Elevii majori vor fi în conducerea şcolilor. Legea propusă de liceenii din Constanţa a fost adoptată de Parlament
0Elevii majori vor fi, de acum, membri în consiliile de administraţie a unităţilor şcolare, cu drepturi depline. Senatul a aprobat miercuri, 15 aprilie, modificarea Legii Educaţiei. Actuala lege, apărută în 2011, le luase acest drept elevilor. Până acum, ei erau doar observatori şi cel mult consultanţi, dacă doreau profesorii.
Senatul a votat miercuri, 16 aprilie, modificarea Legii Educaţiei, aşa cum şi-au dorit elevii din Constanţa care au iniţiat şi au susţinut recăpătarea acestui drept.
Astfel, Articolul 96, alin.2) din Legea Educaţiei a fost completat cu menţiunea: „in consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare, din cota rezervată părinţilor, un loc este repartizat, cu drept de vot, unui reprezentant al elevilor, care a împlinit 18 ani“.
„După promulgarea legii de către Preşedintele României şi publicarea acesteia în Monitorul Oficial, elevii vor fi din nou reprezentaţi în Consiliul de administraţie, de către un elev reprezentant, major, ales prin vot democratic. Această lege este un important punct de plecare în procesul de democratizare a sistemului de învăţamânt românesc“, a declarat Andrei-Eduard Burghelia, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.
Ideea din 2013
Proiectul pentru reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administraţie pentru reprezentantul elevilor a fost iniţiat în 2013.
„La 30 iunie 2013, când eram preşedinte la Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa, împreună cu colegii mei din Alba şi Mureş am redactat iniţiativa şi am trimis-o la deputaţi pe email. Fiindcă sesiunea s-a terminat, a intrat în circuit în toamnă. Asociaţia Elevilor din Constanţa încă era în procedura de înfiinţare pe atunci, iar eu eram preşedinte şi la CJE, şi la AEC.
Au fost două grupuri de parlamentari care şi-au însuşit iniţiativa, reprezentate la acel moment de Tudor Ciuhodaru şi Sorin Roşca Stănescu. Din acel moment nu a existat sesiune parlamentară care să nu aibă acest proiect pe masă“, relatează Alexandru Bajdechi (19 ani), actualmente student în anul I la Drept la Universitatea Bucureşti.
Când a devenit student şi a mers la Bucureşti, Alexandru a putut să se ocupe îndeaproape de demersul legislativ continuat de Asociaţia Elevilor din Constanţa. A făcut lobby la deputaţi, la senatori, a strâns semnături, iar insistenţele au convins - de voie, de nevoie - parlamentarii să îi acorde sprijin. „Se plictisiseră şi parlamentarii de noi. Au zis chiar: «Hai să o aprobăm să vedem ce se întâmpl㻓, afirmă Alexandru Bajdechi (foto centru).
Iniţiatorii din Constanţa, la discuţii cu parlamentarii României Foto Mara Bălaşa
Propunerea legislativă a fost depusă la Camera Deputaţilor la mijlocul lunii decembrie 2014, fiind semnată de un număr de 48 de deputaţi şi senatori, aparţinând tuturor formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României. Iniţiativa legislativă a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor la începutul lunii martie, apoi a fost înaintată spre dezbatere Senatului. Reprezentanţii AEC au luat parte la şedinţele Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor şi Senat, atunci când acest proiect a fost dezbătut, pledând în favoarea adoptării acestuia.
„Urmează greul“
Proiectul a fost susţinut şi de liderul actual al Consiliului Naţional al Elevilor, care a reluat iniţiativa de sprijinire a demersului legislativ. Horia Oniţa, preşedintele CNE, atrage atenţia asupra continuării luptei pentru realizarea acestui deziderat.
„Din păcate, un drept câştigat nu înseamnă că demersurile pentru reprezentarea elevilor în acest sens sunt încheiate. Urmează în primul rând modificarea Metodologiei de CA, pentru ca mai departe extrem de relevantă pentru organizaţiile reprezentative ale elevilor să fie informarea beneficiarilor şi monitorizarea respectării drept obţinut astăzi. Trebuie să fim reprezentaţi de colegi competenţi, transparenţi, ce prezintă opinia reală a elevilor, fără să fie reduşi la tăcere sau subjugaţi intereselor altor terţe. Altfel, tot ce s-a clădit este în van.
Va fi o muncă grea, sunt peste 1400 de licee în România în care legea trebuie să ajungă să fie cunoscută şi aplicată, dar ne asumăm faptul că vom depune eforturi sporite prin structurile reprezentative la nivel judeţean pentru a ne asigura că dreptul pentru care luptăm de ani buni este respectat. Cred că ne aflăm la încheierea unui ciclu important în edificarea vocii reprezentative a elevilor, a cărui relevanţă reprezintă un principiu fundamental al procesului educaţional (art. 3 din LEN). Gaudeamus, igitur! Să ne bucurăm, aşadar!“, spune Horia Oniţa (foto).
Asociaţia Elevilor din Constanţa mulţumeşte tuturor grupurilor parlamentare din Parlamentul României, precum şi parlamentarilor independenţi, pentru susţinerea acestui proiect, precum şi Consiliului Naţional al Elevilor, Consiliului Tineretului din România, Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi Organizaţiei Studenţilor din Universitatea de Vest (OSUT) pentru sprijin şi susţinere.
„Această lege reprezintă un act reparatoriu, care redă elevilor un drept necesar într-o societate democratică, acela de a participa la procesul de luare a deciziilor în cadrul unităţii de învăţământ. Reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administraţie reprezintă, alături de acordarea reducerii de 50% la transportul local în comun, cele două mari proiecte pentru care AEC s-a luptat încă de la înfiinţare“, a declarat Constantin-Alexandru Manda, vicepreşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.
La Parlament - Andrei Eduard Burghelia şi Alexandru Manda de la Asociaţia Elevilor din Constanţa
Foto Mara Bălaşa
Vă mai recomandăm
Radu Mazăre, înfrânt de elevi. O lecţie în 11 paşi dată de juniorii democraţiei