Hoţi ca-n Vestul sălbatic într-un sat din Constanţa. Se fură tot, de la capre la banii din buzunarele morţilor: „Mi-au furat gardul de la casă, mi-au tăiat nouă porci“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa îşi baricadează oamenii uşile de frica hoţilor FOTOGRAFII Mariana Iancu
Aşa îşi baricadează oamenii uşile de frica hoţilor FOTOGRAFII Mariana Iancu

Satul General Scărişoreanu din judeţul Constanţa pare un loc al nimănui. Aici, doar hoţii fac legea. Se fură orice, de la porci la banii morţilor. Păgubiţii cei mai recenţi sunt un arhitect olandez şi soţia lui, care şi-au cumpărat o proprietate în sat.

Un furt de proporţii a avut loc în luna decembrie a anului trecut la locuinţa Simonei Prip (47 de ani) şi a soţului ei, Jacob Steenhuis (69 de ani), din satul General Scărişoreanu (judeţul Constanţa). Iubitori de natură, cei doi au decis să părăsească Olanda, ţară unde el era arhitect, şi să se retragă la ţară, unde şi-au construit o casă. Aici, şi-au strâns şi bunurile achiziţionate de ei în întreaga viaţă. „Soţul meu avea sute de machete de trenuleţe şi tramvaie, unele unice în lume, un singur exemplar putând ajunge la 800 de euro. Aici aveam aparatură electrocasnică, zeci de seturi de cuţite, tot felul de aparate. Cum noi nu aveam copii, am investit banii în tot ce vedeam mai frumos şi mai scump. Nici nu mai ştiu câte aveam acolo“, povesteşte femeia.

Sute de pachete sigilate, aduse din străinătate cu o firmă de curierat, pe bani mulţi, au fost depozitate din 2002 în casa din satul din Podişul Negru Vodă. „Le-am lăsat în casa veche, întrucât cea nouă nu era gata şi ne-am gândit că hoţii nu vor intra aici“, spune ea.

general scarisoreanu


 

Simona Prip arată ce i-a mai rămas: cutii goale 


Asta până pe data de 12 decembrie a anului trecut, când a fost sunată de vecini, care i-au spus că i-a fost spartă casa şi că pachetele sunt împrăştiate prin sat. Cei doi soţi locuiesc în prezent într-o garsonieră în Constanţa şi urmau să se mute în casa cea nouă când aceasta avea să fie gata. Paguba făcută de hoţi se ridică la aproximativ 70.000 de euro.

Alerta a fost dată la Poliţie de un bătrân, Nicolae Matei, de 78 de ani. În acea dimineaţă, el mergea la cimitir ca să tămâie mormântul fiicei sale. „Am luat-o pe lângă şosea şi la puţ, la intrarea în sat, am văzut tri inşi necunoscuţi. Când m-am întors, ei erau tot acolo. Când să intru pe poartă, mă strigă o bătrână: «Băi, cumetre, uite, au furat din casa asta. Ştiu că tu ai telefonul de la Poliţie. Sună să le spui să vină», mi-a zis vecina. Eu l-am sunat pe Dincer (n.r. - Enan Dincer, şeful de post de la Poliţia Amzacea) şi i-am zis: «Vă rog să veniţi, că eu nu mai pot păzi casa», dar telefonul s-a întrerupt. Apoi am sunat iar, dar nu mi-a mai răspuns. Apoi, am sunat la Primărie şi au zis că o să sune ei la Poliţie ca să-i trimită aici“, rememorează bătrânul.

general scarisoreanu

Locuinţa vandalizată

Ancheta, după o lună

general scarisoreanu

Într-un final, oamenii legii au apărut şi au făcut prima constatare, după care, nimic, se plânge păgubita. „Din trei camere pline am rămas cu o jumătate de cameră. Multe din obiectele rămase sunt distruse, au călcat peste ele“. Femeia reclamă faptul că poliţiştii nu şi-au făcut treaba. Primii martori au fost audiaţi la o lună după producerea evenimentului şi asta după ce, spune ea, a fost în audienţă la Poliţia Constanţa. „Le-am spus că ăştia nu sunt poliţişti şi că ar trebui să-şi dea singuri jos haina de pe ei şi să-şi pună singuri cătuşele“. După asta, nu mai puţin de şapte maşini ale Poliţiei au venit la General Scărişoreanu şi au demarat o anchetă, povesteşte Simona Prip.

Între timp, hoţii au mărturisit senini că ei sunt cei care au furat. Este vorba de doi tineri din sat, care au fost ajutaţi de alţi doi tineri din localitatea Amzacea. Bunurile au fost cărate de un al cincilea.

„Problema este că eu nu mi-am recuperat mare lucru. Poliţia nu s-a dus să facă nicio percheziţie la ei. Ba, mai mult, au lăsat să treacă timpul pentru ca hoţii să aibă timp să vândă lucrurile. Dacă acţionau în forţă în primele 48 de ore eu mai puteam scoate ceva de la ei, dar aşa… M-au sunat la un moment dat de la Poliţie să îmi zică faptul că hoţii au mai scos câteva bunuri, dar şi un geamantan gol. Nu este posibil aşa ceva“, spune ea. Oamenii din sat i-au mai spus că fratele unui hoţ se juca la şcoală cu o machetă de-a soţului ei.

general scarisoreanu

Hoţii ar fi putut să fie prinşi în timp record şi datorită faptului că la intrarea în sat există o cameră de luat vederi a Primăriei şi că din înregistrare se vede cum o maşină este parcată în apropierea locului faptului; totdată, se zăresc profilurile hoţilor.

„Mi-au furat gardul“

Suspecţii sunt, în continuare, în libertate. Acest fapt nu face decât să stârnească furia mai multor localnici, la rândul lor furaţi de-a lungul timpului. „Nu aveţi dumneavoastră timp să vă povestesc câte se întâmplă aici“, avertizează Lucian Stanciu, de 54 de ani, om născut şi crescut în satul unde hoţii fac legea. El spune că problemele au apărut imediat după Revoluţie. „S-au furat produse agricole, animale, garduri de la oameni şi de la biserică, dar un singur fraier a înfundat puşcăria. În rest, nu a fost prins niciunul. Toate sunt cu autor necunoscut. Mie mi s-a furat gardul de la grădină, am anunţat la Poliţie şi mi s-a zis să vin după o săptămână să fac o reclamaţie. După un an, primesc de la Mangalia o hârtie în care se spune că paguba este de 300 de lei şi că este cu autor necunoscut. Cum au apreciat ei paguba? Le dau eu 300 de lei şi să se ducă să cumpere 26 de stâlpi şi plasă pentru gard, când numai 10 metri de plasă costă 100 de lei“, spune bărbatul. 

Tot el adaugă că magazinul mixt din sat s-a spart acum trei-patru ani, chiar de Crăciun, deşi era protejat de hoţi cu două rânduri de lacăte, dar şi cu proiectoare pe senzori; în cazul în care cineva încerca să intre în magazin, suna alarma pe telefon. „Hoţii ştiau asta şi au oprit lumina în zona aia de sat. Au furat toată marfa. Patronul doar ce făcuse comandă de marfă. Paguba a fost de 150 de milioane de lei. Nu s-au găsit autorii“, explică Lucian Stanciu.

 „Dacă vrei animale, să stai paznic“

O bătrână din cealaltă parte a satului are o poveste asemănătoare. Anul trecut, de Paşte, i s-a furat toată avuţia: animalele din curte. „Aveam 20 de capre şi 8 mieluţi. Băiatul meu a muncit mulţi ani pentru aceste animale, dar nu s-a putut bucura mult de ele, că hoţii le-au furat“, îşi începe povestea Maria Nedelcu (71 de ani). Îşi aminteşte că era dimineaţă când băiatul ei a venit să o anunţe că nu mai sunt caprele în curte. „Am căzut jos“, spune bătrâna. Nu s-ar fi îndurat să le taie niciodată, pentru că le iubea foarte mult. „Hoţii au înmuiat pâine cu spirt şi i-au dat să mănânce câinelui, ca să nu latre“, mai spune femeia. Maria Nedelcu a chemat poliţiştii. „Ştiţi ce mi-au zis? Că dacă vreau să am animale, să stau paznic la ele. Altădată m-au întrebat dacă am găsit hoţul“, se plânge femeia.

Nicolae Matei (foto sus dreapta), de 78 de ani, se plânge că de nouă ori i-au tăiat hoţii porcul în spatele grădinii. „E nenorocire în acest sat“, plânge omul. În 2011, îşi amintesc oamenii cu oroare, un mort a fost dezgropat şi i s-au furat bănuţii din haină, pe care rudele îi pusese acolo, conform credinţei, că va trebui să „plătească vămile“. Nici atunci nu a fost cineva condamnat. Tot cu autor necunoscut s-au închis şi dosarele de furt ale gardului cimitirului, ale aparaturii din şcoală şi din grădiniţă.

image

Aşa arată o machetă distrusă

image

„Acest dosar este o prioritate“

Enan Dincer, agent şef principal la Poliţia din Topraisar, nu recunoaşte nicio acuzaţie adusă de păgubiţi. Spune că a făcut tot ce s-a putut pentru prinderea hoţilor. „În acea perioadă eram prinşi şi în diferite campanii, una fiind cum să te fereşti de hoţi“, spune omul legii. Suspecţii acestui furt sunt SCB (15 ani), SNG (20 de ani), NA (17 ani), ZFV (21 ani), după cum au explicat tot poliţiştii. Niciunul nu munceşte, iar minorul a întrerupt şcoala doi ani. Pentru a fi trimişi în judecată suspecţii din acest dosar, spune Dincer, mai este nevoie de câteva acte la dosar. „Aşteptăm rezultatul final de la Medicina Legală, să ne spună dacă un minor suspect a avut discernământ, dar şi rezultatul dactiloscopic, şi dăm drumul la dosar, care este o prioritate pentru noi“, spune omul legii. O altă problemă a fost, spune bărbatul, faptul că păgubiţii nu au putut să spună cu exactitate care este paguba.

Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite