Judecătoarea din dosarul 2 Mai primește amânare de la CSM. Deși este propusă spre suspendare, va putea da decizia în proces VIDEO

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secția pentru judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Suprem al Magistraturii s-a întrunit miercuri, 17 aprilie 2024, pentru a decide soarta judecătoarei din dosarul 2 Mai.

Ioana-Ancuța Popoviciu, judecătoare în Mangalia SURSA Facebook
Ioana-Ancuța Popoviciu, judecătoare în Mangalia SURSA Facebook

UPDATE ORA 11.50 Judecătoarea Ioana-Ancuța Popoviciu a cerut un nou termen pentru a se prezenta la ședința disciplinară CSM. Acesta a fost acordat pentru 24 aprilie 2024. 

Practic, judecătoarea Ioana-Ancuța Popoviciu va rămâne astfel să dea decizia în dosarul 2 Mai, care are termen joi, 18 aprilie 2024, la Judecătoria Mangalia. Orice suspendare a sa va privi doar dosarele de la termenele ulterioare. În procesul 2 Mai este posibil însă să se mai ceară o amânare, altfel va rămâne în pronunțare sentința, care nu este definitivă. 

Avocatul Adrian Cuculis, reprezentantul în instanță al familiei Robertei Dragomir (una dintre cele victime decedate în accidentul rutier produs de Vlad Pascu, în satul 2 Mai, la 19 august 2023), a declarat că va cere amânarea judecării procesului, până la soluționarea de către CSM a suspendării judecătoarei Ioana-Ancuța Popoviciu. 

VIDEO Avocatul Adrian Cuculis, despre procesul 2 Mai 

Redăm comunicatul CSM:

„La data de 16 aprilie 2024, ora 15:07, s-a înregistrat pe rolul Consiliului Superior al Magistraturii – Secția pentru judecători în materie disciplinară propunerea Inspecției Judiciare privind suspendarea din funcție a doamnei Popoviciu Ioana Ancuța – judecător în cadrul Judecătoriei Mangalia, propunere formulată în temeiul art. 52 din Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Secția pentru judecători în materie disciplinară a stabilit termen pentru soluționare la data de 17 aprilie 2024, ora 10:00, termen stabilit în considerarea dispozițiilor art. 55 alin. (3) din Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Superior al Magistraturii aprobat prin Hotărârea nr. 122 din 6 iulie 2023, care prevăd că propunerea Inspecției Judiciare privind suspendarea din funcție a magistratului se soluționează de urgență.

La data de 16 aprilie 2024, ora 15:55, a fost comunicată doamnei judecător Popoviciu Ioana Ancuța citația emisă în dosar, precum și o copie a lucrării.

La data de 17 aprilie 2024, ora 08:00, a fost înregistrată cererea doamnei judecător Popoviciu Ioana Ancuța prin care a solicitat acordarea unui nou termen pentru a se prezenta la soluționarea propunerii privind suspendarea din funcție.

La termenul de judecată din 17 aprilie 2024, Secția pentru judecători în materie disciplinară a încuviințat, în temeiul art. 13 și art. 222 Cod procedură civilă, cererea de amânare a judecății cauzei formulată de doamna judecător Popoviciu Ioana Ancuța pentru a garanta dreptul la apărare al acesteia, stabilind un nou termen de judecată la data de 24 aprilie 2024, ora 11:00“ 

Ședința de judecată a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la care este citată și judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu din cadrul Judecătoriei Mangalia, are ca scop analizarea cererii Inspecției Judiciare.

Inspectorii au deschis o anchetă disciplinară pentru Popoviciu și a cerut ca aceasta să fie suspendată, pe toată perioada anchetei.

„A fost transmisă Secției pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de suspendare din funcție a doamnei judecător Popoviciu Ioana Ancuța, din cadrul Judecătoriei Mangalia, până la finalizarea procedurilor disciplinare. Inspectorii judiciari au apreciat că exercitarea, în continuare, a funcției de către judecător ar putea afecta desfășurarea cu imparțialitate a procedurilor disciplinare și ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiției", au transmis reprezentanții Inspecției Judiciare.

Judecătorii CSM au convocat ședința, în regim de urgență, pentru miercuri, 17 aprilie 2024, la ora 10, dat fiind că, dacă nu iau o decizie în acest sens, la 18 aprilie 2024 ar urma să se judece ultimul termen pe fond, din dosarul acestui accident rutier care a scandalizat întreaga țară. În aceste condiții, procedura a fost urgentată.

Judecătoarea Ioana-Ancuța Popoviciu deja a admis, în ședință publică, ca Vlad Matei Pascu să fie judecat pe procedura simplificată, iar la termenul de joi urmează să audieze martori, pe latura civilă. Pentru această ședință au fost citate mai multe persoane: un tânăr care l-a cunoscut pe Vlad Matei Pascu înainte de a provoca tragedia, dar și pe părinții victimelor și pe tinerii care se aflau, în dimineața tragediei, cu studenții accidentați mortal de Vlad Matei Pascu (Roberta Dragomir și Sebastian Olariu) și care au fost, la rândul lor, răniți.

Procesul se ia de la capăt

În cazul în care judecătoarea Popoviciu, care i-a umilit pe părinții victimelor după ce l-a citat în sală pe Sebastian Olariu - mort în accident - întrucât îi voia buletinul, a mestecat gumă și a părut că nu știe nimic despre dosarul pe care îl avea de instrumentat, va fi suspendată, cazul va fi repartizat unui alt magistrat. În aceste condiții, toate deciziile luate de Popovici vor fi nule, iar practic procesul se va lua de la capăt.

„Ar urma să se schimbe pe de-a întregul soarta dosarului. Dacă CSM ar dispune suspendarea judecătoarei din funcția de magistrat, asta ar presupune, că următorul complet de judecată investit cu soluționarea cazului 2 Mai să vină și să readministreze, în integralitate, tot probatoriul administrat în cauza 2 Mai, implicit acea cerere de schimbare a încadrării juridice a faptei“, a declarat avocatul Adrian Cuculis, apărătorul familiei Robertei Dragomir.

„Asta ar presupune că ar exista o șansă, una reală de data acesta, de judecare în mod concret și corect a cererii de schimbare a încadrării juridice a faptei, dar și o reanalizare a cererii lui Vlad Pascu, prin care acesta a solicitat instanței de judecată intrarea pe procedura simplificată, lucru ce ar putea să se schimbe, odată ce un nou complet ar relua cauza respectivă“, a mai afirmat apărătorul.

La temenul din luna martie 2024, apărătorii familiilor victimelor ceruseră ca lui Vlad Matei Pascu să îi fie schimbată încadrarea juridică a faptei: din ucidere din culpă, în omor și din vătămare corporală din culpă, în tentativa de omor, însă cererea a fost respinsă. În schimb, a fost admisă cea a lui Pascu, de a merge pe procedura simplificată, în urma căreia ar beneficia de reducerea pedepsei cu o treime.

Procesul vizeză tragedia produsă în 19 august 2023, când Vlad Pascu a circulat drogat, la volanul unui Mercedes de colecție, cu viteză excesivă, pe drumul dintre Vama Veche și 2 Mai. Tânărul a lovit mortal doi studenți, Roberta Dragomir și Sebastian Olariu, și a rănit alți trei studenți, din grupul ce se deplasa pe acostament, după care a fugit de la locul accidentului, fiind prins la scurt timp în Vama Veche. Întrebat de polițiști ce s-a întâmplat, șoferul drogat a declarat că a lovit o vrabie.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite