Copilele care devin mame, învăţate să aibă grijă de ele şi de pruncii lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Reality Check
Sursa Reality Check

Într-o comunitate în care copilele devin mame fără să aibă vreun mijloc de apărare, un grup de femei, mame la rândul lor, fac educaţie sanitară de câţiva ani încercând să schimbe din cutumele comunităţii.

La Castelu, o comună situată lângă Medgidia, în judeţul Constanţa, ONG Reality Check organizează cursuri de igienă personală, de îngrijire a copiilor, de alăptare. Aproape 90 fete şi tinere mame au învăţat în această vară să aibă grijă de ele şi de pruncii lor. 

„Viaţa nu este deloc uşoară pentru adolescentele şi femeile din comunitatea săracă de romi-turci din Castelu. Locuiesc în condiţii foarte grele, în case suprapopulate şi fără apă curentă. Majoritatea fetelor abandonează şcoala devreme, se căsătoresc şi devin mame când sunt încă adolescente. Le lipsesc cunoştinţele şi resursele necesare să aibă grijă corespunzător de corpul lor şi de bebeluşii care vin prea repede în viaţa lor, ceea ce poate atrage după sine boli grave şi le afectează calitatea vieţii“, relatează Oana Ganea, activistă Reality Check. 

GALERIE FOTO DE LA CASTELU

În perioada iunie-august 2020, 89 de fete şi tinere mame din Castelu au participat la cursuri de igienă personală, îngrijire copil şi alăptare, în cadrul proiectului „Împreună pentru sănătate la Castelu“, implementat de Reality Check şi finanţat prin programul „În stare de bine“.

Voluntarele au convins participantele să vină la cursuri, unde li s-a explicat, pe înţelesul lor, lucruri despre care fetele nu discută niciodată în familie.

Ana n-are încă 20 de ani si are al doilea copil. Primul ei copil, o fetiţă, a fost născută înainte ca mama sĂ împlinească 18 ani. Fetiţa a fost tot timpul foarte slăbuţă, aproape subnutrită. Am bătut cu ele multe drumuri la Spitalul Judeţean Constanţa pentru că micuţa nu mânca, de multe ori făcea afte în gură şi răcea foarte des din cauza slabei imunităţi.

Mamă singură, Ana nu a alaptat-o pentru ca nu ştia pur si simplu cum, credea ca laptele ei nu este bun pentru că nu se hrăneşte ea însăşi suficient de bine. Bani pentru lapte praf nu prea avea, aşa ca de multe ori, cea mică stătea şi ea nemâncată, la fel ca mama ei. S-a gândit de multe ori să o lase în spital, cât „să se facă mare şi pe urmă o iau inapoi, doamnă, nu o las“. Chiar şi fiindu-i greu, nu şi-a abandonat fetiţa.

Mihai, cel de-al doilea copil, are două luni. De data aceasta, Ana a hotărât să îl alăpteze. Iniţial, a refuzat să vină la cursuri. Fiind la al doilea copil, credea că ştie deja ce are de făcut. Totuşi, a venit.

Ana a rămas cu ochii mari când moaşa i-a explicat care sunt poziţiile în care copilul se simte cel mai bine să stea ca să mănânce uşor la sân, cum să îşi îngrijească sânii şi cât de important este laptele matern pentru copil. A şi încercat să facă ce i s-a spus, iar Mihai a râs fericit la sânul mamei.

Cu un start bun, hrănit cu lapte matern, Mihai va avea şansa unei imunităţi mai bune faţă de surioara lui, iar Anei îi va fi mult mai uşor să se gândească la ziua de mâine, mai ales că nu va trebui să cumpere lapte-formulă.

O altă mamă, Florina, are 17 ani şi locuieşte cu partenerul ei într-o colibă. Copilul este născut prematur şi, cumva, fata a reuşit să înţeleagă că este foarte important să îl alăpteze şi i-a reuşit foarte bine.“, arată Oana Ganea.

De la prieteni, activistele Reality Check au reuşit să strângă jucării de pluş foarte frumoase, de care copiii din Castelu au fost extrem de fericiţi. „Eu, una, nu am mai văzut aşa ceva, cum au reacţionat copiii la jucării“, este impresionată Oana.

Un grup de 78 de fete şi femei au participat la cursul de igienă personală şi au învăţat cum să îşi menţină corpul curat şi sănătos şi despre modificările prin care acesta trece odată cu pubertatea şi naşterea. Alte 18 viitoare sau proaspăt mame au participat la cursul de îngrijire a copilului şi au aflat care sunt etapele de îngrijire şi creştere ale bebeluşului în primul an de viaţă astfel încât să se dezvolte sănătos. Încă 5 tinere mame au beneficiat de câte o şedinţă de consiliere în alăptare.

Cursurile au fost ţinute de un specialist în educaţie perinatală din cadrul Asociaţiei SAMAS  (SĂnătate MAme şi Sugari). La finalul fiecărui curs, participantele au primit câte o gustare, diplome şi câte un pachet cu produse de igienă şi de îngrijire de bază pentru ele sau pentru bebeluşi.

Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Primăria Comunei Castelu şi cu sprijinul unui grup de voluntari dedicaţi. „Împreună la nevoie pentru cei în nevoie” este un proiect derulat de Reality Check şi finanţat prin programul „În stare de bine”, susţinut de Kaufland Romania şi implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Pe urmele horahailor, copiii din Dobrogea care nu ştiu româneşte: „Ce să înveţe la şcoală? Numai prostii!“ 

Povestea tristă a copiilor neacceptaţi de nicio etnie. Momentul în care au văzut prima dată Marea Neagră, deşi stau la 30 kilometri de Constanţa

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite