FOTO VIDEO Bazilica catolică Sfântul Anton de Padova, de 75 ani în slujba comunităţii de la malul mării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sărbătoarea Sfântului Anton de Padova FOTO Parohia Sfântul Anton
Sărbătoarea Sfântului Anton de Padova FOTO Parohia Sfântul Anton

Bazilica Sfântul Anton de Padova din Constanţa aniversează 75 de ani de la celebrarea primei Sfinte Liturghii. Momentul a fost marcat în dimineaţa de duminică, 17 noiembrie 2013, prin oficierea unei slujbe festive cu participarea preoţilor din Constanţa.

Starea zonei peninsulare a oraşului, care este transformată în şantier, nu a permis organizarea unei sărbători, la care să participe cât mai multă lume. Comunitatea a serbat totuşi cele trei sferturi de veac bucurându-se alături de păstorii săi.

Frumosul lăcaş de cult, cu o arhitectură aparte, este căutat de credincioşi indiferent de religie. Oamenii au convingerea că patronul spiritual Sfântul Anton de Padova le va asculta rugăminţile. „Aici se săvârşesc devoţiuni cu caracter ecumenic. Lăcaşul sacru îi atrage deopotrivă pe catolici, ortodocşi, musulmani, lipoveni etc. De aceea, aniversarea noastră este prilej de bucurie pentru întreaga comunitate a Constanţei, nu doar pentru enoriaşii noştri“, arată Monseniorul Ieronim Iacob.

Bazilica are o istorie zbuciumată. Într-un teritoriu al mozaicului confesional, preoţii catolici s-au luptat pentru a câştiga dreptul la o biserică proprie. Ctitorul lăcaşului de cult este preotul Emanoil Kreis (1894-1964), cel care a fost Paroh de Constanţa în perioada 1935-1951. În anul 1938, parohul a reuşit ridicarea bisericii pe strada Nicolae Titulescu nr. 11.

Lăcaşul sfânt a fost zidit în timpul pontificatului Sanctităţii Sale Papa Pius al XI-lea (1922-1939), în zilele Regelui Carol al II-lea al României (1930-1940), după planurile arhitectului Romano de Simon (1900-1981). Lăcaşul de cult a fost ridicat prin strădania Parohului Emanoil Kreis, paroh de Constanţa (1935-1951).

Planul iniţial al Bazilicii catolice Sfântul Anton de Padova

Planul iniţial al Bazilicii catolice Sfântul Anton de Padova, din Constanţa FOTO Parohia Sfântul Anton

Părintele a fost ajutat de Comitetul bisericesc, cu contribuţia generosă a enoriaşilor, binefăcătorilor de orice religie precum şi a unor instituţii şi întreprinderi din Constanţa şi din alte localităţi ale Dobrogei. Păstor al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti era arhiepiscop - mitropolit Alexandru Theodor Cisar (1925-1949).  

Bazilica a fost declarată monument de arhitectură în martie 1955, fiind opera arhitectului Romano de Simon (1900-1981). Este construită în stil romanic (sec. al XIII-lea), specific bisericilor din nordul Italiei, din cărămidă aparentă (exterior şi interior), cu acoperiş din olane turceşti, la început, acum ţiglă. Are următoarele dimensiuni: lungime - 25 m; lăţime - 14 m; înălţime - 16 m, campanila (turnul), înălţime - 32 m absida bisericii, la interior - 7 m rozasa (rozeta), diametru - 5 m. Biserica are trei navate, cu empore pe navele laterale; pe crucieră se ridică cupola, hexagonală la exterior, cu interiorul circular având un diametru de 7 metri.

Preotul Emanoil Kreis

Preotul Emanoil Kreis, ctitorul Bazilicii catolice Sfântul Anton de Padova FOTO Parohia Sfântul Anton

Părintele Emanoil Kreis s-a născut la 31 august 1894, la Karamurat (actualul Mihail Kogălniceanu) din judeţul Constanţa, dintr-o familie de gospodari catolici de etnie germană. A studiat în Seminarul arhiepiscopal Bucureşti şi la Colegiul De Propaganda Fide din Roma, unde a fost sfinţit preot, la 19 aprilie 1919. A fost vicar şi paroh, profesor şi director de liceu, slujind o vreme şi în curia Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti. În vara anului 1935 a fost numit paroh şi decan (protopop) de Constanţa, misiune pe care a împlinit-o până în noiembrie 1951. Avea să moară la Craiova, în timpul activităţii, la 4 iunie 1964 şi a fost înhumat în cimitirul catolic din localitate.

Bazilica catolică Sfântul Anton de Padova din Constanţa

Noul mozaic de la intrarea în bazilică FOTO Parohia Sfântul Anton

URMĂRIŢI PREZENTAREA VIDEO A BAZILICII SFÂNTUL ANTON DE PADOVA

„Mărire Tatălui care ne-a creat, mărire Fiului care ne-a răscumpărat, mărire Sfântului Duh care ne-a sfinţit. La acest moment aniversar, în timp ce-i mulţumim Atotputernicului şi Milostivului Dumnezeu pentru toate harurile şi binefacerile pe care le revarsă asupra fiilor săi care-L invocă în acest sfânt lăcaş, aducem prinosul nostru de recunoştinţă tuturor acelora care s-au jertfit pentru ridicarea, repararea şi împodobirea Bazilicii Sfântul Anton. O mulţumire aparte se cuvine donatorilor anonimi, care, prin ofertele lor, de-a lungul celor 75 de ani de existenţă ai bisericii, au făcut ca ea să dăinuie pe aceste meleaguri, în ciuda vitregiilor timpului“, declară Monseniorul Ieronim Iacob.

Bazilica catolică Sfântul Anton de Padova din Constanţa


Cronologie

1935  –  este  numit  paroh  de  Constanţa Preotul Emanoil Kreis (1935-1951), ctitorul actualei bazilici romano-catolice din anticul Tomis.

1935, august 9 – se alege Patronul noii biserici: „Sfântul Anton de Padova”

1936-1937 – se strâng fonduri pentru construirea bisericii; se caută un nou amplasament (idee la care se va renunţa); se duc tratative cu mai mulţi arhitecţi renumiţi, pentru întocmirea planurilor.              
 
1938, aprilie-decembrie – se demolează vechea biserică (construită în anul 1886 şi mărită în 1898, pe locul primei capele care data din 1869) şi se construieşte actuala bazilică.

1938, iunie 19 – I.P.S. Alexandru Theodor Cisar, Arhiepiscop – Mitropolit de Bucureşti, împreună cu un sobor de preoţi, cu   mare solemnitate sfinţeşte piatra fundamentală a bisericii.

1938, advent / după 12 decembrie – după o sfinţire simplă (biserica nu avea încă pardoseală, altare fixe şi mobilier adecvat), se celebrează prima Sfântă Liturghie în noul lăcaş.

1939 – continuă lucrările de dotare şi mobilare a bisericii: se execută altarele, ferestrele, pavimentul etc.

1940 – pe fondul crizei mondiale provocate de război şi din cauza datoriilor acumulate, proiectul nu poate fi finalizat în totalitate.

1944, septembrie 1 – trupele sovietice ocupă cartierul „Ovidiu”; începând din 20 septembrie accesul catolicilor în Bazilica „Sfântul Anton” este interzis; în următorii ani biserica va fi vandalizată, majoritatea obiectelor sacre fiind distruse sau dispărând fără urmă.
 
1947, după 7 octombrie – catolicii reintră în posesia bisericii, după aprobarea dată de Biroul de Rechiziţii al Primăriei Constanţa şi avizul comandantului trupelor sovietice de ocupaţie.

1950-1951  –  cu fonduri modeste de la stat, obţinute cu mare dificultate, aproape de încheierea exerciţiului bugetar, Pr. Emanoil Kreis face câteva reparaţii de urgenţă.

1951 nov. 25 - 1955 mai 29 – Bazilica se află din nou în părăsire. Numărul mic al enoriaşilor rămaşi
după repatrierea etnicilor germani, refuzul statului de a oferi ajutoarele necesare refacerii, săracirea populaţiei şi represiunea regimului comunist, aflată la apogeu, fac imposibilă continuarea reparaţiilor.

1955 mai 29 - august 14 – curăţirea general a lăcaşului şi reparaţii urgente, făcute mai ales  cu  muncă  voluntară,  prin  grija  Pr. paroh Emil Hausotter. Pe 15 august se celebrează  din nou în Bazilică, după o întrerupere de aproape 11 ani.
 
1956 şi anii următori – continuă reparaţiile, lucrările de completare a mobilierului şi de întreţinere (Pr. E. Hausotter şi Pr. Constantin Hausner).

1984-1985  –  se realizează altarul, din  marmură (în  formă de barcă), windfang-ul (intrarea în biserică) şi lambriul  din prezbiter, în timpul păstoririi  Pr. Gonciu Iosif, ajutat de Pr. Petrişor Aurel, vicar.

2010 – biserica este dotată cu un nou sistem de încălzire (Pr. Ştefan Ghenţa).

2012 – este refăcut acoperişul, în întregime; se schimbă  crucea  de  pe turnul  campanilei; se instalează paratrăsnetul etc. (Pr. Ieronim Iacob).

2013 oct. – se realizează icoana, în mozaic, cu Patronul bisericii situată deasupra uşii de la intrare (opera firmei „Art Georgies” din Iaşi).

2013 nov. 17 – Sfânta Liturghie solemnă, care marchează aniversarea celor 75 de ani de la săvârşirea primei Liturghii în Bazilica „Sfântul Anton de Padova”. Din cauza stării dezastruoase a străzilor din Peninsulă, nu se poate da fastul cuvenit acestei sărbători aniversare. La această dată, preoţii slujitori ai bisericii sunt: Preot Ştefan Ghenţa – pensionar, Preot Florin Bordeuş – vicar, Monsenior Ieronim Iacob – paroh.

Vă mai recomandăm

FOTO Legenda urbană a Constanţei: Sfântul Anton de Padova, la care se roagă catolici, ortodocşi şi musulmani

FOTO Rugăciuni în toate bisericile catolice din ţară până la alegerea Papei de la Roma. „Trebuie să fie un om sfânt pentru o umanitate divizată“

Vacanţă în România: plimbare prin Balcani, pe străzile istorice ale Constanţei neştiute

VIDEO Alexandru Tomescu, vioara Stradivarius şi Divinitatea, într-un spectacol caritabil, la Biserica catolică

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite