Constanţa: Marius Cristel Marin îmbină religia cu muzica populară dobrogeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artistul a lansat anul acesta un CD de colinde
Artistul a lansat anul acesta un CD de colinde

A terminat Facultatea de Teologie, dar soarta l-a purtat către scenă. Este unul dintre puţinii interpreţi de muzică populară dobrogeană.

Marius Cristel Marin este profesor titular de Religie la Grupul Şcolar CA Rosetti din Constanţa din anul 1992 şi reuşeşte să îmbine meseria cu pasiunea. Mulţi dintre constănţeni îl cunosc de la spectacolele în aer liber organizate pe tot cuprinsul judeţului.

Este nelipsit de la serbările câmpeneşti, dar şi de la manifestările dedicate Zilei Recoltei, în mai toate comunele judeţului Constanţa. Talentul său este apreciat, iar pasiunea pentru ceea ce cântă este mai presus de orice. Este şi greu să scape de ea din moment ce este defapt o moştenire de familie.

„Cred că am moştenit această pasiune de la bunicul meu, care cânta şi cu vocea, dar şi la armonică. Şi tata a avut înclinaţii spre muzica populară. De mic copil am cântat. Am început prin reprezentaţii la serbări, pe scena Căminului Cultural din Ion Corvin“, îşi aminteşte Marius Cristel Marin. A ajuns la Constanţa, la liceu, şi şi-a păstrat pasiunea pentru muzica dobrogeană. Ba chiar a făcut parte dintr-o formaţie.

Nici armata nu l-a făcut să renunţe la cântat. A participat chiar şi la „Cântarea României“. Imediat după ce a satisfăcut stagiul militar obligatoriu, a început să colaboreze cu ansamblul folcloric „Cununa Dobrogei, condus de Marica Pitu, dar şi cu ansamblul „Doruleţul“, cu care a mers în zeci de concerte. A rămas colaborator la Casa de Cultură a Sindicatelor Constanţa, poate printre puţinii interpreţi de muzică populară care o mai fac.

Modele în carieră

Marius Cristel Marin a studiat cu atenţie tot ce înseamnă muzica populară românească şi cea dobrogeană, în special. „Irina Loghin şi Elena Roizen pot spune că sunt interpreţi pe care îi ascult oricând cu plăcere şi care şi-au lăsat amprenta asupra muzicii mele“, recunoaşte interpretul.

Deşi este prea modest să o recunoască, însuşi Cristel Marin ar putea deveni un model de inspiraţie pentru tinerele talente. „Elevii mei îmi cunosc pasiunea pentru muzica populară şi, de obicei, îmi urmăresc spectacolele. Chiar mă pun să le cânt câte ceva în timpul orelor de curs“, mărturiseşte Cristel Marin.

Trofee de suflet

Nu s-a culcat niciodată pe o ureche, bazându-se numai pe talent. Îşi îngrijeşte vocea cu metode tradiţionale: sare grunjoasă, încălzită şi pusă pe piept şi a încercat să dovedească ce poate la mai multe concursuri.

Începând cu anul 1985 şi până în 1990 a participat la multe concursuri şi a cucerit mai multe premii. Cel mai important trofeu pentru el este premiul I cucerit la Festivalul Dan Moisescu (1997), la Topalu.

A imprimat şi un CD cu muzica sa, denumit „Bate vântul dinspre mare“. Cel mai recent este un album de colinde, lansat chiar anul acesta. „Nu mă opresc aici, am mai multe proiecte pe care trebuie să le finalizez, iar apoi voi avea ceva mai mult timp pentru relaxare“, mărturiseşte misterios interpretul.


Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite