Liceu executat silit şi obligat să repare nota la purtare a unor elevi. Amănuntele care i-au convins pe judecători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceul Tehnologic Axiopolis din Cernavodă sursa: ltaxiopolis.wordpress.com
Liceul Tehnologic Axiopolis din Cernavodă sursa: ltaxiopolis.wordpress.com

Doi elevi din Cernavodă şi-au găsit dreptatea în sălile de judecată. Deşi instanţele au decis definitiv ca notele la purtare să le fie îndreptate, conducerea liceului refuză punerea în aplicare a sentinţei. Aşa s-a ajuns la executarea silită.

Cătălin Geambaşu şi Cosmin Negoiţă au fost sancţionaţi în anul 2019, de Consiliul Profesoral al Liceului Tehnologic „Axiopolis” din Cernavodă, cu scăderea notei la purtare la 8, respectiv 7, după ce au fost într-un stadiu de practică Erasmus, desfăşurat în Spania.

Părinţii elevilor, care la acea vreme erau minori, au dat în judecată liceul. Astfel, judecătorii au decis definitiv că instituţia şcolară trebuie să „modifice notele acordate la purtare reclamanţilor pentru semestrul II al anului şcolar 2018-2019, să radieze din registrul clasei şi din registrul matricol a menţiunilor dispuse cu privire la scăderea notei la purtare ca urmare a Hotărârii Consiliului Profesoral din 11.07.2019.”

Deşi sentinţa a rămas definitivă în luna octombrie 2020, conducerea liceului a refuzat punerea ei în aplicare. Aşa s-a ajuns ca elevii, între timp studenţi la Politehnică la Iaşi şi Bucureşti, să solicite executarea silită a şcolii care i-a nedreptăţit.

În luna martie, o instanţă a încuviinţat executarea silită în vederea obligării Liceului Tehnologic „Axiopolis” din Cernavodă să modifice notele celor doi elevi la purtare şi să achite suma de 3.000 de lei, cheltuieli de judecată.

Conform şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Sorin Mihai, conducerea Liceului din Cernavodă nu aplică sentinţa definitivă deoarece, în motivare, judecătorii fac referire la Hotărârea Consiliului Profesoral din 11.07.2019, pe care o anulează. Doar că, spune şcoala, Consiliul Profesoral s-a întâlnit şi în vacanţă, în august, şi a emis o altă Hotărâre, în data de 9 august 2019, prin care se ia aceeaşi decizie: scăderea notei la purtare pentru cei doi elevi.

Doar că, în motivarea judecătorilor Curţii de Apel Constanţa se face referire şi la această hotărâre invocată de conducerea Liceului „Axiopolis”. Instanţa o consideră „nulă” deoarece actele care au stat la baza luării acestei decizii nu au respectat Statutul Elevului.

De ce au fost pedepsiţi elevii

Cătălin Geambaşu şi Cosmin Negoiţă elevi ai Liceului Tehnologic „Axiopolis” din Cernavodă, făceau parte din clubul de robotică, fiind chiar premiaţi la mai multe competiţii. În timpul unui stadiu de practică Erasmus, desfăşurat în Spania în 2019, au intrat în conflict cu profesoarele îndrumătoare deoarece, susţin ei, condiţiile de cazare şi masă nu erau cele stabilite de la început, ci unele inferioare.

„Am fost nevoiţi să dormim în frig, îmbrăcaţi cu geci groase, deoarece temperaturile din cameră erau de nesuportat. Mai mult, Cosmin, ca urmare a condiţiilor de cazare, s-a îmbolnăvit având febră de peste 39 de grade, iar solicitarea sa de a fi văzut de un medic a fost refuzată”, spune celălalt băiat în actul de sesizare a instanţei. Bolnavul a fost tratat cu pastile, după indicaţiile date prin telefon de către părinţi.

Mai mult, au fost acuzaţi că au fumat şi erau suspectaţi că ar fi consumat şi alcool, iar după sosirea în România au fost acuzaţi că ar fi furat un televizor din camera unde au fost cazaţi. Şi un conflict fizic apărut între cei doi elevi a fost consemnat de profesoarele îndrumătoare care susţineau că „prestigiul” şcolii a avut de suferit.

După întoarcerea acasă, Cătălin şi Cosmin au fost sancţionaţi de Consiliul profesoral cu scăderea notei la purtare, decizie contestată în faţa judecătorilor de părinţii acestora.

„Notele la purtare, pe semestrul al doilea, stabilite cu respectarea tuturor procedurilor cu temei legal, diminuate cu două puncte (media 7, a unuia dintre ei, este ”grevată” şi de un număr mare de absenţe nemotivate, înregistrate la sfârşitul aceluiaşi semestru, situaţie pe care părinţii nu au contestat-o), au la bază un şir de abateri disciplinare petrecute pe parcursul stagiului de pragătire practică în cadrul unui proiect Erasmus”, susţinea conducerea Liceului.

Ce a decis instanţa

Magistraţii au constatat însă că nu s-a respectat procedura legală prevăzută în Ordinul MENCS 4742/2016, privind aprobarea statutului elevului, în ceea ce priveşte aplicarea sancţiunilor disciplinare. Astfel, sancţiunea scăderii notei la purtare nu a fost propusă de profesorii însoţitori ai grupului şi nici nu au fost supuse spre validare consiliului clasei aceste sancţiuni.

Instanţa arată că nu Consiliul profesoral este cel care validează scăderea notei la purtare, ci Consiliul clasei (compus din profesorii de la clasa respectivă, un părinte delegat de comitetul de părinţi şi un reprezentant al elevilor din acea clasă).

De asemenea, judecătorii au apreciat că Regulamentul de practică asumat de elevi prevedea că nerespectarea regulilor la locul de cazare atrage sancţiunea amenzii între 10 şi 50 de euro, nu sancţiuni disciplinare, iar în această cauză nu a fost aplicată nicio amendă.

„Atitudinea permanentă de contestare a hotărârilor şi autorităţii însoţitorilor de practică este o chestiune ce implică o analiză mai amplă ce cuprinde inclusiv corectitudinea hotărârilor profesorilor şi conduita profesorilor, modul acestora de a se impune în faţa elevilor precum şi alte împrejurări de fapt”, conchid judecătorii care obligă definitiv liceul să anuleze hotărârea de scădere a notei la purtare. 

Vă recomandăm şi:

Un student român a câştigat premiul „Tânărul european al anului”

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului: „Voi face slujba în noaptea de Înviere şi după ora 2. Cine o să ne oprească?“ 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite