Cum trebuia păstrat pistolul procurorului Niță, folosit la sinuciderea fiului. Legea are reguli clare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executorul judecătoresc Adrian Petrică Niță s-a dus acasă la tatăl său, procurorul Teodor Niță, a luat pistolul acestuia și a plecat spre locuința sa, unde s-a împușcat în cap.

Procurorul Teodor Niță- Parchetul Curții de Apel Constanța FOTO: Călin Gavrilaș
Procurorul Teodor Niță- Parchetul Curții de Apel Constanța FOTO: Călin Gavrilaș

Adrian Petrică Niță (31 de ani) a fost găsit de tatăl său într-o baltă de sânge. Tânărul a murit la Spitalul Județean Constanța în cursul aceleiași zile de duminică, 20 noiembrie a.c..

Anchetatorii trebuie acum să lămurească toate aspectele acestei tragedii, inclusiv modul în care băiatul procurorului Teodor Niță (de la Parchetul Curții de Apel Constanța) a avut acces la arma tatălui său.

Conform legii, titularul dreptului de deținere este obligat să păstreze armele şi muniţiile letale la domiciliul sau la reședința menționată în permisul de armă, în dulapuri sau casete metalice special amenajate, omologate de Autoritatea Naţională pentru Omologarea Armelor şi Muniţiilor, care sunt asigurate cu cel puțin două sisteme de închidere independente, cu cheie sau cifru, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate.

Surse apropiate anchetei arată că procurorul Niță își ținea pistolul într-o casetă, nu într-un seif, iar o astfel de casetă este destul de ușor de spart.

Dulapurile sau, după caz, casetele trebuie să fie prevăzute cu compartimente diferite care să fie asigurate fiecare cu câte un sistem de închidere, pentru păstrarea muniției separat de arme, a închizătoarelor aparținând carabinelor şi, după caz, a piesei a treia la arme letale lungi cu ţevi basculante. Armele letale lungi cu sistem de funcţionare semiautomat se păstrează numai asigurate cu dispozitiv special, omologat în condiţiile legii, destinat pentru blocarea trăgaciului”, se mai arată în HG 103/2005 privind condițiile păstrării și securității armelor letale și a munițiilor.

Armele letale fac parte din armele de categoria A. Ele sunt interzise persoanelor fizice și juridice de drept privat, putând fi achiziționate, deținute și folosite exclusiv de către instituțiile publice cu atribuții în domeniul apărării, siguranței naționale și ordinii publice.

Deținerea, folosirea sau efectuarea operațiunilor cu arme din această categorie de către persoane neautorizate se pedepsește cu închisoare de la 2 la 8 ani, iar sustragerea lor se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite