FOTO Românul de pe vasul verde. Florin Popescu este marinar pe nava-simbol Greenpeace, cu care cutreieră întreaga lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Popescu, marinarul Greenpeace Foto Irina Bandrabur
Florin Popescu, marinarul Greenpeace Foto Irina Bandrabur

Florin Popescu (46 ani) din Constanţa este ofiţer electrician pe „Rainbow Warrior“, nava-simbol a faimoasei organizaţii internaţionale Greenpeace, cu care străbate lumea şi ia parte la acţiunile de boicot.

Nava-simbol a celebrei organizaţii internaţionale Greenpeace, „Rainbow Warrior“, a poposit pentru câteva zile la Constanţa, în perioada 15-19 august, într-o misiune de promovare a energiei regenerabile.

Ecologiştii duc pe plan mondial o campanie de încurajare a formelor alternative de energie, în detrimentul folosirii surselor pe bază de combustibili fosili şi energie nucleară. „Cu tehnologia disponibilă astăzi, România ar putea să fie alimentată cu energie verde în proporţie de 84%, până în 2050, potrivit studiului Revoluţia Energetică“, spun cei de la Greenpeace.

La bordul vasului cu vele şi motoare, special construit pentru călătoriile Greenpeace, există un echipaj internaţional format din 16 membri. Printre ei se află şi un român, Florin Popescu (46 ani) din Constanţa.

Constănţeanul a trecut de partea cealaltă a baricadei după 20 ani de marinărie comercială. A navigat pe toate tipurile de vapoare, iar în ultimul timp se gândea tot mai des la parcursul său în viaţă.

Momentul în care întâlnise pentru prima dată un vas Greenpeace rămăsese ancorat undeva în memorie. „Era în 1992, eu eram cadet şi am văzut pentru prima dată un vas Greenpeace. Se întâmpla prin sudul Spaniei, la Malaga. Atunci m-am gândit: «Ce frumos ar fi să navigi pe un astfel de vas»“, spune Florin.

De la idee la faptă

Marinarul şi-a strâns familia căreia i-a expus planul său. Trecuse de pragul celor 40 ani, singurul său fiu crescuse deja, iar soţia, de formaţie geolog şi psiholog, l-a înţeles din prima. „Le-am spus ce am de gând, ce vreau să fac mai departe cu viaţa mea... Simţeam că transportul unor mărfuri de colo până colo nu reprezintă ceea ce vreau să fac mai departe. Voiam să fac ceva mai mult, ceva pentru ceilalţi, ceva care să conteze. Au fost de acord cu mine. Dacă eu mă simţeam astfel fericit, ei nu puteau decât să se bucure pentru mine“, povesteşte Florin.

A luat legătura cu Greenpeace intrând pe site-ul organizaţiei internaţionale şi a trimis un CV aplicând pentru slujba de ofiţer electrician pe vas. În decembrie 2010, celebra organizaţie l-a primit în rândurile sale, ca angajat cu drepturi depline. De atunci, Florin Popescu face parte din echipa care străbate lumea pe vasul-simbol Greenpeace. Este membru într-un echipaj de 16 persoane de naţionalitate diferită. „Nimeni n-a strâmbat vreodată din nas când a auzit că sunt român. Aici nu contează ce naţie eşti, ci ceea ce vrei să faci. Am colegi inclusiv din Noua Zeelandă“, arată el.

Românul are grijă ca vaporul şi echipajul să fie în siguranţă, ca voiajele să fie duse la bun sfârşit şi deseori ia parte la misiunile de protest. În primăvara lui 2012, cu o lună înainte de summitul Rio+20 al Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Sustenabilă, vasul „Rainbow Warrior“ a participat la blocarea unei nave care încărca lemn tăiat ilegal din pădurile amazoniene. Vasul Greenpeace s-a legat de cheu în paralel cu nava vizată „Clipper Hope“, lipindu-se de ea. Activiştii s-au căţărat pe ancora navei mari, împiedicând astfel plecarea sa. La acţiune a participat şi actriţa americană Q'orianka Kilcher, cunoscută din rolul Pocahontas, care este militantă de mediu.

Actriţa Q'orianka Kilcher - Pocahontas, la protestul Greenpeace de pe Amazon Foto Rodrigo Paiva Greenpeace

 Actriţa Q'orianka Kilcher - Pocahontas la protestul Greenpeace de pe Amazon Foto Rodrigo Paiva Greenpeace

„Echipajul de la bord era ţinut în sclavie. Marinarilor li se luau paşapoartele şi nu mai puteau părăsi nava. Documentarea activităţii vasului cu pavilion de complezenţă, care transforma lemnul tăiat în cărbune, a durat 2 ani. Noi am reuşit să împiedicăm plecarea navei, iar acţiunile noastre, împreună cu toate dovezile strânse de Greenpeace, au convins autorităţile să oprească afacerea ilegală“, se mândreşte românul Florin.

Nu doar ceea ce face îi dă acum satisfacţia împlinirii, ci şi faptul că reuşeşte să aibă o viaţă alături de cei dragi. „Dintotdeauna am visat să fac asta, să fiu activ. Înainte eram plecat 7-8 luni pe mare. Veneam acasă, stăteam cât stăteam, apoi plecam din nou pentru perioade lungi. Eram întotdeauna între două lumi. Acum fac voiaje de 3 luni, iar 3 luni stau acasă. S-au redus substanţial veniturile, dar câştigul sufletesc este enorm“, recunoaşte el.

Fericit, pe vas Foto Rodrigo Paiva, Greenpeace

image

Florin Popescu, ofiţerul electrician Greenpeace, este tatăl olimpicului internaţional la Ştiinţe Mihai Radu Popescu, şef al promoţiei 2013 al Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa. Denumit de profesori „Zweistein“, Mihai a fost declarat în timpul liceului „Cel mai performant elev din România“ şi „Elevul anului“ la Constanţa. El este actualmente student la Columbia University-SUA şi împlineşte 20 ani chiar la 19 august.

Războinicul Curcubeului

Vasul „Rainbow Warrior“ are o istorie pe măsura numelui. La 10 iulie 1985, nava efectua o misiune în Pacificul de Sud, la Auckland-Noua Zeelandă, pentru demascarea testelor nuclare făcut de Franţa în atolul Moruroa. Câţiva agenţi infiltraţi ai serviciilor secrete franceze au plantat pe vas două bombe subacvatice: una la elice, alta la camera motoarelor. Când s-a scufundat, „Războinicul curcubeului“ l-a luat în adâncuri pe fotograful Greenpeace, portughezul Fernando Pereira (35 ani), tatăl al doi copii mici.

A doua navă botezată „Rainbow Warrior“ a supravieţuit bombelor şi a fost în serviciul Greenpeace timp de 22 ani, până la 16 august 2011. Atunci a intrat în acţiune actualul „Rainbow Warrior“, construit special - numai din donaţii individuale, inclusive ale unor români - pentru acţiunile ecologiste. Are un design unic, cu catarge înalte în formă de A şi cu puntea superioară din aluminiu pentru ca vasul să fie mai uşor.

Numele său vine de la o veche legendă a tribului indian Cree, „Luptătorii Curcubeului“ din nordul Americii, care vorbeşte despre salvarea planetei ajunse în pragul colapsului. Legenda este cuprinsă în mesajul înscris pe unul dintre cele mai lungi bannere Greenpeace: „Doar când ultimul copac a fost tăiat, ultimul râu a fost otrăvit şi ultimul peşte prins, ne vom da seama că nu putem mânca bani“.

Cu sediul principal în Amsterdam - Olanda, Greenpeace are peste 2,8 milioane de susţinători în toată lumea şi birouri în 41 de ţări. Din anul 2007, organizaţia este prezentă şi în România. Pentru a-şi păstra independenţa, Greenpeace nu acceptă donaţii de la guverne sau companii, ci se bazează doar pe contribuţii de la persoane fizice, milioane de susţinători din toată lumea.

Vă mai recomandăm

FOTO Festivitatea Olimpicilor. Colegiul Mircea cel Bătrân şi-a felicitat cei mai buni elevi

Lotul de fizică al Constanţei, medaliat la Olimpiada Naţională. Mihai Radu Popescu de la CNMB, premiul I pe ţară

Geniul din Constanţa. Mihai Radu Popescu este cel mai performant elev din România

FOTO Geniul din Constanţa, din nou pe podium. A fost admis la Columbia University, unde şi-a propus să înveţe totul despre protezele membrelor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite