Cum se desfăşoară o misiune militară de căutare a minelor marine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marinarii militari români, de pe nava hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu”, au participat la un exerciţiu de căutare a minelor marine în Golful Saros.

Vineri, 11 octombrie, este ultima zi din prima etapă a exerciţiului NUSRET 19, care se desfăşoară pe mare, în ona Golfului Saros.

România participă la acest exerciţiu cu nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” care face parte dintr-o grupare de vânătoare de mine din Turcia, nava comandant a grupării fiind TCG „Akçay” (M 270), o navă din clasa Aydin.

Pentru nava românească, singura platformă navală participantă la NUSRET, specializată în cercetarea hidrografică subacvatică şi în realizarea suportului informaţional integrat, necesare ducerii luptei împotriva minelor marine, este a doua participare la acest exerciţiu, după cea din 2018, din portul Izmir.

Căutarea minelor este departe de a fi considerată o misiune dinamică, dar precizia şi acurateţea executării misiunii este foarte importantă. În Golful Saros, aproape de Insula Gökçeada, NMH „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” a primit un raion în care să execute această misiune.

Specialiştii în hidrografie au determinat prin calcule distanţa şi lungimea paselor, astfel încât nava să acopere întreaga suprafaţă a raionului în timpul dat, fără a interfera cu celelalte nave care executau aceeaşi misiune în raioane apropiate.

După executarea calculelor şi validarea de către comandantul navei a soluţiei găsite, sonarul tractat a fost lăsat la apă la adâncimea stabilită. A fost apoi rândul echipei de pe puntea de navigaţie să ţină nava pe acele pase, compensând permanent efectul curentului destul de ciudat al golfului, dar şi priceperea mecanicilor să menţină motoarele în stare de funcţionare, în pofida deselor schimbări a regimurilor de funcţionare sau a trecerii de pe un motor pe altul



În acest timp, echipa specializată în utilizarea sonarului şi a interpretării datelor obţinute, s-a aflat în permanenţă în faţa laptopului, pe care era afişat imaginea de la sonar, analizând imaginile.

Tot acest ritual s-a repetat în fiecare zi de pe mare şi atunci când s-a schimbat raionul de căutare. Joi, 10 octombrie, a fost descoperit un contact, raportat conform procedurilor la nava comandant. În funcţie de deciziile şi ordinele pe care le va transmite nava comandant, grupa de scafandri EOD aflată la bord este pregătită să intervină.

Imagine indisponibilă

La NUSRET 19, marinarii români demonstrează o dată în plus că au un nivel ridicat de pregătire, că pot executa misiuni în cadrul unor grupări navale alături de aliaţi şi parteneri  şi că pot reprezenta cu cinste şi onoare, Forţele Navale Române şi România.

Pe aceeaşi temă:

Reacţia Damen după ce judecătorii le-au respins contestaţia în afacerea „corvetelor multifuncţionale”

FOTO O navă românească participă la un exerciţiu militar în Turcia

Veterani de război, sfidaţi de autorităţi. „Nu ne mai umiliţi, domnule ministru Beniamin Leş!”



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite