Constanţa: Şomerii, programaţi la depunerea dosarului la primăvară!
0
Agenţia de Şomaj Constanţa nu mai face faţă valului de concediaţi de Sărbători. Din cauza disponibilizărilor masive, oamenii trebuie să aştepte şi un trimestru validarea dosarului
Serial Adevărul de Seară: Cum trăiesc şomerii de sărbători?
Sala de aşteptare a Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă din Constanţa este deschisă de la 6 dimineaţa şi se umple de oameni veniţi să-şi depună dosarele pentru şomaj. Şi-au pierdut locurile de muncă tocmai acum, la sfârşit de an, de Sărbători.
La Şomaj primesc altă veste: ca să le fie verificat dosarul trebuie să aştepte cel puţin o lună – asta dacă sunt norocoşi.
Durează chiar şi un trimestru
Când se prezintă la agenţie, solicitanţilor li se dă un bon cu data de înregistrare a dosarului şi li se spune să vină la o dată fixată pentru validarea actelor de şomaj.
Din cauza valului de concedieri din ultima vreme, această formalitate se poate întinde şi pe un trimestru.
„La ora actuală, jumătate din efectivul agenţiei, adică aproximativ 20 de funcţionari, lucrează la înregistrarea şi validarea dosarelor. Avem capacitatea de a prelucra 40 de dosare pe zi, dar suntem copleşiţi de cereri. La câţi solicitanţi sunt ar trebui programaţi până în luna martie“, a declarat şeful agenţiei, Romulus Mincă.
Altă scuză: dosarele incomplete
„Sunt foarte multe cereri, dar mai este o problemă. Oamenii vin foarte rar cu dosarele complete. După ce li se dau datele pentru a-şi întocmi dosarul, ei revin cu toate actele, care trebuie procesate. În plus, solictanţii trebuie să ne prezinte declaraţia fiscală că nu înregistrează alte venituri. Acestea sunt documente pe care trebuie neapărat să le verificăm, pentru că nu ne jucăm cu banii statului“, a precizat Mincă.
„Pe noi cine ne aşteaptă cu plata?“
Ştefan Pârvan (54 ani) a lucrat până în luna martie 2009 ca lăcătuş şi fierar- betonist.„Cred că e mai bine cu programări. Măcar aşa ştii când trebuie să vii“, este de părere bărbatul.
Doina Codrea (38 de ani) a lucrat doi ani la un depozit de legume-fructe. „Ce să mai comentez!? Ei sunt cu legea-n mână, noi suntem mici. Eu cred că de fapt nu sunt nici ei de vină, ci cei de sus. Totuşi, ar trebui să se ocupe mai mult pentru că, spre exemplu, grădiniţa nu te aşteaptă cu plata. Acum sunt şi calculatoare, ar trebui să ne lucreze mai repede dosarele ca înainte“, spune femeia amărâtă.
Citiţi mai multe în Adevărul de Seară!