Liceenii din Constanţa cer ministrului Educaţiei o altă conducere la ISJ: „Ar fi dezastru dacă vine Răducu Popescu sau dacă rămâne cineva din actuala echipă“
0Asociaţia Elevilor din Constanţa îl somează pe ministrul interimar al Educaţiei, Valer-Daniel Breaz, să nu îl numească pe consilierul de la Cultură Răducu Popescu (fost inspector şcolar general la Constanţa în timpul administraţiei Mazăre) sau pe alte persoane din actuala conducere a Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa în funcţia de inspector general.
Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) îl somează pe ministrul Educaţiei Naţionale, Valer-Daniel Breaz, să nu numească în funcţia de inspector general din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa pe fostul inspector general, Răducu Popescu, sau o altă persoană din actuala conducere a Inspectoratului.
„Din informaţiile apărute în presa scrisă, odată cu preluarea portofoliului de ministru interimar al educaţiei de către Valer-Daniel Breaz, actualul ministru al culturii, există suspiciuni rezonabile privind numirea în funcţia de Inspector general la ISJ Constanţa a lui Răducu Popescu, fost inspector general şi consilier al ministrului culturii sau a doamnei Anca-Iuliana Dragomir, actual inspector şcolar general adjunct.
Dorim, pe calea aceasta, să ne exprimăm puternicul dezacord faţă de aceste două opţiuni, din următoarele considerente. În perioada în care acesta a ocupat funcţia de inspector şcolar general, Răducu Popescu a avut mai multe tentative de a asupri mişcarea de reprezentare a elevilor, fiind complice la încălcarea legii de către primarul municipiului Constanţa de la acea vreme, Radu Mazăre, în ceea ce priveşte acordarea de reduceri de 50% la transportul local în comun şi burse şcolare pentru elevi.
Un exemplu bun ar fi momentul când membrii fondatori ai AEC, pe atunci membri în Consiliul Judeţean al Elevilor, şi-au exprimat intenţia de a solicita public primarului să respecte legea, moment în care domnul Popescu le-a transmis că îi sunt subordonaţi lui şi nu au permisiunea de a face acest lucru. Acest incident urma să ducă la înfiinţarea AEC, ca mijloc de reprezentare independentă a elevilor.
Deşi fostul inspector avea printre atribuţii să se asigure că Legea educaţiei este respectată în teritoriu, ele au fost ignorate în favoarea legăturilor pe care acesta le avea cu Radu Mazăre, el făcând parte din vechea echipă a edilului, în calitate de consilier în probleme de educaţie.
Putem spune, astfel, că interesul principal al lui Răducu Popescu nu a fost şi nu va fi să se asigure că procesul educativ se va desfăşura în condiţii de calitate. Aşadar, ne exprimăm îngrijorarea privind revenirea echipei conduse de fostul primar, lucru ce nu poate fi decât dezastruos pentru învăţământul constănţean, dar pe care domnul ministru interimar Daniel Breaz îl poate opri“, spun liceenii de la AEC.
Membrii Asociaţiei Elevilor din Constanţa au aceleaşi rezerve că în ceea ce priveşte numirea la conducerea inspectoratului a actualului inspector şcolar general adjunct Anca Dragomir.
„Atragem atenţia că aceasta este parte a aceleiaşi conduceri defectuoase care a determinat învăţământul constănţean să meargă pe o linie descendentă, în special în ceea ce priveşte respectarea Legii educaţiei, iar exemplele sunt multe.
La momentul actual, 42 de primării din cele 70 prezente în judeţul Constanţa acordă burse pentru elevi, aşa cum prevede art. 82 al Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011. Totuşi, deşi această încălcare a legii persistă de mai mulţi ani, timp în care AEC a întreprins demersuri ca numărul acestora să crească (de la 4 localităţi în 2015), conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean s-a arătat pasivă faţă de situaţie.
Încă din 2011, ISJ Constanţa nu a realizat niciun demers în vederea respectării drepturilor elevilor la nivel local, ci din contra, s-a opus acestora, un exemplu bun fiind prezenţa doamnei inspector general în şedinţa Consiliului Judeţean Constanţa din data de 30 ianuarie a.c., în care AEC solicita aprobarea reducerilor pentru elevi la transportul judeţean, iar conducerea inspectoratului susţinea teza autorităţii judeţene, conform căreia nu ar fi nevoie de aceste reduceri şi a căreia nu ar constitui o obligaţie.
Subliniem că, în timpul actualei conduceri a inspectoratului, niciun regulament de organizare şi funcţionare al şcolilor din judeţul Constanţa nu a fost verificat, acestea conţinând o serie lungă de prevederi nelegale, aşa cum am arătat şi în luna februarie a acestui an, prin capturi din regulamente. Ne exprimăm dezamăgirea asupra faptului că, în absenţa oricărei sesizări din partea statului, este nevoie ca elevii să verifice singuri în ce măsură sunt legale regulamentele după care îşi desfăşoară zi de zi procesul educativ.
Din motivele invocate mai sus, îl somăm pe ministrul interimar al educaţiei, Valer-Daniel Breaz, să respingă ideea de a îi numi pe Răducu Popescu sau Anca-Iuliana Dragomir în fruntea Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, la fel şi pe orice persoană care face parte din actualul management defectuos“, se arată în comunicatul de presă remis de AEC.
„Este foarte important ca persoana ce va fi numită inspector şcolar general după mandatul doamnei Bucovală să nu fie ales dintre persoanele care, în trecut, au contribuit la degradarea învăţământului constănţean prin acţiunea sau inacţiunea acestora. Noi, elevii, ne dorim ca persoana din fruntea inspectoratului să fie o persoană căreia să îi pese de elevi şi de drepturile lor, motiv pentru care îi adresez personal domnului ministru interimar Breaz rugămintea de a nu îşi baza decizia pe criterii subiective, ci să se gândească cu adevărat la cât de calificată e persoana aleasă, iar Răducu Popescu este printre ultimele persoane care să îndeplinească acest criteriu, precum şi persoanele din actuala conducere a inspectoratului“, a declarat Andrei-Mihai Tănase, preşedinte AEC.
Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) este singura organizaţie de reprezentare a elevilor din judeţul Constanţa, fiind prima asociaţie reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înfiinţată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizaţie independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile şi interesele elevilor. De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educaţional, la nivel local şi naţional, aducând plus valoare prin rezultatele obţinute pentru elevii din judeţul Constanţa şi din România. Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacodarea dreptului de vot în Consiliul de administraţie pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obţinerea respectării legii în privinţa acordării reducerii la transportul local în comun şi a burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa (2015) şi obţinerea acordării de manuale şcolare gratuite pentru toţi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Constanţa (2016).
Pe aceeaşi temă: