FOTO Masterand eminent la Arte, la vârsta de 72 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inginerul hidrotehnist Eugen Albu s-a dedicat picturii după ce a ieşit la pensie. Bărbatul a fost admis cu nota 10 la Secţia Arte Vizuale din cadrul Universităţii Ovidius.

Era student când a pus prima dată mâna pe-o pensulă. Ce-i drept, o pensulă de zugrav.

„Eram în anul trei la Hidrotehnică şi, împreună cu colegii, ne făceam curat în camera de la cămin. Ne gospodăream singuri, văruiserăm şi, când am văzut ce bine ne ieşise, ne-am zis să încercăm mai mult: să punem culoare pe pereţi. Am pictat toţi pereţii“, povesteşte Eugen Albu.

De atunci, a trecut o viaţă! Acum, bărbatul are 72 de ani şi este masterand la Arte Vizuale, la Universitatea Ovidius din Constanţa. A fost admis cu nota 10.

Eugen Albu s-a născut în mai 1940, în comuna Nicolae Bălcescu, judeţul Constanţa. A absolvit Facultatea de Construcţii Hidrotehnice din cadrul Institutului de Construcţii din Bucureşti, promoţia 1966.

A lucrat toată viaţa ca specialist în domeniul său, atât în Bucureşti, cât şi în Constanţa. S-a retras total din activitate în 2008, deşi se simţea în mare formă. Această energie este cea care i-a dat impulsul creator. Liber să îşi folosească timpul după dorinţa sufletului, inginerul pensionar avea răgaz mai nou să îşi cultive pasiunea.

Aşadar, Eugen Albu s-a înscris la un curs de pictură şi, între anii 2009 şi 2012, a studiat la Şcoala de Arte şi Meserii din Constanţa.  În 2012 şi-a vernisat prima expoziţie personală, la Galeria „Ion Nicodim“ de la Pavilionul Expoziţional din Constanţa. În toamna lui 2012, a fost admis cu notă maximă la examenul de masterat al Facultăţii de Arte, secţia Arte Vizuale, de la Universitatea Ovidius Constanţa. Recent, şi-a vernisat cea de-a doua expoziţie personală, tot în Constanţa.

Profesorii săi sunt încântaţi de noul lor student. „Este cel mai bun şi mai serios ucenic. Îl ajută şi experienţa sa de viaţă, a trăit într-o epocă stabilă, vede foarte clar lucrurile. Nu îşi pierde timpul niciodată, lucrează mereu şi asta se vede. Este singurul dintre cei 20 de masteranzi care a reuşit să îşi facă expoziţia personală“, îl descrie pictorul Ion Codrescu, profesor de Analiza limbajului plastic şi de Tendinţe în arta modernă.

Maestrul îşi laudă învăţăcelul mai vârstnic decât el şi se declară încântat de tema aleasă pentru expoziţie: cascadele. Este un subiect rar văzut pe simeze, pentru că este dificil să surprinzi căderea apei şi să redai pe pânză forţa naturii.

„Ştie ce vrea, ştie cum să rezolve provocările. Nimic nu i se pare de netrecut. Are viziune, are stil propriu. Mulţi sunt timoraţi şi asta le dăunează creativităţii“, explică profesorul Codrescu.

Inspirat din cascadele Maramureşului

Ca să se documenteze, Eugen Albu a cutreierat munţii, oprindu-se la Cascada Cailor din Maramureş. A făcut nenumărate poze, care să-i folosească drept model la picturi. Au urmat schiţele, pe care mai apoi le-a transpus folosind tehnică mixtă: tuş cu tempera, pe carton sau pe pânză.

„Ce-mi mai doresc? Să am sănătate. Abia aştept să vină vara, să-mi iau şevaletul şi să ies afară, în natură. Locurile mele preferate sunt la Dunăre, în zonele Canlia şi Rasova. Să priveşti fluviul, dealurile din jur, satele şi casele oamenilor reprezintă o pace şi o bucurie pe care nu le-am mai întâlnit. Ca inginer am fost bun, peste medie. Dar ca pictor simt că sunt împlinit. Şi asta vreau să fac până nu voi mai putea ţine pensula în mână“, încheie, zâmbind, inginerul transformat în pictor. ;
 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite