FOTO VIDEO Jocuri de război în Marea Neagră. Luptătorii din trupele speciale NATO au salvat platforma Gloria de insurgenţi străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa. Fregata Regina Maria la exerciţiul militar Rousofex 15 din Marea Neagră Foto Sînziana Ionescu

Un exerciţiu militar de proporţii, la care opt ţări şi-au mobilizat în România peste 1.500 de militari, s-a desfăşurat marţi, 23 iunie, în largul Mării Negre. Forţele pentru operaţii speciale ale NATO au simulat marţi salvarea unor ostatici, în urma unui atentat asupra platformei de foraj marin Gloria pe care se aflau.

În aplicaţia din cadrul exerciţiului ROUSOFEX 15, desfăşurată marţi, 23 iunie, în Marea Neagră, trupele speciale din Forţele Navale Române au salvat platforma de foraj marin Gloria de atacul insurgenţilor străini. Riposta a venit pe calea apei şi a aerului, prin desantul scafandrilor şi paraşutiştilor de elită ai României. Specialiştii luaţi ostatici au fost eliberaţi, într-o misiune cu final fericit la care au asistat mai-marii Armatei Române, aflaţi pe fregata Regina Maria. „Am avut observatori care să urmărească standardele acţiunii şi să vadă ce este de îmbunătăţit la intervenţia noastră. Un exerciţiu aşa complex n-a mai fost în Marea Neagră din 2008“, a declarat general-locotenent Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General.

Îmbarcarea

La ora 5 dimineaţa, când oraşul Constanţa dormea fără griji, iar zorii încă nu apăruseră, o şalupă militară se pregătea marţi să plece de la capătul digului din Portul Tomis. Avea de mers cale de 2 mile marine pe Marea Neagră, acolo unde aştepta ancorată fregata Regina Maria. „Aveţi noroc, marea este liniştită“, ne asigură echipajul de la Forţele Navale Române. O fi marea liniştită, dar nu şi toţi civilii, ziarişti, de la bordul ambarcaţiunii.

În timp ce militarii îşi văd de drum, începe să se crape de ziuă. Pentru cei care nu se ţineau extrem de strâns de barele de protecţie a fost un prilej de imortalizat răsăritul soarelui din mare. Un militar în echipament de camuflaj se urcă pe marginea şalupei rapide şi rămâne acolo, în picioare, asigurându-se doar cu o mână. Când urcăm, cu emoţii, pe scara „de pisică“ de la bordul fregatei aflăm cine este temerarul: este comandantul Secţiei Scafandri pentru operaţiuni speciale, comandorul Dan Burcuţă. Băieţii lui, luptătorii din trupele speciale ale Marinei, vor fi vedetele zilei.

Antrenament de elită

În aceste zile, când ochii sunt aţinţiţi asupra treburilor de politicieni, România este gazda unui exerciţiu militar de elită. Patru garnizoane (Bacău, Brăila, Buzău şi Constanţa), două poligoane (Babadag şi Capu Midia) şi patru aerodromuri (Bacău, Boboc, Ianca şi Mihail Kogălniceanu) sunt angrenate în ROUSOFEX 15 (16-26 iunie), o aplicaţie la care participă Forţele pentru operaţii speciale din 8 ţări: Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Polonia, România, Statele Unite ale Americii şi Turcia. În total, au fost în focuri circa 1.500 de militari din aceste state membre sau partenere NATO, cu peste 100 mijloace de luptă.

Constanţa. Fregata Regina Maria la exerciţiul militar Rousofex 15 din Marea Neagră Foto Sînziana Ionescu

Numele exerciţiului militar ROUSOFEX 15 din Marea Neagră a fost dat de alăturarea: ROU (România), SOF (Forţele pentru operaţii speciale) şi EX (exerciţiu), urmat de indicativul 15 (de la anul în care a avut loc - 2015). Scopul ROUSOFEX 15 a fost de a antrena structuri ale Forţelor pentru operaţii speciale, pentru a executa cap-coadă o acţiune independentă. În România, nu doar Ministerul Apărării Naţionale a luat parte la exerciţiu, ci şi Ministerul Afacerilor Interne şi compania OMV Petrom. Aceasta din urmă a pus la dispoziţie platforma de foraj marin Gloria pentru exerciţiul de marţi din Marea Neagră.

Atacul de la Gloria

Gloria este prima platformă offshore din România, fiind destinată exploatării de hidrocarburi din Marea Neagră. Se află la 37 mile marine de ţărm, în zona economică exclusivă a României. Producţia offshore de hidrocarburi din Marea Neagră acoperă 12% din producţia de gaze şi 9% din producţia de ţiţei a României. Dată fiind importanţa lor strategică pentru economie, platformele de foraj marin sunt deseori ţinta unor atacuri. România a experimentat în trecut un astfel de desant terorist, în care specialiştii de pe platforme aflate în oceanele lumii au fost luaţi ostatici.

Aceasta a fost tema de marţi pe care trupele speciale ale Marinei au avut-o de rezolvat. Un grup de insurgenţi străini au pătruns pe platformă, sechestrând persoane. Misiunea luptătorilor de elită era anihilarea atacatorilor, eliberarea ostaticilor şi a platformei de foraj.



Acţiune!

Constanţa. Fregata Regina Maria la exerciţiul militar Rousofex 15 din Marea Neagră Foto Sînziana Ionescu

Când au apărut pe puntea fregatei, luptătorii de la Forţele speciale au captat atenţia tuturor. Erau echipaţi din cap până-n picioare, cu ochelari fumurii, căşti de protecţie şi veste antiglonţ, arme de asalt de calibru 9 milimetri şi pistoale Glock de 9 milimetri, staţie de emisie-recepţie şi cameră de luptă montată pe cască, prin care comandantul trupei transmite direct centrului de comandă imagini din timpul acţiunii. Ei erau cei care urmau să fie paraşutaţi din elicopterul IAR Puma Naval pe platforma ocupată de insurgenţi.

Cu luptătorii îmbarcaţi la bord, elicopterul se înalţă într-un zgomot asurzitor de pe heliportul fregatei. Se ridică vertical, apoi virează brusc şi se îndreaptă spre platforma unde îi aşteaptă situaţia de viaţă şi de moarte. Ajuns deasupra heliportului Gloriei, aparatul de zbor lasă în jos o frânghie pe care coboară, în câteva secunde, cei 5 membri ai trupelor speciale.

În timp ce luptătorii coborau în rapel, scafandrii reuşeau să urce pe platformă, ieşind din adâncuri. Un vas al Poliţiei de Frontieră supraveghea de la mică distanţă asaltul salvatorilor, pregătit să intervină pentru preluarea ostaticilor eliberaţi şi a eventualilor răniţi. N-a fost cazul de victime la ROUSOFEX 15, dar scenariul se poate repeta oricând, de-adevăratelea. Iar pentru asta, militarii se antrenează zilnic.

Ani de antrenamente dure

„Antrenamentul a fost şi o evaluare a capabilităţilor noastre, ce au fost testate prin exerciţii cu grad mare de risc. Am avut observatori care să urmărească standardele acţiunii şi să vadă ce este de îmbunătăţit la intervenţia noastră. Un exerciţiu aşa complex n-a mai fost în Marea Neagră din 2008. Prin ROUSOFEX am încheiat primul semestru de pregătire militară din anul 2015. Pentru al doilea semestru al anului lucrăm la alt program tactic“, a declarat general-locotenent Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General. Toţi oficialii par fericiţi. Au asistat de pe fregată la exerciţiul de pe Gloria, iar reuşita a fost un examen promovat şi pentru ei.

Constanţa. Fregata Regina Maria la exerciţiul militar Rousofex 15 din Marea Neagră Foto Sînziana Ionescu

Comandorul Dan Burcuţă (foto) radiază: băieţii lui au fost la înălţimea aşteptărilor. Au primit felicitări chiar şi de la observatorul american din centrul de comandă. Ca să antrenezi un luptător pentru trupele speciale ale Marinei este nevoie de 2 ani de muncă, timp în care, dacă soldatul nu cedează, are parte de cele mai dure experienţe din viaţa sa. „Este nevoie de o pregătire fizică extraordinară şi de o motivare psihică foarte bună. Oamenii care ajung să facă parte din trupele speciale sunt supuşi unui triaj foarte sever. Din 30 militari abia dacă reuşesc 7-8. Ce aţi văzut aici, la lumina zilei, facem de obicei numai noaptea. Asta e meseria noastră, ne antrenăm în condiţii cât mai grele, pentru situaţii extreme“.

Când ajunge înapoi în port, fregata Regina Maria primeşte onorul de la bricul Mircea. Cadeţii sunt toţi la prova, cu ochii pe fregată, iar pe cheu ofiţerii salută colegii veniţi din misiunea îndeplinită.

Vă mai recomandăm

Un avion rusesc a survolat Marea Neagră în timpul exerciţiilor unei grupări navale NATO

FOTO Fregata Regina Maria s-a întors acasă. Marinarii militari fac exerciţii în Mediterana, în timp ce armata are mari probleme

Exerciţiul militar Rousofex 15 din Marea Neagră

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite