peste valul făcut de navă pentru că sunt şi foarte jucăuşi. Pe vremuri, în Portul Constanţa, erau cârduri întregi“, îşi aminteşte el.
Acum, când lucrează îndeproape cu mamiferele a reuşit să îi cunoască mai bine. „Delfinii sunt tot atât de deosebiţi ca şi oamenii. Mănâncă diferit, dorm diferit, se joacă diferit“, spune directorul.
Îi place să creadă că nu lucrează cu necuvântătoarele ci pentru ele. „Lucrăm pentru ele întrucât animalele nu au week-end-uri sau sărbători legale. Consider că suntem colegi, pentru că practic muncim împreună ca să susţinem acest complex. Dacă am avea doar poze cu delfini, cai, cerbi sau păsări, nu cred că am atrage vizitatori“, a spus Adrian Mînăstireanu.
Ultima sa realizare a fost aducerea celor trei delfini care fac acum deliciul a sute de copii pe zi, din China. La încheierea parteneriatului cu acvariul din Benjing a primit în semn de recunoaştere o plachetă cu minireu din aur pe care o afişează cu mândrie în birou.
