Lista Poliţiei Rutiere. Cum trebuie să fie echipată o maşină pentru iarna grea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viscol la Constanţa. Poliţia Rutieră supraveghează traficul hibernal FOTO Adevărul Constanţa
Viscol la Constanţa. Poliţia Rutieră supraveghează traficul hibernal FOTO Adevărul Constanţa

Poliţia Rutieră Constanţa aminteşte conducătorilor auto care sunt regulile de bază cu privire la pregătirea autovehiculelor şi conduita în trafic, ţinând cont de avertizarea meteo ce anunţă viscol şi cod galben în sud-estul ţării.

Pentru a evita efectele negative pe care sezonul rece le are asupra autovehiculelor, primele lucruri care trebuie avute în vedere pentru pregătirea autoturismelor pentru iarnă sunt:

-     verificarea sistemului de degivrare şi climatizare
-     verificarea sistemului de lumini, inclusiv cele pentru ceaţă
-     dotarea autovehiculelor cu anvelope specifice sezonului de iarnă, lanţuri antiderapante, săculeţi de nisip, lichid de parbriz specific temperaturilor scăzute, antigel, rezerva de combustibil; nu strică să aveţi o lopată în portbagaj pentru deszăpezire.

De asemenea, trebuie luată în calcul şi posibilitatea întreruperii circulaţiei pe unele drumuri, iar în acest caz din autovehicul nu trebuie să lipsească haine groase, pături, alimente, apă şi unul sau mai multe telefoane mobile cu adaptor la priza auto.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede, sancţionarea conducerii autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta sã fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.

Amenda este de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 630 şi 1.400 lei, iar sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.

În ceea ce priveşte conduita şoferilor pe timpul deplasărilor, Poliţia Rutieră face următoarele recomandări:

-     să adapteze permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei),
-     să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi şi 50 km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu, gheaţă, polei, mâzgă sau zăpadă bătătorită
-     să folosească corespunzător atât sistemul de iluminare, semnalizare cât si cel de climatizare şi dezaburire
-     să păstreze în mers o distanţă suficientă pentru a preveni producerea unei coliziuni atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile
-     să nu bruscheze comenzile şi să folosească cu preponderenţă frâna de motor
-     în zilele cu ploi, lapoviţă sau ninsoare să acţioneze din timp ştergătoarele de parbriz
-     în situaţia unor căderi masive de zăpadă care vor impune inchiderea sau restricţionarea temporară a accesului pe anumite drumuri, conducătorii auto trebuie să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri sau a semnalizării corespunzătoare.

Nu în ultimul rând, Poliţia Rutieră roagă conducătorii auto începători să evite pe cât posibil conducerea autovehiculelor în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite.

Din data de 5 decembrie, poliţiştii au aplicat în filtrele rutiere organizate la nivel naţional 6.018 de sancţiuni contravenţionale conducătorilor auto. Dintre acestea, 336 au fost date şoferilor pentru neechiparea corespunzatoare a autovehiculelor cu anvelope de iarnă şi 32 sancţiuni au fost aplicate factorilor responsabili cu activitatea de menţinere a viabilităţii drumurilor publice în sezonul rece.
 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite