Constanţa: EXCLUSIV Amintirea turistului Mihai Eminescu, scoasă la vânzare cu patru milioane de euro (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astăzi, din hotelul de lux de altădată au rămas doar amintirile
Astăzi, din hotelul de lux de altădată au rămas doar amintirile

În urmă cu decenii, hotelul din Peninsulă, de la mansarda căruia turiştii puteau privi marea, era mândria Constanţei. Astăzi, hotelul Intim, urmaşul fostului Hotel D’Angleterre, unde Mihai Eminescu a stat la mare în iunie 1882, este scos la vânzare de proprietari.

„...Şed într-o mansardă şi privirea mi-e deschisă din două părţi asupra mării, pe care aş vrea să plutesc cu tine. Te sărut dulce, draga mea Veronica, şi rămân al tău. La anul să ştii că venim amândoi aici“,  îi scria Mihai Eminescu Veronicăi Micle la 16 iunie 1882, dintr-o cameră a Hotelului d’Angleterre.

Poetul nepereche îşi împlinise visul – văzuse marea. I-a scris Veronicăi trei scrisori în cele zece zile în care a stat la malul mării. I-a descris în cuvinte frumoase marea, dar şi micul orăşel litoral. Poetul n-a mai reuşit să ajungă la Constanţa şi a doua oară.

Hotelul balurilor

Unul dintre cele mai cunoscute hoteluri din Constanţa interbelică se află lângă Bazilica Sfântul Anton şi Casa cu Lei, în zona peninsulară. Trecerea poetului naţional este menţionată pe o plăcuţă memorială aflată pe faţada hotelului. „Prima informaţie documentară legată de acest hotel datează din anul 1882, ceea ce înseamnă că a fost construit probabil prin 1880. Constanţa devenise deja o localitate turistică. Acolo se organizau baluri, unde venea lumea bună, se etalau rochii, aveau loc banchete oficiale. În vremea aceea, hotelul Carol şi hotelul d’Angleterre erau cele două mari unităţi din Constanţa, un orăşel foarte mic. În plus, la Constanţa se ajungea foarte greu. Oamenii trebuiau să meargă cu trenul până la Giurgiu, apoi pe Dunăre până la Cernavodă, de unde luau din nou trenul pentru a ajunge la Constanţa“, povesteşte istoricul de artă Doina Păuleanu.
De altfel, însuşi Eminescu face referire la drumul anevoios într-una din scrisorile sale.

În 1906, hotelul este dărâmat şi începe construcţia hotelului Regina, care s-a numit mai apoi, în vremea comunismului, hotel Intim, nume pe care-l poartă şi astăzi.  Hotelul are subsol, parter, două etaje şi mansardă.

Decoraţiuni în stil Art Nouveau

Clădirea are faţada spre stradă, este structurată în stil neoclasic, iar la ferestrele etajului 2, în faţadă spre curte, şi la balustradele balcoanelor – elemente decorative Art Nouveau. Parterul este placat cu piatră. „Nu se cunoaşte arhitecul, dar este posibil să fi fost Emil Goue, care a lucrat în Constanţa în acea perioadă clădiri în stil Art Nouveau, aşa cum este şi hotelul Palace. Clădirea a aparţinut fraţilor Tîrpa. În anii ‘80 a fost restaurată şi la funcţionat ca restaurant la parter şi hotel la etaje. În prezent este recuperată de moştenitori“, a explicat Gheorghe Balaban, directorul coordonator al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Naţional Constanţa.

A vrut să-l cumpere un suedez

Moştenitoarele acestui hotel sunt Angela şi Elisabeta Tîrpa, amândouă căsătorite şi stabilite în Bucureşti.

Istoria monumentului cu valoare istorică este tumultuoasă. Hotelul a aparţinut fraţilor Toma şi Mihail Tîrpa. „Tatăl şi unchiul meu au cumpărat hotelul în 1923, de la Gheorghe Eftimiu, bancher şi proprietar domiciliat în Bucureşti. În 1928 se face o acţiune de partaj, iar hotelul revine lui Toma Tîrpa, tatăl meu. Înainte de ‘47 a fost rechiziţionat de trupele sovietice, apoi trece fără niciun fel de act în proprietatea unei instituţii la vremea aceea“, îşi aminteşte Angela Dula Tîrpa.

După ‘90, hotelul a intrat în posesia a două societăţi. În 1998 moştenitorii hotelului au început acţiunea de revendicare. După un ciclu de procese, în 2004, cele două moştenitoare au câştigat hotelul care a aparţinut în urmă cu decenii tatălui lor.

Peste alţi doi ani, prin 2006, surorile Tîrpa au decis vânzarea hotelului. La acea vreme, cereau 9 milioane de euro, însă toţi ofertanţii nu au fost dispuşi să ofere mai mult de 7 milioane de euro. „A fost la un moment dat un afacerist din Suedia, care voia să păstreze specificul hotelului, să facă un PUB la subsol, dar nu ne-am înţeles la preţ, Noi ne-am gândit să-l şi păstrăm, însă cheltuielile ar fi mari“, spune Angela Tîrpa. Acum, proprietarii cer 4 milioane de euro şi sunt chiar dispuşi să mai lase din preţ.

În prezent, hotelul este scos la vânzare de o agenţie imobiliară din Bucureşti. „Îl avem la vânzare de anul trecut, din toamnă. Problema este că din cauza crizei proprietarii au trebuit să lase foarte mult din preţ. Să sperăm că vom găsi un cumpărător“, a declarat Robert Teodorescu, director de vânzări la compania imobiliară Regatta, din Bucureşti. Hotelul are subsol, parter, două etaje şi mansardă, 21 de camere cu baie proprie, o suprafaţă de 1.650 de metri pătraţi şi un teren de 935 de metri pătraţi.

De la lux, la decadenţă

Astăzi, din hotelul de lux de altădată au rămas doar amintirile. Angela Dula Tîrpa, care are acum 70 de ani, îşi aminteşte cu nostalgie: „Era foarte mare lux, lumină, candelabre, totul era îmbrăcat într-un tapet foarte distins, aristocrat. Acolo venea familia regală şi stătea vara. Era cam al treilea hotel din Constanţa, după Palace şi Capitol“.

Mobilierul şi candelabrele din interiorul hotelului nu mai există. Faianţa din băi a căzut pe alocuri, caloriferele au fost scoase. Unele geamuri au fost sparte, iar hoţii au încercat de multe ori să intre în incinta hotelului. „Dacă nu-l păzeam eu, până acum furau cărămida, gratiile, tot. Oricum, în ultimii ani, hotelul decăzuse. Ţin minte că într-un iarnă l-am ţinut deschis doar pentru un turist - un spaniol care stătea aici“, spune Alexandru Ioniţă, cel care ţine cheile hotelului în prezent.

Hotelul Intim, una dintre clădirile emblemă ale Constanţei, aşteaptă viitorul stăpân, un afacerist care să-i redea strălucirea de odinioară. Pentru 4 milioane de euro.

Citiţi mai multe în  !

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite