Eroul Ion Dobran, înmormântat cu onoruri militare. Asul cerului, ajuns de la manşa avionului la strung FOTO
0Ion Dobran, ultimul as al Aviaţiei Române, care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost înmormântat cu onoruri militare, duminică, în capela familiei din Cimitirul Bellu din Capitală. În semn de omagiu, o formaţie de aeronave F-16 Fighting Falcon şi două avioane ale Iacărilor Acrobaţi au survolat Bucureştiul.
Generalul-locotenent Ion Dobran, care a murit vineri, la vârsta de 102 ani, a fost condus pe ultimul drum de cei doi copii ai săi, dar şi de foarte mulţi ofiţeri în rezervă şi în retragere. Din partea Statului Major al Forţelor Aeriene a fost prezent gen. mr. dr. Viorel Pană.
Eleonora Arbănaş, reprezentanta Fundaţiei „Erou aviator Alexandru Şerbănescu“, cea care i-a promovat în ultimele decenii pe toţi aşii cerului din cel de-al Doilea Război Mondial, a mărturisit că a simţit că şi-a îndeplinit misiunea faţă de generalul Dobran: „Ultima sa dorinţă a fost să viziteze Muzeul „Alexandru Şerbănescu“ din Coloneşti Olt, acolo unde fiecare aviator are locul său. I-am îndeplinit această dorinţă la 17 mai anul trecut. Am plecat sâmbătă cu sufletul senin de la catafalcul domnului Dobran“, spune Eleonora Arbănaş.
A luptat pe ambele fronturi
Ion Dobran s-a născut la 5 februarie 1919, în localitatea Văleni Podgoria, din judeţul Argeş. Când era mic, obişnuia să se joace cu avioane de hârtie, pe care şi le confecţiona singur. Când a crescut, şi-a urmat visul şi la 1 septembrie 1939, în prima zi de război, tânărul Ion Dobran intra pe poarta şcolii de aviaţie de la Cotroceni, pe care a absolvit-o după doi ani, ieşind cu gradul de sublocotenent. Nu a fost timp de pregătire suplimentară şi a fost trimis direct în lupta cu inamicul. În timpul războiului a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944. A primit titlul de as al cerului, participând la 340 misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene şi un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, dar a scăpat cu viaţă.
De la manşa avionului, la strung
După război, a fost dat afară din casa sa de pe strada Popa Nan, locuinţă primită ca dotă din partea soţiei şi, pentru a-şi câştiga existenţa, a fost nevoit să se angajeze ca muncitor necalificat la Uzina „Timpuri Noi“, unde a lucrat o perioadă la strungărie. Salvarea i-a venit de la un fost subordonat, care ajunsese şef la TAROM şi care l-a angajat pe avioanele utilitare. Ion Dobran a zburat până la vârsta de 56 de ani. Ultima dată când a urcat într-un avion a fost la împlinirea vârstei de 100 de ani, când Iacării Acrobaţi, formaţia de acrobaţie aeriană din România, i-a dat ocazia să zboare, după foarte mulţi ani.