FOTO Noua modă în turism: un oraş întreg este promovat, cu oferte complete pentru amatorii de vacanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deschiderea oficială a Târgului de Turism "Vacanţa". FOTO Ovidiu Anghel
Deschiderea oficială a Târgului de Turism "Vacanţa". FOTO Ovidiu Anghel

De ce să pui la vânzare o camera de hotel, când poţi să promovezi un întreg oraş. Târgul de Turism "Vacanţa" şi-a deschis porţile la Constanţa, iar noutatea acestei ediţii este chiar ideea de prezentare a unui întreg oraş ca destinaţie de concediu. Turistul este îmbiat cu o grămadă de activităţi, istorie şi peisaje superbe. Odată convins, apar şi ofertele de cazare şi masă.

Unul dintre oraşele prezente la Târgul de turism de la Constanţa este "Băile Olăneşti". Nu ai să vezi un hotel anume care vine să-şi vândă camerele. Standul este simplu, cu fotografii imense pe toţi pereţii care îţi prezintă o mică părticică din ceea ce vei vedea în localitatea Vâlceană. 

Ideea pare să prindă. În numai câteva minute, o grămadă de potenţiali turişti au venit să afle mai multe despre Izvoarele de Aur şi despre tratamentul cu ape minerale. Nimeni nu încearcă să-ţi bage pe gât preţuri, dar esti bombardat cu reviste, DVD-uri şi pliante frumos editate. Cei interesaţi pot să afle de la oamenii din stand câte ceva despre legendele apei vieţii de la Olăneşti, istoria locului şi, mai ales, informaţii despre modul în care fiecare izvor cu ape minerale te poate ajuta. Apa ajută la rezolvarea unor probleme cronice, iar cei care le prezintă ştiu să îţi explice paşii de urmat în tratament. 

Programul de prezentare a oraşului este sprijinit de Uniunea Europeană şi de Ministerul Dezvoltării Regionale. Dincolo de instituţiile scorţoase şi sfaturile medicilor, viitorii turişti nu sunt îndemnaţi să cumpere, ci să înţeleagă cât de bună este o astfel de vacanţă. 

La polul opus sunt agenţiile de turism clasice care vin cu oferte exotice sau au avantajul că ştiu să comunice cu turistul. Cristian Bărhălescu, directorul unei agenţii din Constanţa spune că este nevoit să se extindă. 

"Turiştii ştiu exact ce vor când vin la standul nostru. Au în minte perioada, locaţia şi chiar şi linia aeriană. Misiunea noastră este să le oferim cea mai bună ofertă", spune Cristian Bărhălescu.  

Atunci când o agenţie de turism concurează cu tot Internetul, preţurile şi consultantul cu care poţi să discuţi faţă în faţă fac diferenţa. Agenţia manageriată de Cristian Bărhălescu a reuşit să convingă câteva zeci de familii să-şi petreacă revelionul în România şi Europa. Şi asta într-o zi de vineri când la Constanţa plouă mărunt şi mall-ul care găzduieşte Târgul de Turism este aproape gol. 

Vacanţele exotice sunt apreciate de constănţeni. Agenţia de turism condusă de Cristian Bărhălescu te poate trimite în Sri Lanka pentru un revelion All Inclusive. Cei peste 1300 kilometri de plajă, arta culinară asiatică sau fructele exotice, Safari-ul pe elefanţi în Junglă sau o excursie la una dintre cele 350 cascade sunt doar câteva motive pentru o vacanţă de 11 zile la mare depărtare de ţară. Preţurile încep de la 1879 euro/persoană. 

O altă agenţie de turism te trimite la o pensiune de trei stele la Moieciu de Sus. Acolo plăteşti 1005 lei pentru patru zile înainte şi în timpul Crăciunului. Turiştii interesaţi primesc micul dejun, programele speciale de Crăciun care includ, printre altele, tăierea porcului, colindători, petrecerea din ajun şi masa festivă. 

Ediţia de toamnă a Târgului de Turism Vacanţa este organizat de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi Camera de Comerţ Constanţa. Acesta este găzduit până pe 3 noiembrie, între orele 10.00 şi 22.00 de Maritimo Shopping Center. Vizitatorii pot să discute direct cu agenţii de turism, să ia parte la workshop-uri de ornamente tradiţionale sau Spectacole cu dansuri populare. 

Organizatorii au pregătit reduceri pentru vacanţele de Crăciun şi Revelion, însă cele mai bune oferte sunt pentru vacanţele de vară. Acolo, turiştii care plătesc integral sejurul pot să beneficieze de o reducere de 30%. 

"Dacă vorbim despre vara 2014, Valea Prahovei este preferata constănţenilor. Dar nu staţiunile de altădată tradiţionale - Sinaia sau Predeal, ci mai degrabă culoarul Rucăr-Bran. Râşnovul e o destinaţie care s-a promovat din ce în ce mai bine în ultimii ani. Bucovina este iubită de constănţeni. Acolo tradiţiile şi autenticul încă sunt bine păstrate. Tradiţionale pentru constănţeni sunt Grecia şi Turcia, dar şi alte destinaţii apropiate de noi ca şi distanţă şi cu un cost mai mic. Vorbesc despre Cipru, despre Malta, vorbesc despre Spania, capitale Europene şi bineînţeles constănţenii sunt mari amatori şi de croaziere şi de vacanţe exotice." a declarat Corina Martin, vicepreşedintele ANAT. 

La sfârşitul acestui târg, agenţiile de turism pot să ajungă la o concluzie despre tendinţele vacanţelor din 2014. Una dintre variantele care începe să se contureze drept o favorită este cea a croazierelor, cu atât mai mult cu cât Constanţa a redevenit port de îmbarcare după mai bine de 70 ani. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite