Cum poţi deveni scafandru. Ce condiţii trebuie îndeplinite şi prin ce probe treci ca să intri în trupele de elită
0România serbează la data de 1 octombrie Ziua Scafandrului, dedicată celor care îşi riscă viaţa coborând în adâncurile Mării Negre, în misiuni civile şi militare. Unica instituţie din ţară care pregăteşte aspiranţii la profesia de scafandru este Centrul de Scafandri din Constanţa.
Scafandrul este persoana instruită pentru a putea evolua şi lucra sub apă cu ajutorul unui echipament adecvat. Iar ca să de vii scafandru trebuie să urmezi cursurile singurei instituţii din România care pregăteşte aceşti specialişti. Centrul de Scafandri Constanţa (sau Unitatea Militară 02145 Constanţa) este unica instituţie din România care brevetează scafandri, formează şi atestează personalul tehnic de asigurare a scufundărilor şi a lucrărilor în imersiune. Înfiinţat în 1976 şi fiind în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, în cei aproape 40 ani de activitate, centrul a format peste 1.000 scafandri cu diferite specializări.
Meseria de scafandru se învaţă la cursurile de formare profesională, organizate de Centrul de Scafandri pe tot parcursul anului. Acestea durează între 3 şi 20 săptămâni. Aspiranţii trebuie să se înscrie, printr-o cerere, expediată sau depusă la sediul instituţiei de pe Bulevardul 1 Mai nr. 19 din Constanţa, între zonele Gară şi Far. Ei trec apoi printr-o evaluare iniţială pentru admiterea la cursurile de calificare scafandru.
Preselecţia are ca scop verificarea nivelului de pregătire fizică a candidaţilor. La proba practică, candidatul trebuie să fie declarat admis (să obţină minimum nota 5, oe scară de la 1 la 10) în urma verificărilor la pregătire fizică: maximum 3 minute - înot liber 100 metri; minim 20 secunde - apnee staţionară în bazin; maximum 16 minute - alergare de rezistenţă pe distanţa de 3.000 metri; minimum 25 flotări, 25 abdomene şi 50 genoflexiuni.
Candidaţii declaraţi admişi la verificările fizice vor participa la evaluarea psihologică şi, dacă promovează, vor efectua vizita medicală la Centrul de Medicină Navală. Candidaţii vor fi supuşi testului de barofuncţie şi testului de toleranţă la oxigen numai dacă sunt declaraţi apţi pentru scufundare de către comisia de expertiză medico-militară. Testele de hiperbarism se execută în cadrul Laboratorului Hiperbar din Centrul de Scafandri şi cuprind testul de barofuncţie şi testul de toleranţă la oxigen. Testul de barofuncţie determină permeabilitatea tubară şi sinusală a căilor respiratorii. Testul de oxigen se face pentru determinarea toleranţei organismului la oxigenul pur respirat la presiuni mai mari decât presiunea atmosferică.
În baza rezultatelor obţinute la selecţie, Centrul de Scafandri stabileşte admiterea sau respingerea participării la curs. Toate probele sunt eliminatorii.
Condiţiile pentru a fi acceptat la cursuri
Pentru a participa la cursurile organizate de Centrul de Scafandri, candidaţii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să fie cetăţeni români; să fie absolvenţi de liceu/instituţii de studii superioare, cu diplomă de bacalaureat/licenţă; să nu se afle sub incidenţa legii penale; să fie declarat apt medical pentru muncă.
Pentru înscrierea la selecţie, fiecare candidat va completa o cerere de înscriere tip în care va menţiona sub semnătură proprie, toate datele solicitate în formular. La cererea de înscriere se anexează următoarele acte: copia actului de identitate (buletin de identitate/carte de identitate); copie legalizată a diplomei de bacalaureat/de licenţă; două fotografii color tip „act de identitate“; certificat de cazier judiciar; certificat medical constatator din care să rezulte că solicitantul este apt pentru muncă, eliberat de către medicul de familie.
Anterior selecţiei pentru admiterea la cursul de formare profesională pentru calificarea de scafandru, Centrul de Scafandri organizează evaluarea iniţială, eliminatorie, a candidaţilor, care constă în: verificarea aptitudinilor fizice, psihologică şi medicală de specialitate.
Criteriile de selecţie a candidaţilor sunt următoarele: să aibă vârsta cuprinsă între 18-40 ani; să fie declarat admis în urma verificărilor aptitudinilor fizice, prevăzute la evaluarea iniţială; să fie declarat admis la evaluarea psihologică efectuată de către psihologul UM 02145 sau al Centrului de Medicină Navală; să fie declarat apt pentru scufundare de către Centrul de Medicină Navală; să fie declarat admis la testele de barofuncţie şi toleranţă la oxigen executate în cadrul Laboratorului Hiperbar al Centrului de Scafandri de către specialiştii acestuia.
Meseriile pe care le poţi dobândi la Centrul de Scafandri
Scafandrul este atestat să execute scufundări cu aer comprimat până la adâncimea de 40 metri, autonom, respirând prin intermediul unui aparat de respirat subacvatic format dintr-o rezervă de gaze comprimate stocată în butelii şi detentor. Acesta se poate mişca in orice direcţie si pe orice distanţă, nefiind legat fizic de suprafaţă printr-un furtun de alimentare cu aer. Scafandrul execută sub apă operaţiuni de căutare şi recuperare de obiecte şi persoane aflate în mediul subacvatic, cercetează mediul subacvatic, culege şi înregistrează informaţii legate de diverse obiective: construcţii, instalaţii, ecosisteme, fundul apei etc, execută inspecţii tehnice la corpul navei, şi scufundări pentru antrenament.
Scafandrul lucrător subacvatic este atestat să execute scufundări cu aer comprimat sau amestecuri respiratorii sintetice până la adâncimea de 60 metri, autonom sau cu alimentare de la suprafaţă. Scafandrul execută sub apă operaţiuni de căutare şi recuperare de obiecte şi persoane aflate în mediul subacvatic, cercetează mediul subacvatic, culege şi înregistrează informaţii legate de diverse obiective: construcţii, instalaţii, ecosisteme, fundul apei etc, execută inspecţii tehnice la corpul navei, execută lucrări subacvatice cu scule acţionate hidraulic şi pneumatic, sudură tăiere subacvatică, control nedistructiv structuri imerse, demolări cu explozivi şi scufundări pentru antrenament, reale sau in simulatoare şi barocamere.
Scafandrul greu este atestat să execute scufundări cu aer comprimat până la adâncimea de 40 metri, utilizând echipamentul tip scafandru greu, asistat de către o echipă de la suprafaţă. Scafandrul se află într-un costum etanş, purtând pe umeri o cască rigidă alimentată de la suprafaţă cu amestec respirator (de obicei aer proaspăt) printr-un furtun de alimentare numit şi ombilical. Amestecul respirator este livrat in mod continuu, surplusul de gaz faţă de gazul consumat de către scafandru fiind evacuat către mediul acvatic exterior. Scafandrul greu execută sub apă operaţiuni de căutare şi recuperare de obiecte şi persoane aflate în mediul subacvatic, cercetează mediul subacvatic, culege şi înregistrează informaţii legate de diverse obiective: construcţii, instalaţii, ecosisteme, fundul apei etc, execută inspecţii tehnice la corpul navei, şi scufundări pentru antrenament.
Scafandrul salvator este atestat să execute scufundări cu amestecuri respiratorii la adâncimi de peste 60 metri, cu alimentare de la suprafaţă sau cu ansamblul de scufundare. Scafandrul execută sub apă operaţiuni de căutare şi recuperare de obiecte şi persoane aflate în mediul subacvatic, cercetează mediul subacvatic, culege şi înregistrează informaţii legate de diverse obiective: construcţii, instalaţii, ecosisteme, fundul apei etc, execută inspecţii tehnice la corpul navei, execută lucrări subacvatice cu scule acţionate hidraulic şi pneumatic, sudură tăiere subacvatică, control nedistructiv structuri imerse, demolări cu explozivi şi scufundări pentru antrenament, reale sau in simulatoare şi barocamere.
Şeful de scufundare este persoana instruită şi atestată prin examen să organizeze şi să conducă activităţile de scufundare.
Operatorul barocameră este persoana instruită şi atestată prin examen să conducă activităţile de lucru cu barocamera şi răspunde de buna funcţionare a instalaţiilor interioare şi exterioare ale acesteia. Se subordonează şefului de scufundare pe timpul desfăşurării activităţilor de scufundare.
Tehnicianul de scufundare este persoana instruită şi atestată prin examen să deservească şi să exploateze instalaţiile din compunerea ansamblului de scufundare (compresoare, surpresoare, grup diesel-generator, caldarine, instalaţii de răcire, regenerare amestec respirator, stocare gaze, etc). Se subordonează şefului de scufundare pe timpul desfăşurării activităţilor de scufundare.
Forţa de elită: scafandrii militari
Şi mai există o categorie specială de scafandri - scafandri militari. Aceştia reprezintă forţe operaţionalizate şi certificate de evaluatori NATO în 2007, care au capacitatea de a participa în timp util, atunci când li se ordonă, la acţiuni de prevenire şi combatere a terorismului sau de înlăturare a pericolului generat de dispozitivele explozive clasice sau improvizate, pe teritoriul naţional şi în afara acestuia, independent sau în cooperare cu alte forţe similare NATO, în zone unde se impune intervenţia lor.
Scafandrii militari sunt structura cu nivel înalt de încadrare, profesionalizare, înzestrare şi instruire, interoperabile şi dislocabile, în măsură să execute întreaga gamă de misiuni NATO cu specific de forţe speciale sau EOD (Explosive Ordnance Disposal). Misiunea scafandrilor de luptă are ca scop asigurarea protecţiei obiectivelor din zona de responsabilitate a Forţelor Navale, dispuse la uscat, pe apă sau sub apă (nave, platforme maritime, conducte de transport gaze sau produse petroliere, cabluri pentru transportul energiei sau de comunicaţii), a canalelor navigabile şi a zonei fluviale.
Cum devii scafandru militar?
Sunt două etape de pregătire a scafandrilor militari: individuală şi colectivă.
În prima etapă, scafandrul militar trebuie să parcurgă următoarele cursuri de pregătire pentru a atinge standardele de performanţă individuale: curs de scafandru autonom; curs de scafandru de luptă; curs de forţe speciale; curs de alpinism; curs de cunoaştere şi utilizare explozivi; curs de conducere tehnică de luptă; curs de paraşutism; curs de supravieţuire în condiţii limită.
După finalizarea pregătirii individuale (perioadă care durează în medie aproximativ 3 ani), scafandri militari dobândesc cunoştinţe şi deprinderi de bază pentru activităţile specifice desfăşurate de scafandri de luptă. Aceştia sunt în măsură să execute scufundări de antrenament cu aparate cu circuit deschis, închis şi semiînchis, să utilizeze tehnica şi aparatura din dotare.
În etapa de pregătire colectivă, militarii intră în componenţa unei grupe/detaşament şi încep un program de pregătire de la simplu la complex, la sfârşitul căruia grupa/detaşamentul trebuie să acţioneze ca un tot unitar pentru îndeplinirea misiunilor specifice fiecărei structuri.
Programul de pregătire colectivă conţine activităţi teoretice şi practice ce vor permite executarea de acţiuni în cele trei medii: uscat, aer şi apă (scufundari, paraşutări, salturi din elicopter şi din vedete rapide, trageri speciale, proceduri specifice cu explozivi reali, tabere de pregătire, marşuri, supravieţuiri) organizate în cadru tactic, cu marcarea inamicului.
În ce domenii poţi lucra ca scafandru
Centrul de Scafandri Constanţa desfăşoară următoarele activităţi: pregătirea, antrenarea, perfecţionarea pregătirii şi brevetarea scafandrilor, formarea şi atestarea personalului tehnic de asigurare a scufundărilor şi lucrărilor în imersiune; formarea şi atestarea personalului medical de specialitate potrivit metodologiei Ministerului Sănătăţii; cercetarea ştiinţifică, de inginerie tehnologică şi medicală pentru realizarea mijloacelor tehnice şi perfecţionarea procedeelor de scufundare şi de lucru sub apă; verificarea periodică a scafandrilor brevetaţi în vederea reconfirmării aptitudinilor, deprinderilor şi cunoştinţelor; executarea de lucrări cu scafandri, la diferite imersiuni.
Cursurile de formare profesională organizat de Centrul de Scafandri pentru calificarea în profesia de scafandru se desfăşoară în baza unor contracte individuale de prestări servicii pentru formare profesională. Costurile aferente testului de barofuncţie şi testului de toleranţă la oxigen nu sunt incluse în tariful cursului de calificare profesională şi vor fi achitate de candidaţi la Centrul de Medicină Navală. Costurile aferente testelor de hiperbarism sunt incluse în tariful cursului.
Vă mai recomandăm