De astăzi, aveţi acces în interiorul Cazinoului din Constaţa. Cum vi se pare că arată emblema oraşului? GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca urmare a interesului pentru Cazinoul din Constanţa, prefectura a făcut demersuri pentru ca toată lumea să poată intra în clădirea impunătoare de pe faleză. De astăzi şi până la demararea lucrărilor de reabilitare aveţi ocazia să pătrundeţi în interiorul cazinoului, între orele 10.00 şi 18.00, apoi să vă scrieţi impresiile pe panoul special amenajat - „Eu şi Cazinoul". Cum vi se pare că arată emblema oraşului?

Că simbolul oraşului a ajuns o ruină se poate vedea cu ochiul liber. Pereţii sunt scorojiţi, pe alocuri se desprinde tencuiala, geamurile sunt sparte, uşile sunt distruse de trecerea timpului, iar gratiile sunt ruginite. Nepăsarea autorităţilor, care au abandonat emblema oraşului, se vede cu ochiul liber.

Pentru sutele de mii de turişti şi constănţeni care se plimbă pe faleză interiorul a fost un mister. Până acum. De astăzi aveţi acces şi în interiorul Cazinoului. Veţi avea ocazia să vizitaţi cazinoul, apoi să vă împărtăşiţi impresiile pe panourile special amenajate. De asemenea, puteţi să lăsaţi o fotografie din arhiva personală pe panoul „Eu şi Cazinoul".

  Click pe poze pentru galerie foto!

image
image
image


Citiţi şi: Ministerul Turismului preia oficial Cazinoul Constanţa

„Am realizat demersurile necesare pentru ca acest lucru să fie posibil. Cetățenii au dreptul să vadă și să înțeleagă ceea ce se întâmplă cu un bun care le aparține, cu atât mai mult cu cât este vorba de simbolul orașului nostru, aflat într-o stare avansată de degradare", a spus prefectul oraşului Claudiu Palaz.

Cum arată Cazinoul la interior

Cei care vor avea curiozitatea de a păşi în interiorul Cazinoului de pe faleză vor da de o privelişte dezolantă. Fostele camere luxoase sunt acum ruine. Toul este gri, murdar, vechi, de prost gust. Păşeşti pe o mochetă din care au mai răma doar câteva bucăţi. Pe pereţi, oglinzile veneţiene nu-ţi mai reflectă chipul. Sunt pline de pete de rugină şi de mizerie, iar candelabrele arată ca o gură cu mulţi dinţi lipsă. Din baie au mai rămas doar pereţii şi o chiuvetă.

image

Din loc în loc zăreşti marmura de calitate cu care au fost tapetaţi pereţii interiori ai clădirii. Culorile în care au fost cândva pictaţi pereţii - roz şi roşu aprins - au apus demult. Doar pe alocuri mai zăreşti porţiuni de culoare care te fac să întrezăreşti eleganţa şi strălucirea de altădată.

Cazinoul din Constanţa, Titanicul de la malul mării

Igrasia a cuprins toată construcţia, astfel că pete mari de culoarea neagră cotropesc pereţii încet dar sigur. Din loc în loc, bucăţi mari de tencuială zac la pământ. Trebuie să fii atent pe unde mergi. Cadavre de păsări care şi-au găsit adăpostul la primul etaj al clădirii se descompun pe podea.

În disperarea de a opri hoţii să intre în clădire, paznicii au găsit un mod ingenios de a le bara calea: au proptit în ferestrele de la parter un scaun sau un alt obiect de mobilier.

La etaj, paşii vizitatorilor răsună nefiresc în sala mare de spectacol. Gazdele sunt păsările cerului care de mai mulţi ani şi-au găsit adăpost pe cupola de la primul etaj al Cazinoului. Semn că nu sunt doar în trecere este mizeria de pe pardoseală: găinaţul.

Lambriurile de pe pereţi au fost smulse, din tavan curge varul, iar cortina nu s-a mai tras demult...

Istoria Cazinoului



Cazinoul Constanţa a împlinit anul acesta 101 ani. Clădirea a fost inaugurată la 15 august 1910, în prezenţa principelui Ferdinand. Construcţia a fost ridicată la demersul primarului Cristea Georgescu şi al prefectului Scarlat Varnav, care şi-au dorit la Constanţa un Cazino modern, asemenea celor de pe riviera franceză. Arhitectului Daniel Renard i-a revenit misiunea să proiecteze ridice clădirea în stil Art Nouveau, lucrările costatând 1.300.000 de lei.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite