FOTO Operaţiune de amploare în portul militar Constanţa. 40 de migranţi au fost triaţi şi evaluaţi medical. Totul a fost un exerciţiu al autorităţilor
0Amplă desfăşurare de forţe astăzi în portul militar Constanţa. Autorităţile au participat la un exerciţiu care a presupus trierea şi acordarea de asistenţă medicală pentru 40 de persoane. Acestea fuseseră evacuate dintr-o zonă de conflict.
Scenariul exerciţiului a fost următorul. Patruzeci de civili vor fi evacuaţi dintr-o zonă de conflict şi vor fi aduşi în portul militar Constanţa. Se vor aplica procedurile standard de operare în astfel de situaţii, persoanele vor fi înregistrate, amprentate, decontaminate, li se va acorda asistenţa medicală de urgenţă.
Exerciţiul este condus de către Forţele Navale Române, iar din partea altor instituţii participă structuri ale ISU Constanţa, Grupului Servicii Petroliere, Gărzii de Coastă, ale Direcţiei Medicale, iar asigurarea securităţii zonei este realizată de către militarii Brigăzii 9 Mecanizate şi un detaşament de poliţie militară al Forţelor Navale.
Astfel, în portul militar reprezentanţii ISU Dobrogea au amenajat mai multe corturi pentru trierea şi decontaminarea persoanelor. Cazurile mai grave erau urcate în ambulanţe şi duse la spital. Pentru celelalte persoane autorităţile au asigurat adăpost, hrană, apă, dar şi ajutor medical de urgenţă. Exerciţiul a urmărit creşterea nivelului de cooperare şi interoperabilitate dintre diferite structuri cu atribuţii în situaţii de răspuns la criză, într-un context multinaţional.
“Avem o navă pe care au fost salvaţi 40 de oameni. Ei au fost aduşi în portul Constanţa, aici au fost verificate documentele, a avut loc triajul medical şi în final amprentarea şi transportul în locurile în care vor fi cazaţi în continuare. La exerciţiu au fost 200 de oameni implicaţi. Exerciţiul de evacuare non-combatanţi este parte a exerciţiului Trident Poseidon pe care-l desfăşurăm începând cu data de 22 mai”, a declarat şeful Statului Major al Flotei, Adrian Filip.
În cadrul exerciţiului “Trident Poseidon” participă 12 nave militare româneşti, un distrugător american şi un dragor maritim din Bulgaria, în total aproximativ 1500 de militari. Aceştia vor îndeplini acţiuni specifice luptei pentru apărarea comunicaţiilor maritime, în apele teritoriale ale României şi în apele internaţionale ale Mării Negre.
Exerciţiul are ca scop consolidarea nivelului de interoperabilitate între forţele NATO, precum şi cooperarea inter-agenţii din România, într-un mediu cu ameninţări multiple, în cadrul unei Operaţii de răspuns la criză.
Mai citiţi şi: