Constanța: Pragul de radiații, o nouă sperietoare pentru litoralul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avertizările meteo privind depășirea riscantă a pragului de radiații ultraviolete pot amenința reușita sezonului estival. Meteorologii spun că radiațiile sunt peste limitele admise la malul mării pe vreme caniculară, indicele fiind de 8-10, în condiţiile în care acestea se calculează pe o scară de la 0 la 11+.

După gripă aviară și porcină, explozii solare, focare masive de toxiinfecții, radiațiile ultraviolete pot speria turiștii să mai vină pe litoral.

Controverse

Meteorologii atrag atenţia că ultravioletele sunt periculoase, peste limitele normale. „Vara, când este cald afară, ultravioletele sunt intensificate în special la malul mării. Sfătuim turiștii să stea acasă, mai ales când este emis codul galben de caniculă, pentru că ultravioletele au depășit indicii normali“, spune meteorologul Dinu Mărășoiu la Administrația Națională de Meteorologie. 

Deși avertizarea de radiații ultraviolete de la sfârșitul weekend-ului s-a referit doar la zonele Banat și Transilvania, harta radiațiilor solare de pe site-ul ANM a indicat un risc mare de radiații în Dobrogea și Bărăgan, mai ales duminică. Indicii UV de la malul mării au atins valori de 8-10, pragul maxim fiind de 11+.

image

Turiștii nici nu vor să audă de ultraviolete

În weekend, când meteorologii au emis o avertizare de cod galben de caniculă, pe plaja din Mamaia puteai zări părinți și copii la plajă la orele amiezii. Nu s-au temut nici de avertizările emise de meteorologi, nici de sfatul medicului. A fost cel mai plin weekend al acestui sezon, cu 40.000 de turiști în toate stațiunile.

Steluța și Marcel Doagă au venit tocmai din Focșani pentru a se bucura de o vacanță la malul mării. „E un pic cam cald. Din câte ştiu s-a dat cod galben pentru caniculă, dar am venit în concediu, aşa că puţină căldură nu ne sperie. Luptăm cu ea cum putem. Fie intrăm în apă să ne răcorim, fie bem apă minerală“, au spus turiştii.

Unitățile de cazare au fost pline și nimeni nu și-a anulat rezervarea ca urmare a atenționărilor. „Nimeni nu a plecat de pe litoral. Dimpotrivă, lumea a stat până seara târziu pe plajă“, a declarat Corina Martin, președintele Asociației Litoral.

Aerosoli periculoși la mare

Un alt pericol de care trebuie să se ferească turiștii sunt aerosolii. Observatorul Seismologic de la Eforie Nord deține un fotometru solar care măsoară cantitățile de particule cu care este încărcată atmosfera și determină astfel aerosolii de la malul mării. „Grosimea optică a stratului de aerosoli este mare, de 2,3, iar valorile normale sunt de 0,25-0,5, iar turiștii sunt expuși poluării“, a atras atenția Sabina Ștefan, profesor la Facultatea de Fizică din cadrul Universității București.

Sfatul medicului

Medicii recomandă tuturor să folosească produse cosmetice cu factor de protecție în funcție de tipul de piele, să nu se expună la soare între 10.00 și 17.30 și să evite aerosolii crescuți din această perioadă.

Medicul Gheorghe Nicola, şeful Clinicii de Boli Dermato-Venerice din Cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, recomandă persoanelor cu pielea foarte albă (fototipul I) să se expună la soare dimineaţa, până la ora 10.00, sau după ora 17.30. În intervalele orare amintite, trebuie să folosească creme de plajă cu factor de protecţie 50 şi 50+.

Persoanele cu pielea albă trebuie să folosească produse cosmetice cu factor de protecție 30 şi 50.

„Fototipul III de piele se întâlneşte, de regulă, în România, oamenii putând sta la soare mult mai mult timp, fără să se expună riscului de a suferi arsuri solare severe. Trebuie însă să folosească creme cu factor de protecţie 30“, a atras atenţia dermatologul. Este indicat să nu stea la soare în intervalul orar 11.00-16.00.

Dr. Nicola recomandă tututor ca vara să își folosească, pe lângă creme și obiecte vestimentare adecvate: „Recomand şepcile, pălăriile cu boruri largi pentru a ţine în umbră faţa, decolteul şi gâtul, bluzele și cămășile cu mânecă lungă, din bumbac“.

Ce este indicele UV?

Indicele radiaţiei ultraviolete este o estimare internaţională a nivelului radiaţiei ultraviolete la sol şi se calculează în funcţie de concetraţia stratului de ozon, de poziţia geografică,  de poziţia Soarelui, de aerosoli şi de intensitatea luminii care cade pe un corp.
Rolul indicelui UV este de a afla gradul de risc la expunerea ultravioletă.

LITORAL 2010 - Citiți aici cele mai noi știri de pe litoral

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite