Lector universitar la „Ovidius”, acuzat de plagiat. CNATDCU a decis retragerea titlului de doctor
0Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis retragerea titlului de doctor în cazul unui profesor care predă la Universitatea „Ovidius” din Constanţa.
Lectorul Universitar Dumitru Nancu, de la Facultatea de Ştiinţe Economice (Universitatea „Ovidius” Constanţa), a obţinut în anul 2015 diploma de doctor în domeniul Ştiinţe militare şi informaţii, în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazu”.
În urma analizării unei sesizări făcute tocmai de Academia SRI cu privire la autenticitatea tezei de doctorat întocmită de profesorul Nancu, CNATDCU a decis retragerea titlului de doctor în domeniul Ştiinţe militare şi informaţii. Decizia a fost postată zilele acestea pe site-ul instituţiei.
„Considerăm că teza de doctorat Consideraţii cu privire la securitatea naţională modernă. Mediul de afaceri şi investiţiile străine, realizată de Dumitru Nancu, sub îndrumarea profesorului Constantin Onişor, nu respectă standardele privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică. Teza de doctorat conţine un procent neacceptat de texte similare cu alte lucrări fără respectarea normelor de citareacademică a acestora”, spun profesorii din comisia de analiză a lucrării de doctorat.
Dumitru Nancu a precizat pentru „Adevărul” că titlul de doctor obţinut la Academia de Informaţii nu are nicio legătură cu Universitatea „Ovidius” deoarece el are şi un alt titlu de doctor în management (Iaşi, 2009). De asemenea, lectorul a subliniat că a contestat decizia CNATDCU şi nu exclude posibilitatea de a apela la o instanţă de contencios administrativ.
„Teza mea a avut un raport de antiplagiat. Deocamdată nu pot fi acuzat de plagiat. Să vedem ce spune instanţa. Legea spune că titlul de doctor se retrage prin hotărâre judecătorească”, declară Dumitru Nancu. El neagă că anumite pasaje din lucrare ar fi un plagiat.
„Mai mult, actul încalcă legea contenciosului administrativ, care stabileşte că actele administrative care au intrat în circuitul civil şi au produs efecte juridice nu mai pot fi revocate de autorităţile emitente, constatarea nulităţii sau anularea acestora putând fi dispusă numai de instanţă”, mai spune Nancu.
Dumitru Nancu a îndeplinit până acum mai multe funcţii de conducere în instituţii ale statului sau unde statul era acţionar majoritar: director general Radionav (2014-2016), preşedinte Consiliu de Administraţie Aeroport Mihail Kogălniceanu, preşedinte-director general Agenţia Naţională pentru Locuinţe (2013-2014, secretar de stat Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (2012), subsecretar de stat Ministerul Economiei (2009-2012), membru CA Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A. (începând cu 2013), consilier personal al ministrului Transporturilor (2013), economist la Transelectrica (2004-2008).
Conform ultimei declaraţii de avere depusă la Agenţia Naţională de Integritate în iunie 2017, Dumitru Nancu a câştigat peste 600.000 de lei din diferitele funcţii pe care le deţinea în companii ale statului şi din activitatea universitară.
Pe aceeaşi temă:
Preot prins că şi-a plagiat teza de doctorat. „A recurs la furtul muncii altui specialist”