Decizia IŞJ Constanţa de a desfiinţa o clasă de liceu, criticată de profesori. „Mulţi copii vor fi nevoiţi să renunţe la educaţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceul Teoretic „Anghel Saligny” - Cernavodă
Liceul Teoretic „Anghel Saligny” - Cernavodă

Profesorii cer conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean să revină asupra deciziei de desfiinţare a clasei. Mai mult, dascălii au trimis o scrisoare ministrului Educaţiei.

Cadrele didactice de la Liceul Teoretic „Anghel Saligny” din Cernavodă sunt revoltate de decizia luată în urmă cu câteva zile de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Constanţa de a desfiinţa o clasă a IX-a.

Profesorii şi asociaţia părinţilor cer conducerii IŞJ să revină asupra deciziei, mai ales că la nivelul şcolii existau doar trei clase a IX-a.

„Este adevărat că a scăzut numărul elevilor la nivel de judeţ, însă analizele asupra cifrei de şcolarizare nu s-au făcut zonal, ci la nivel de judeţ. La nivel de judeţ am înţeles, efectivele sunt mai mici, dar de ce la noi? La întrebarea aceasta vrem să ni se răspundă. Dorim să se revină asupra deciziei abuzive şi netemeinice”, spun profesorii de la liceul din Cernavodă.

Dascălii aduc şi o serie de argumente pentru păstrarea clasei. Astfel, anul acesta vor fi 202 de elevi care vor termina clasa a VIII-a în oraşul Cernavodă şi la şcolile din împrejurimi. Dacă liceul va rămâne doar cu 52 de locuri pentru clasele a IX-a, iar aproximativ 60 de elevi vor merge la un alt liceu tehnologic din oraş, rezultă că aproximativ 90 de elevi rămân pe dinafară.

„Ştim sigur că parcursul educaţional al acestora, al multora, se va opri aici, la opt clase, pentru că familiile acestora nu-i vor putea susţine nici să facă naveta, nici să le asigure cazarea, plătind chirii, în alte oraşe. Repercusiunile acestei decizii vor duce la un dezechilibru major. Trebuie luat în calcul şi faptul că vor fi afectate inclusiv catedrele profesorilor titulari. În plus, prin planul de şcolarizare tăierea claselor de la liceele teoretice în favoarea liceelor tehnologice se va ajunge în mod paradoxal la situaţia în care elevi cu medii de peste 7 la Evaluarea Naţională nu vor avea acces la un profil teoretic”, mai spun profesorii.

În acest caz a fost trimisă şi o scrisoare deschisă ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, prin care i se cere o poziţie cu privire la decizia IŞJ Constanţa de a desfiinţa o clasă a IX-a la Liceul Teoretic din Cernavodă.

„O bună parte din elevii acestei şcoli provin chiar din oraşul Cernavodă şi având în vedere că este singurul liceu teoretic pe o distanta de 40 kilometri, ei vor fi nevoiţi să facă naveta zilnic pentru a învăţa la specializarea dorită şi de care nu ar mai avea parte în oraşul lor. Considerăm că dacă s-ar renunta la această specializare foarte mulţi copii ar fi nevoiţi să renunţe la educaţie deoarece nu ar avea posibilităţi materiale pentru a învăţa la un liceu mai îndepărtat”, se arată în scrisoarea deschisă.

În final, dascălii spun că media generală a liceului, după primul semestru este 9,42. De aceea nu înţeleg de ce conducerea IŞJ desfiinţează o clasă la o şcoală unde rata promovabilităţii este foarte mare, în loc să găsească alte soluţii! „Trebuiau să aştepte să se desfăşoare evaluarea naţională, admiterea computerizată să vadă unde şi ce există, trebuiau să aibă răbdare. Ar fi văzut, astfel că locurile dispăreau în mod natural, nu se făceau clase- nu se făceau!, era de înţeles orice decizie s-ar fi luat”, mai spun profesorii şi părinţii.

Citeşte şi:

ÎPS Teodosie, membru cu acte în regulă al unei asociaţii de veterani militari

Vaccinarea a dublat numărul rezervărilor pe litoral. „Românii au încredere în 2021“ 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite