FOTO Nava Şcoală Mircea a plecat în voiaj cu studenţii militari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nava Scoala Mircea a plecat in voiaj. FOTO Arhiva Adevărul
Nava Scoala Mircea a plecat in voiaj. FOTO Arhiva Adevărul

Nava Şcoala Mircea a plecat în voiajul anual cu viitori marinari militari. La bord au urcat şi opt preoţi conduşi de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei care vor ajunge la Muntele Athos.

Emoţii mari din partea tinerilor marinari şi lacrimi în ochii parinţilor care i-au condus cu privirea de pe mal. Peste o sută de studenţi militari au urcat astăzi la bordul Navei Şcoală Mircea. 80 dintre aceştia sunt la primul lor voiaj. 

La ora 9:00, fanfara Marinei Militare a început ceremonialul din Dana Zero cu Imnul României. Şeful Statului Major al Forţelor Navale a salutat militarii îmbrăcaţi în alb şi apoi a urcat la bord. Comandantul marşului, contraamiralul de flotilă Corneliu Bocai este cel care îi va conduce pe viitorii marinari către Istanbul, primul port din acest voiaj.

Nava Şcoală Mircea a fost construită în urmă cu 75 ani, dar este considerată cea mai bună metodă de a învaţa marinăria. Voiajul care a început astăzi este unul mai scurt. Viitorii marinari militari vor trece prin două porturi din Turcia şi Grecia.

Voiajul a fost binecuvântat de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Momentul religios de la bordul vasului are însă şi o altă semnificaţie. Este pentru prima dată după 90 ani când un sobor de preoţi pleacă pe mare către Muntele Athos. Mitropolitul Moldovei, ÎPS Teofan îi însoţeşte pe tinerii militari.

"Pentru a reface ceea ce era foarte obişnuit în veacul 19, călătorim de la Constanţa spre Sfântul Munte Athos cu pelerini şi cu ajutoare pe care ţările române le acordau monumentalelor aşezăminte din Sfântul Munte. Am primit cu bucurie informaţia că ne-au acceptat pentru câteva zile alături de militari, care-şi vor îndeplini misiunea pe care o au, iar noi, cu dicreţia necesară vom observa toate cele care se întâmplă pentru a ne îmbogăţi cunoştinţele. Important este şi faptul că militarii vor avea ocazia să intre în sfântul munte unde vor găsi urmele prezenţei domnitorilor valahi şi moldoveni, cu ajutoarele pe care le-au acordat, vor descoperi în bibliotecile Sfântului Munte manuscrise semnate în original de către voievozii români. Deasemenea, in Istanbul vom avea împreună cu militarii locul de martiraj al voievodului Constantin Brâncoveanu sau muzeul din Constantinopol unde se află sabia Măriei Sale, Ştefan cel Mare şi Sfânt. Pentru orice militar e o cazie frumoasă să se întâşnească cu urmele istoriei româneşti, departe de ţară, dar foarte apropiate de sufletul nostru" a declarat Mitropolitul Moldovei.

La bord nu sunt numai băieţi. 

"Este al doilea voiaj al meu. Am mai avut un voiaj care nu a fost internaţional, a fost numai până la Sulina, de aceea mă aflu şi acum. Nu am emoţii. Cu activităţile suntem obişnuiţi. Suntem totuşi bucuroşi că putem să vedem şi alte ţări şi faptul că Mitropolitul Moldovei este alături de noi. Ştiu că se spune că este o meserie pentru bărbaţi, dar eu am crescut şi m-am obişnuit cu asta deoarece am făcut şi Liceul Militar. De la 14 ani sunt printre bărbaţi. Te obişnuieşti după un timp şi te ajută şi pe tine ca femeie să ai o tărie de caracter", mărturiseşte Ştefana Farcaş, studentă în anul 3 la Academia Militară.

Părinţii şi-au petrecut copiii cu lacrimi în ochi, chiar dacă ştiu ca un voiaj nu înseamnă acum o izolare totală. Tinerii au acces la Internet şi la telefonia mobilă aşa că ot fi în contact permanent cu cei de acasă.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite